Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org

PER A AQUEST MES DE SETEMBRE

Dissabte 5 ……………………….. FESTA DELS MASOS A SANTA MARIA DEL MAR
Divendres 11 ……………………. DIADA NACIONAL DE CATALUNYA
Dies 18, 19 i 20 …………………. PIRATES I CORSARIS A LES ILLES MEDES
Fins al 12 d’octubre ………….. FUNDACIÓ MASCORT – L’art de la pintura i el dibuix (1400-1800)
Fins al 13 de desembre ……… FUNDACIÓ VILACASAS – Narcís Darder – Mar Serinyà

NOTÍCIES D’AGOST

TORROELLA I L’ESTARTIT
Assemblea General de l’Associació EMPORION.
Va tenir lloc el dijous 13. En aquest número presentem una nota del Consell de Redacció que resumeix assumptes debatuts i acords presos.

Vicenç Fiol ens va deixar. El diumenge 16 va morir a Girona Mossèn Vicenç Fiol. L’any 2006 havia participat a la fundació d’EMPORION en la seva tercera època, i durant uns anys en va ser membre del Consell de Redacció i col·laborador habitual. Havia estat capellà molt estimat a Torroella, Ullà i altres pobles veïns. Retirat feia temps a Girona, en la seva darrera voluntat va demanar que es fes a Ullà la cerimònia religiosa de comiat, i que s’hi fes una col·lecta a repartir entre les dues escoles d’immigrants amb què havia col·laborat, Àkan de Girona i Dudal de Torroella.

Jordi Bellapart, Medalla del Montgrí 2015. Enguany l’Ajuntament va concedir la Medalla del Montgrí al nostre soci, cofundador d’EMPORION, col·laborador habitual, i actual president, Jordi Bellapart, per la seva dedicació a la vila durant molts anys, impulsor cultural, exregidor, fundador i president del Cine Club Torroellenc i animador del Cinema Montgrí. A l’acta oficial de lliurament del dilluns 24, el guardonat va adreçar al nombrós públic assistent uns mots de record i lloança per la història del cinema a la nostra vila, el seu present, la gent que hi ha treballat, i la voluntat i el desig que es mantingui ferma l’afició per l’art i l’entreteniment cinematogràfic.
medallesEls altres guardonats. El dilluns 24 es va lliurar també la Medalla del Montgrí 2015 a Josep Morraja, promotor de Associació Filatèlica i Numismàtica i primer president del Bàsquet Club Torroella, i a l’Associació de Teatre Medes Montgrí, de trajectòria prolongada i esforçada.

35è Festival de Torroella de Montgrí. Organitzat per Joventuts Musicals, es van fer dotze concerts des del diumenge 2 al dijous 20. Aquest any hi van tenir importància destacada la veu i el piano. El dia de la inauguració es va fer un homenatge ben merescut a Josep Lloret, impulsor del Festival des del primer moment i factor principal del seu gran èxit. Des d’aquest any ha pres el relleu com a president Albert Bou. El resultat en cloure aquesta edició va ser ben satisfactori, s’havien assolit gairebé els 10.000 espectadors i l’ocupació mitjana havia estat del 88,5%.

Jazz Festival l’Estartit. Coincidint amb el Festival de Torroella, aquest any es va fer el Festival de Jazz a l’Estartit, altra vegada, amb molt d’èxit. Cinc sessions, del 18 de juliol al 12 d’agost.

L’orgue vell de Montserrat, a Torroella. Quan a Montserrat es va estrenar orgue nou, es va insinuar la possibilitat que el vell passés a l’església de Torroella, degut als lligams històrics i musicals entre la nostra vila i aquell monestir. Segons les darreres informacions, sembla propera la signatura de l’acord.

griellsLa platja dels Griells. Una vegada més els veïns es queixen dels efectes del mar sobre aquest indret, aquest cop sota el lema “L’Estartit no es mereix aquesta platja”. Una comissió d’afectats es va reunir amb responsables i tècnics municipals per estudiar propostes per tal d’intentar recuperar la platja i aconseguir el suport de l’Estat.

Cargol poma al Baix Ter
. Aquest mes es van detectar postes d’aquesta plaga en un arrossar situat entre els termes de Palau-sator i Pals. Es varen iniciar inspeccions intensives i mesures per evitar que s’estengui.

Músiques periLloses”. Es va inaugurar aquesta exposició de Xavi Lloses el dissabte 1 al Museu de la Mediterrània.

