EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista no ens permet recollir les notícies dels quatre darrers dies de cada mes, però són publicades el mes següent si la seva importància ho aconsella.
PER A AQUEST MES DE FEBRER
FESTA DE CARNAVAL …………………………………………………………………. dies 5, 6 i 7
MUSEU DE LA MEDITERRÀNIA – “Les veus de la Mediterrània” ……. fins al 7 de març
FUNDACIÓ MASCORT – “Una mirada emocionada” ……………………… fins al 24 d’abril
FUNDACIÓ VILA CASAS – Sales temporals ………………………………….. fins al 22 de maig
NOTÍCIES DE GENER
TORROELLA I L’ESTARTIT
Una torroellenca al Govern. La torroellenca Dolors Bassa Coll, diputada de Junts pel Sí, va prendre possessió el dijous 14 del càrrec de consellera de “Treball, Afers Socials i Famílies” del Govern català, vinculada a l’àrea del vicepresident Oriol Junqueras. Dolors Bassa (1960) és mestra i llicenciada en Psicopedagogia. Anteriorment havia estat regidora de l’Ajuntament de Torroella i secretària general de la UGT a les comarques gironines.
Indicadors europeus de Sostenibilitat. El municipi de Torroella i l’Estartit ha estat seleccionat per la Unió Europea, conjuntament amb el de Llançà, com a exemple en l’aplicació del sistema d’indicadors de sostenibilitat en destí turístic, que intenten analitzar l’impacte de l’activitat en el territori a través dels aspectes: gestió de la destinació, impacte econòmic, impacte social i cultural i impacte ambiental.
Primera banyada de l’any. Es va organitzar a la platgeta de l’Estartit al migdia del dia 1.
Bus Torroella–Figueres. Des del dia 2 es va establir una nova línia de bus que connecta Torroella i Figueres per Bellcaire i l’Escala, amb l’oferta de 12 expedicions diàries entre Torroella i Figueres, 6 per sentit, millorant la que hi havia fins ara.
Concert al Cine Petit. La coral del Recer va cantar Nadales i altres cançons el dissabte 2 a la tarda.
Màgia a l’Espai Ter. Es va programar per al diumenge 3 a càrrec del Gran Thurston Mag Karlus.
Festa de Reis. Aquest any, lamentablement, la pluja va deslluir la festa del dimarts 5, però ni l’organització ni la població no van faltar a la cita, tant a Torroella com a l’Estartit. Es van recollir les cartes, es van entregar els premis dels cartells, i al vespre es va fer un castell de focs de benvinguda impressionant, arribà la cavalcada, i a Torroella ses majestats parlaren des del balcó de la Casa de la Vila.
Mostra de cossos de Seguretat a l’Estartit. L’Associació dels Reis de l’Estartit la va organitzar el diumenge 10 al Moll central.
XI Mostra de Teatre Medes-Montgrí. Al Cine Petit es va presentar “El principi d’Arquímedes” el diumenge 10, “D’oca a oca” el diumenge 17 i “Les postres a la cuina” el diumenge 31, a càrrec de companyies de Barcelona, de Cassà i de Fornells.
Teatre, Música i Arts Escèniques per a les Escoles. Més de 800 alumnes van assistit el divendres 15 a la representació de l’espectacle Mans, de la companyia “Fes-t’ho com vulguis”, el primer de la campanya de Teatre, Música i Arts Escèniques per a les Escoles organitzat per l’Anella Cultural de Torroella a l’Auditori Teatre Espai Ter.
Festa de Sant Antoni a l’Estartit. El diumenge 17 es va fer la tradicional cercavila i benedicció d’animals a la plaça de l’Església.
Sortida a la Torre Mora. Gent del Ter la va organitzar per al diumenge 24 de la platja a les muralles de Pals.
Xarxa de músiques. Joan Manén. Joventuts Musicals el va organitzar al Cine Petit el diumenge 24 sota el títol: un geni musical per descobrir.
Fer de músic. A l’Auditori de can Quintana es van programar per al dissabte 30 gravacions de personatges històrics de les cobles orquestres.
CATALUNYA
Carles Puigdemont investit president. El fins aleshores alcalde de Girona va ser investit per 70 vots a favor (JxS i CUP) i dues abstencions (CUP) al ple del Parlament convocat per al diumenge 10. La resta de formacions va votar en contra. Puigdemont va fer un discurs valent i equilibrat, i es declarà disposat a seguir el full de ruta independentista per a una legislatura excepcional de 18 mesos.
