Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista no ens permet recollir les notícies dels quatre darrers dies de cada mes, però són publicades el mes següent si la seva importància ho aconsella.

PER A AQUEST MES DE SETEMBRE

Festa dels masos a Santa Maria del Mar ………………………. dissabte i diumenge 3 i 4
Diada Nacional de Catalunya ……………………………………….. dilluns 11
Pirates i corsaris a les Medes ……………………………………….. dies 23, 24 i 25


NOTÍCIES D’AGOST

TORROELLA I L’ESTARTIT

El camí de Santa Caterina i el Castell. La regidoria de Medi Ambient va anunciar que aquest mes d’agost s’iniciava la restauració d’aquest camí, començant per l’entorn de l’ermita i el camí de la Creu, i que a la tardor es completarà i s’hi instal·larà senyalització informativa.

Festival de Torroella. Després de l’èxit d’assistència aconseguit als concerts oferts el juliol, va continuar amb 12 sessions més des del dia 2 fins al dia 19, també amb gran èxit. Aquesta 36a. edició ha assolit 11.232 espectadors, amb una ocupació del 86% i comptant les sessions fringe un 93%.

Jazz Festival a l’Estartit. També van continuar amb èxit les sessions de jazz, complement del Festival de Torroella, els dies 5, 6, 12.

Capvespres musicals a la terrassa del Museu. Els va organitzar el Museu de la Mediterrània els dies 3, 9 i 17.

Música a les terrasses del Port. A l’Estartit, hi va haver actuacions els dies 4, 11 i 18.

Fotografia vs. Alzheimer. El dissabte 6 es va inaugurar l’exposició de Jordi Gallego al claustre de l’Hospital.

26a. exposició de treballs de tapís. Ubicada al taller Embolic, es va inaugurar també el dia 6.

Concert Chill-out. El van organitzar els Ducs, Grallers i Amics dels Gegants a la platja el dissabte 6.

Cantades d’Havaneres. Es van cantar al Mas Pinell el vespre nit del dissabte 6, a Torre Vella el dissabte 13 i a Cala Montgó el diumenge 14.

MIMA 2016. El diumenge 7 a la nit es van projectar a la plaça Llevantina de l’Estartit pel·lícules del fons marí.

Sardanes a l’Estartit. El dimarts 9 la Principal de Banyoles va fer una audició a la plaça de l’Església.

L’hora del conte a la fresca. Anà a càrrec d’Albert Estengre el dimecres 10 al vespre a la Biblioteca Pere Blasi.

Màgia a l’Estartit. David el Mag presentà el seu espectacle “Viu la Màgia” el diumenge 14.

Cinema al carrer a l’Estartit. Es va fer una sessió a la plaça Llevantina el dimarts 16 a la nit.

Intercanvi cultural amb Aserrí (Costa Rica). Des del dia 19 fins al 1 de setembre, coincidint amb la Festa Major, Torroella acollí la Asociación Grupo Cultural Aserrí (Agruca). Aquest acostament va permetre de conèixer de primera mà  la tradició local de les “mascarades” i “cimarronas”, així com la música i danses populars del municipi d’Aserrí (San José de Costa Rica).

Festa Major de Sant Genís. Un any més es programà una munió d’activitats festives.

correfocDissabte 13. Presentació del Llibre de la Festa Major. Inauguració de l’Exposició d’Art local. Audició de Sardanes a la plaça de la Vila, organitzada per l’Associació del Llibre de la Festa Major.

Divendres 19. XXXV Torneig de Tennis de Taula.

Dissabte 20. Torneig de tennis de taula. Torneig de petanca. Billar a tres bandes. Vaquillas als Jardins de Santa Clara. Correfoc amb Ducs del Foc pels carrers de la vila. Ball de festa de la Penya San Marcos. Techno House a l’Aparcament del Riu Ter.

vaquillas

Diumenge 21. Vaquillas als Jardins de Santa Clara. Correfoc dels petits a les places de la Vila i Pere Rigau. Torneig de Futbolí.

Dimarts 23. L’imaginari festiu, conferència al Museu de la Mediterrània.

Dimecres 24. Fira d’atraccions.

medalles

Lliurament de les Medalles del Montgrí, aquest any concedides a Antoni Vila Casas, a Albert Bou i al Cor Anselm Viola. Aquest, com a cloenda, oferí al nombrós públic “Torroella Vila Vella”. Seguí una Audició de Sardanes al pati de can Quintana.

Presentació de l’Agrupació Cultural Aserrí, delegació de Costa Rica, a La Sala.