Cantades d’havaneres. N’hi va haver el dissabte 1 al Mas Pinell i el divendres 14 a Montgó.

MIMA 2015. El dissabte 1 a la nit es van projectar a l’Estartit pel·lícules del fons marí.

Torroella màgica. Es van fer visites guiades els dies 2, 6, 10, 13, 17, 20, 24, 27.

Sardanes a l’Estartit. Hi va haver audició el dimarts 4.

Un parc, tres paisatges. Els dimarts de tot el mes es van fer a l’Estartit visites guiades.

La mina d’aigua. Els dimecres, dijous i divendres de tot el mes es van fer visites guiades a aquesta nova atracció monumental de la Torroella antiga.

Compositors torroellencs. El dimecres 5 es va fer al pati de can Quintana un concert de cobla de compositors torroellencs.

1000 anys d’història i llegenda. Es van fer visites guiades els divendres de tot el mes.

El president de l’ANC a Torroella. El dijous 20 un públic nombrós va acudir al pati de can Quintana, on Jordi Sánchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana, va exposar els seus punts de vista sobre la Diada d’enguany, les eleccions del 27-S i les accions i actituds previsibles a partir del dia 28.

Festa Major 2015. Els actes programats per a la Festa Major han comprès del divendres 14 al dissabte 29. En fem el resum a continuació.

Divendres 14
Presentació del Llibre de la Festa Major.
Va ser el primer acte de la Festa Major aquest any. Es va fer a can Quintana i va ser a càrrec del president de l’Associació del Llibre de la Festa Major, Joan Vinyes. 64a Exposició d’Art Local. Es va inaugurar després de la presentació del Llibre de la Festa. L’organització d’aquesta exposició, tan tradicional, va ser a càrrec del Casal del Montgrí, com de costum, i des d’aquest any va comptar, a més, amb la col·laboració de l’Associació del Llibre de la Festa Major. Ballada de sardanes. La va promoure l’Associació del Llibre de la Festa Major després dels dos actes comentats. Si bé semblava que el temps amenacés amb un possible ruixat, finalment es va poder fer sense problemes.

Dissabte 15
Techno House Festival Montgrí.
Es va fer a la nit, amb l’èxit de jovent de costum. Música folk. A Fora Portal, plaça Quintana i Combis. Correfoc, amb els Ducs del Foc. Pels carrers de la vila. Ball de Festa. Als jardins Santa Clara.

Divendres 21
Varen començar diversos actes festius tradicionals: Fira d’atraccions. Torneig de Tennis de taula. Inici del torneig. Concurs de Cartells de la Festa Major. Lliurament de Premis.

Dissabte 22
Varen continuar els actes tradicionals: Vaquilles. Als jardins de Santa Clara. Torneig de Tennis de taula. Final del torneig iniciat el dia 21. Torneig de petanca, XIX Torneig de futbolí, Simultànies d’escacs.

Diumenge 23
Varen continuar els actes festius tradicionals: Vaquilles. Als jardins de Santa Clara. Correfoc dels petits, amb els Mussolets i els Ducs del Foc. A les places de la Vila i Pere Rigau.

Dilluns 24
Medalles del Montgrí.
Com ja hem exposat més amunt, es varen concedir al nostre company Jordi Bellapart, a Josep Morraja, i a l’Associació de Teatre Medes Montgrí. Audició de sardanes. Al pati de can Quintana. Sopar popular. Als jardins John Lennon, amb el tradicional pregó.

gegants
Dimarts 25. Diada de Sant Genís.
Matí. – Gegants.
Es va fer la plantada a la plaça de la Vila. Cercavila de Gegants, Capgrossos, Grallers, Xatis i Xanquets. Pels carrers de la vila, acompanyats aquest any pel sac de gemecs Els Salancaires de la Catalunya Nord. Missa solemne. Acompanyada pel cor del Recer en honor de Sant Genís. Ball de gegants a la plaça, seguit de les tres sardanes tradicionals.
Tarda. – Audició de sardanes a plaça. Concert amb els Montgrins als jardins John Lennon.
Nit. – Ball de Festa Major als Jardins John Lennon. Concert a les barraques.

Dimecres 26
Es van programar els tradicionals Vermut explosiu al matí, a la tarda Audició de sardanes i Concert, i a la nit Ball, amb La Principal de la Bisbal, Cercabirres, i Concert a l’espai barraques.