Incertesa política fins l’últim dia. Si bé la CUP digué “no” a la investidura de Mas fins al diumenge 3, i Carme Forcadell manifestà que s’havia equivocat, i Jordi Sánchez demanà perdó per haver aconsellat votar indistintament una formació independentista, de forma sorprenent, el dissabte 9 es va produir el pacte. Bàsicament consistia en la renúncia de Mas a canvi que la CUP votés un altre candidat proposat per JxS, i garantís estabilitat a la legislatura, prevista per 18 mesos.
L’actitud de Felipe VI. El rei espanyol no va rebre Carme Forcadell, i la presidenta del parlament li va comunicar la investidura de Puigdemont per escrit el dilluns 11. En signar el cessament de Mas no hi va constar l’habitual agraïment pels serveis prestats.
La promesa del president. A la presa de possessió el dimarts 12 el president va prometre fidelitat al poble de Catalunya, però no va citar el rei ni la constitució.
Duran Lleida va plegar. El líder d’Unió va anunciar la seva retirada el dissabte 16. Ho justificà pels mals resultats electorals a Catalunya i a Espanya.
ESPANYA
Mariano Rajoy declinà ser candidat. El divendres 22, després que el rei havia fet la ronda de contactes amb els altres candidats (en la qual no van voler participar ni ERC ni Bildu), Rajoy va declinar la seva proposta de sotmetre’s a investidura.
El pla hidrològic, “una aberració”. El Consell de Ministres va aprovar el dia 8, fora de temps i sense consens, el pla hidrològic espanyol, que havia de lliurar a la Unió Europea abans de final de 2015. La conca més polèmica ha estat, un cop més, la de l’Ebre; la Generalitat va qualificar d’aberració un pla que pot suposar “la mort segura” de la plana del Delta.
Reaccions al procés català. A partir de l’acord català i de la presa de possessió del nou president de Catalunya del dia 10, el president del govern espanyol va parlar amb Pedro Sánchez i amb Albert Rivera per a fer front comú contra el procés català. Sánchez se’n va desmarcar dient que Rajoy no podia ser la solució d’un problema que havia ajudat a fer créixer.
El judici del cas Nóos. Començà a Palma de Mallorca el dilluns 11, amb la infanta Cristina i el seu marit Urdangarin asseguts al banc dels acusats.
Detingut l’expresident del PP de València. El dimarts 26 la policia va detenir 24 persones, la majoria del PP, relacionades amb una trama que implicaria institucions i municipis valencians. Entre els detinguts, Alfonso Rus, expresident del PP i de la Diputació valenciana.
MÓN
La insuportable desigualtat econòmica. Segons el document presentat el dilluns 18 per Oxfam-Intermon , les 62 persones més riques del planeta tenen tanta riquesa com la meitat de la població del món més pobre, uns 3.600 milions de persones. La desigualtat continua creixent al nostre país i arreu del món.
Cap d’Any d’horror a Colònia. La nit de Cap d’Any un centenar de dones van denunciar abusos sexuals i robatoris a la ciutat alemanya, atribuïts a immigrants i refugiats. El cap de la policia va ser destituït. Es podria tractar d’un atac organitzat.
Aràbia Saudita. El dissabte 2 van ser executades 47 persones, entre elles el clergue xiïta Nimr al-Nimr, acusat de sedició. L’Iran va vaticinar que aquesta mort esborraria de la història la dinastia
Continua el terrorisme jihadista. Amb set morts a Indonèsia el dijous 14, i vint-i-nou morts a Burkina Faso el dissabte 16, es va manifestar novament l’activisme dels islamistes radicals.
Iran. En frenar el seu programa atòmic, els Estats Units li van aixecar el dissabte 16 les sancions econòmiques.
El problema insoluble dels refugiats. Tot el mes ha continuat el drama dels refugiats, que vénen cap a Europa, es veuen refusats pertot, i molts moren ofegats a les costes gregues.
ESPORTS
La Pilota d’Or per a Messi. El dilluns 11 el davanter del Barça va aconseguir la seva cinquena Pilota d’Or, per davant de Cristiano Ronaldo i de Neymar.
Millor entrenador. El mateix dia 11, Luís Enrique va ser elegit com a millor entrenador, per davant de Pep Guardiola.
Cantata de Nadal 2015