El passat dijous 9 d’agost, apareixia a la premsa una bona notícia. S’havia iniciat el procés d’adjudicació de les obres de millora de la carretera Gi- 633 des del seu inici al terme de Medinyà a la Nacional II, fins a Sant Jordi Desvalls. El Departament de Territori i Sostenibilitat iniciava aquest tràmit per tal d’adjudicar aquestes obres per un import de 4,5 milions d’euros. Una obra necessària i reivindicada durant anys que sobretot millorarà la seguretat d’aquesta via. L’obra és insuficient, ja que no comprèn tot el tram a millorar (s’ha de fer fins a Verges) però suposarà un pas més en el compliment del pla de millores de les carreteres del Baix Ter, que afecta molt directament el municipi de Torroella de Montgrí. Pla que va ser presentat pel conseller Rull, el passat mes de novembre.
Aquest pla anunciava importants millores a les carreteres del Baix Ter i suposava una inversió de 20 milions d’euros durant quatre anys. En aquests moments ja hi ha una primera actuació feta a la carretera de Verges a Torroella (C-31) amb la modificació de l’enllaç d’aquesta via amb la carretera de l’Escala (Gi-132), un punt conflictiu reiteradament reivindicat per la creada Plataforma pro Víctimes de les Carreteres del Baix Ter, que podem considerar adequadament acabada amb la rotonda construïda en aquest punt.
Les obres per iniciar la segona actuació, ara anunciada al tram Medinyà-Sant Jordi Desvalls, està previst que es posi en marxa la propera tardor i tindran un termini d’execució de divuit mesos.
Pràcticament hem passat l’estiu i les entrades a la vila de Torroella per la banda del pont han continuat col·lapsades, encara que la llargada de la cua de cotxes ha disminuït en les hores i dies punta, en relació a la d’altres anys. Segurament l’afluència de vehicles no ha estat tan densa, però la nova senyalització que els orienta en direcció cap a l’Escala, Figueres i l’AP-7 passant per Parlavà ha disminuït el trànsit que travessava la vila pel Passeig de Catalunya. Cal tenir en compte que aquest desviament es fa per una carretera de sis metres d’ample de calçada, sense vorals. Una via que, per això, en aquests moments encara no té les condicions de seguretat exigibles per absorbir un trànsit de vehicles dens com l’actual.
Una de les obres de millora necessària és la construcció de la variant de Torroella. Ara fa deu anys es va posar a informació pública el projecte d’impacte ambiental d’aquesta obra. Sortosament aquest no va prosperar, entre altres coses per l’impacte sobre el territori que suposava. Ara s’estàn estudiant altres propostes alternatives. De fonts coneixedores dels estudis que s’estan fent, aquesta revista ha pogut obtenir detalls del que s’està planificant en una primera fase. S’actuarà seguint el traçat de la carretera Gi 647, de Rupià a Torroella. El primer tram en el qual s’actuarà va des del Mas Bahí fins a l’encreuament a la rotonda del pont del Ter. Aquest tram correspondrà al que ha de ser la nova variant de Torroella, deixarà de formar part de la carretera Gi 647 i passarà a ser tram de la C-31, carretera comarcal d’accès a la Costa Brava.
Pel que fa a les característiques tècniques previstes per aquesta obra, cal ressaltar l’eixamplament de la calçada fins a nou metres, set metres de circulació de vehicles més dos de vorals. Actualment només en fa sis i no hi ha vorals. Hi haurà una rotonda a l’encreuament d’accés a Gualta i una altra al Mas Bahí que enllaçarà amb la futura variant que sortirà a l’altre costat de riu de la rotonda de la carretera de Verges i la de L’Escala
És molt important la proposta que preveu aquesta actuació ja que té en compte la circulació de vehicles agrícoles. Paral·lelament a aquesta via, al llarg d’aquest recorregut es milloraran els camins d’accès a les finques i es completaran els trams que actualment no tinguin continuïtat. Seran camins de serveis que permetran accedir als vehicles i serveis agrícoles, a les finques d’aquest sector des del pont de Torroella fins al Mas Bahí, sense passar per la carretera principal. Per aquesta obra encara no hi ha dates d’execució, però esperem que no es demori massa.
Tot plegat són bones notícies que ens fan pensar que les demandes reivindicades pels ajuntaments i usuaris afectats comencen a tenir resposta per part de l’administració i es fan efectives després de les reunió mantinguda entre l’alcalde de Torroella Josep Maria Rufí i els tinents d’alcalde Jordi Colomí i Josep Martinoy amb el Secretari General i tècnics de la Generalitat en la qual es va concretar el compromís d’inversió de 20 milions d’euros durant quatre anys, en la millora de la viabilitat dels Baix Ter.