Lluc Saló, un col·laborador d’EMPORION de 100 anys

LlucLluc Saló i Ferré, col·laborador assidu que fou d’EMPORION, ha fet 100 anys, i per commemorar-ho ens envia un escrit ple de filosofia: “Enigma i anècdota”. Com diu ell mateix en el seu article: “em recomanarien que oblidés la ploma però… com matar les hores?”

Al número 48 de la nostra revista (desembre del 2010) vam publicar un article seu que duia per títol “Parèmies I”. En números successius en vam continuar presentant una sèrie, fins arribar a les “Parèmies VII”. Totes eren originals de l’autor. Segons definia ell mateix, una parèmia és: Màxima o sentència moral i didàctica, de caire erudit o popular. La parèmia popular es feia present en la poesia i la prosa com a recurs estilístic gràfic i viu: hi sobresurten F. Eiximenis i Sant Vicent Ferrer...

(Com a exemples de parèmies de Lluc Saló en copiem dues de les primeres que ens envià: “Si li vols veure la cara a la lluna et caldrà un telescopi. Si vols veure la cara d’un cregut sols et cal un espill”, “La clarividència és un do que Déu atorga als qui vol martiritzar”).

Ens plau també de publicar en aquest número l’article que Santi Sató, cofundador d’EMPORION (3a. època), col·laborador habitual, i amic de Lluc Saló, li dedica amb motiu d’un aniversari tan assenyalat.

Els nostres lectors coneixen l’interès que tenim perquè els joves escriguin a EMPORION i ho anem aconseguint, se’n van veient els fruits. Però avui volem destacar la nostra joia perquè un vell amic de la revista arriba a centenari, bé de salut i amb el cap clar com demostra el seu escrit.

Felicitats amic!