Dijous 27
Al matí, Festa de l’Aigua als Jardins Lennon, a la tarda Sardanes a plaça i Teatre (“Alarma familiar”) a l’Auditori de l’Espai Ter, i a la nit Concert a l’espai barraques.

Divendres 28
Play-back
a plaça, al matí. Al vespre Titelles al pati de can Quintana, i a la nit, Concert a l’espai de les barraques.

Dissabte 29
Tarda.
Els Tambors del Baix Ter al passeig de l’Església, i Titelles a can Quintana, amb berenar.
Nit. – Es va programar “Som mediterranis” a l’Auditori de l’Espai Ter a càrrec de Montgrí Dansa, i Concert a l’espai barraques.


CATALUNYA

Encarats al 27-S. Tot i les vacances d’uns i altres, no han faltat, durant tot el mes, les presentacions i opinions dels candidats dels partits o coalicions. Un motiu de debat per part de molts va ser la concreció que, en cas que Junts pel Sí formés govern, el president seria Mas.

Top manta. La mort a Salou d’un immigrant va ser causa d’aldarulls i preocupació a diverses poblacions. Ei problema afecta la seguretat i el comerç de molts indrets turístics, a Barcelona i a tot el país.

L’adhesió de Barcelona a l’A.M.I. Els representants de ERC, CiU i la CUP a l’Ajuntament de Barcelona van registrar conjuntament una sol·licitud de ple extraordinari per debatre l’adhesió de la ciutat a l’Associació de Municipis per la Independència. L’alcaldessa Ada Colau va avançar que probablement el seu grup s’abstindria.

Joc de trons” a Girona. Aquest mes es van fer proves de figurants i es va començar a adequar la via pública per assegurar l’ambientació d’aquesta sèrie de referència.


ESPANYA

Rajoy i la Constitució. Tot i manifestar-se obert a una possible reforma de la Constitució, reafirma que és innegociable la sobirania única del poble espanyol i refusa un eventual dret a decidir dels catalans sobre el seu futur col·lectiu.
PSOE, C’s i UPyD, en la mateixa línia. Tots tres partits espanyols han defensat que un nou marc constitucional s’ha de fer sense tractes diferents. Els barons autonòmics del PP o del PSOE del nou mapa autonòmic del 2015 han sostingut també posicions contràries a tot tracte diferencial per a Catalunya.
Els pressupostos per al 2016. El debat al Congrés comportà forts enfrontaments preelectorals entre el PP i el PSOE. Els partits CDC i UDC van posar en evidència la injusta assignació prevista per a Catalunya.


MÓN

Europa i Grècia. Europa va posar en marxa el tercer rescat de 86.000 milions d’euros fins al 2016, i el dijous 20 Grècia va rebre una primera transferència de 23.000 euros. Tsipras dimití i convocà noves eleccions per obtenir l’aval al pla d’austeritat acordat.
La immigració a Europa. Ha continuat sent el gran problema, al pas de Calais, al mar Mediterrani i als països de l’Est, i han seguit morint els immigrants en els seus intents d’entrar als països europeus. No es veuen camins de solució d’un problema empitjorat per l’actuació de les màfies. Darrerament hi hagué forts enfrontaments a Macedònia per contenir refugiats procedents de Síria.
Alemanya. La cancellera Merkel va haver de superar l’oposició de diputats rebels del seu mateix partit per aprovar el nou rescat de Grècia.
Turquia. Davant la impossibilitat de formar govern, Erdogan anuncia eleccions avançades l’1 de novembre.
Estat Islàmic. Malgrat l’impuls protagonitzat pels Estats Units i Turquia, no s’ha aconseguit millorar la situació. Els islamistes mantenen la seva fúria destructora, van decapitar l’arqueòleg director de Palmira, i van destruir el temple de Baalxamin.
L’economia es refreda arreu. La desacceleració als països emergents (Xina, Brasil, etc.) fa témer per una nova recessió que afectaria de nou el comerç i l’economia occidental. La caiguda de les borses ha reflectit aquests temors, sobre tot per l’aturada del creixement de Xina.

ESPORTS

Torneig de billar al Cinema. Es va fer el dissabte 8 diumenge 9.
Torneigs de la Festa Major. Els dies 21 i 22 va tenir lloc la primera i segona jornada del XXXIII Torneig tennis taula al Pavelló. El dia 22 es van fer el XIX Torneig de futbolí a les Galeries del Centre, les Simultànies d’escacs a la plaça Pere Rigau i el Torneig de petanca als jardins John Lennon.

lliurament de les Medallas del Montgrí 2015