Pregó de la Festa Major i sopar popular als Jardins John Lennon. El pregoner fou Jordi Molina, un referent com a tenorista a casa nostra i també a nivell internacional, amb una intensa activitat concertística pels cinc continents, on ha fet conèixer l’instrument.

Concert a les barraques.

Dijous 25. Diada de Sant Genís.

Plantada de Gegants. Cercavila amb els Gegants, Capgrossos, Grallers, Xatis i Xanquers amb acompanyament dels amics de Costa Rica.

Missa Solemne concelebrada acompanyada pels cants de la Coral del Recer.

Ball de gegants. Sardanes al matí a la plaça de la Vila. Audició de Sardanes a la tarda, amb els Montgrins i Foment del Montgrí. Festa Holi a la Muralla.

Concert dels Montgrins als Jardins John Lennon. Ball amb els Montgrins.

Concert a les barraques.

Divendres 26. Cercavila de tambors. Vermut explosiu. Parada solidària. Sardanes. Animació infantil a can Quintana.

Concert de la Selvatana als Jardins John Lennon. Ball amb la Selvatana.

Cercabirres. Concert a les barraques.

Dissabte 27. Gran diada infantil amb festa d’aigua als Jardins John Lennon. Torneig de Rugbi platja. Tamborinada. Sardanes. A la nit Concert a les barraques.

Temps de festa”, un espectacle del grup Montgrí Dansa a l’Espai Ter.

Diumenge 28. Taller de cuina. Simultànies d’escacs. Playback del Recer. A la nit Concert a les barraques.

Fer riure és un art”, teatre amb Joan Pera a l’Espai Ter.

En el moment de tancar l’edició totes les activitats festives programades s’estaven desenvolupant amb èxit i molt bon temps, calorós i excessivament sec.


CATALUNYA

El Parlament i el Tribunal Constitucional. El dilluns 1 el Ple del TC acordà per unanimitat l’admissió a tràmit de l’incident plantejat pel govern espanyol i instà a anul·lar la resolució del Parlament que marcava l’inici del procés de desconnexió. No prengué cap acord contra Forcadell o Puigdemont, però els advertí de responsabilitats si desobeïen.

Morí Jordi Carbonell. El dilluns 22 morí als 92 anys el filòleg i polític que presidí ERC entre 1996 i 2004.

El Referèndum Unilateral d’Independència, protagonista. El dijous 25 el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda Oriol Junqueras va dir que la qüestió de confiança ha d’anar lligada als pressupostos i admeté la possibilitat d’una partida per al RUI.


ESPANYA

Investidura i nou govern. Continuà a finals de mes la situació d’estancament, després que el rei hagués encarregat a Rajoy la formació de govern. Malgrat els esforços del PP i C’s per arribar a acords bàsics, el PSOE continuà anunciant el seu vot negatiu.

PDC (abans CDC) sense grup parlamentari. Com ja es temia després del seu suport sobiranista al parlament català, tot i la prohibició del Tribunal Constitucional, el dimarts 2 el vot de C’s i l’abstenció dels altres grups deixà l’antiga Convergència sense grup propi després de quaranta anys.

Otegi i les eleccions basques. El dimarts 23 la Junta Electoral de Guipúscoa dictaminà que Otegi no es pot presentar.


MÓN

Terratrèmol a Itàlia, 250 morts, 400 ferits. El terratrèmol va tenir lloc al centre del país la matinada del dimecres 24 i es van produir centenars de rèpliques importants els dies següents.

Cop terrorista a Turquia. En un atemptat en un casament moriren 51 persones el dissabte 20, de les quals 22 tenien menys de 14 anys.

On ha d’anar Europa? Merkel, Hollande i Renzi es van reunir el dilluns 22 per preparar junts la resposta al Brexit.

Rècord d’escalfament altre cop. Segons va informar a principis de mes l’Administració Oceànica i Atmosfèrica dels EUA, l’any 2015 es van tornar a batre rècords d’escalfament i de nivell del mar.  


ESPORTS

Jocs Olímpics de Río. Se celebraren entre el divendres 5 i el diumenge 21. La delegació espanyola sumà disset medalles, set d’or, quatre de plata i sis de bronze, en total el mateix resultat que als Jocs de Londres. Entre les d’or, Mireia Belmonte en 200 m papallona. El barcelonista Neymar liderà el Brasil, que aconseguí l’or en futbol.

Futbol. Copa d’Europa. La temporada vinent el Barça s’enfrontarà amb el Manchester City de Pep Guardiola i Claudio Bravo. El grup el completen el Celtic de Glasgow i el Borussia Mönchengladbach.

La Gola