La data de tancament de la revista no ens permet recollir les notícies dels quatre darrers dies de cada mes, però són publicades el mes següent si la seva importància ho aconsella.
PER A AQUEST MES DE NOVEMBRE
623 FIRA DE SANT ANDREU ………………………………………… dies 26 i 27
Fotografia a Sales temporals i permanent …………………… palau Solterra fins al dia 27
Fotografies de Fargnoli de la Col·lecció Mascort ………….. EMD Estartit, fins al dia 30
Imatges inesborrables – Arxiu Miquel Graells ……………… can Quintana fins al desembre
Pintura espanyola a la Fundació Mascort ……………………. casa Galibern fins al desembre
NOTÍCIES D’OCTUBRE
TORROELLA I L’ESTARTIT
Acte de reconeixement a Vicenç Fiol. El dijous 13 es commemorà a la Casa de Cultura de Girona l’aniversari de la mort del nostre estimat amic Vicenç Fiol, cofundador d’EMPORION en la seva tercera època i redactor habitual a la nostra revista durant molts anys. Va ser un acte molt emotiu, no hi cabia ni una agulla. Entre altres, va parlar Rossend Darnés, col·laborador d’EMPORION.
Marc Garrido en el record. El diumenge 2, durant la gala de la Festa de l’Esport 2016, es va concedir a títol pòstum el Premi Montgrí de l’Esport 2016 a Marc Garrido “Garri”, jugador del Rugby Club Senglars, traspassat de manera sobtada l’1 de juny amb només 41 anys.
Reposició de “La Gola”. El dimecres 12 es tornà a passar al Cinema aquest documental del nostre company Jordi Bellapart sobre la història i el paisatge d’aquesta zona tan singular del nostre municipi, amb gran èxit de públic altra vegada.
El torroellenc Miquel Calsina, ordenat diaca. El diumenge 2, a la Catedral de Girona, el Bisbe de la diòcesi Francesc Pardo ordenà dos diaques, Miquel Calsina i Buscà i Josep Rodeja Tulsà. En el cas de Calsina és un pas previ al presbiterat. Fill de Torroella, Calsina és professor universitari, delegat de Mitjans de Comunicació del Bisbat i fa el seu servei a les parròquies de La Bisbal.
L’Ajuntament congela els impostos i abaixa la taxa per escombraries. El Ple del dijous 6 va aprovar les ordenances fiscals per al 2017, que congelen els impostos, abaixen la taxa d’escombraries i incorporen una taxa als habitatges buits.
“Els refugiats” a la XIII Jornada Ernest Lluch. El dissabte 8 va tenir lloc al Museu de la Mediterrània una jornada de reflexió sobre l’arribada de milers de refugiats a les fronteres d’Europa. Hi van participar la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i destacats experts com Anna Terrón, exsecretària d’Estat d’Immigració i Emigració; Gemma Pinyol, investigadora coordinadora de Ciudades Interculturales; i membres de l’entitat Proactiva-Open Arms.
Les nostres carreteres. El divendres 21 el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, mantingué al Museu de la Mediterrània una reunió de treball amb els representants de més d’una vintena de municipis del Baix Ter. Anuncià que es construirà l’any 2017 el giratori a l’empalme i s’oferí per definir les actuacions per resoldre la inseguretat de les principals vies.
IV Jornades Recerca i Territori. Les va presentar la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis el divendres 21 i dissabte 22 al Museu de la Mediterrània i van tractar de “Restauració i gestió de sistemes dunars”, emmarcat dintre les accions de difusió del projecte Life Natura, de restauració dels ecosistemes costaners de la Pletera, Life Pletera.
Inversió municipal. L’Ajuntament anuncià el dimecres 26 el desplegament de 5 projectes: refugi d’animals, horts comunitaris, adequació de l’entorn de l’Espai Ter, inversions en patrimoni i priorització en l’asfaltatge de carrers.
Actes diversos del mes.
Durant tot el mes d’octubre s’ha fet la XI edició de Jornades de la poma a diversos restaurants. Els dissabtes 8 i 15 es van presentar a l’Estartit Showcooking i Pastissos amb poma.
El diumenge 2 el Museu de la Mediterrània organitzà Apropem-nos al Baix Ter, aquest cop a descobrir Montgó, amb Narcís Arbusé; i el diumenge 23 Gent del Ter va fer una sortida Horta ecològica a l’entorn del Parc Natural del Montgrí.
El diumenge 2 l’àrea d’esports organitzà el Transmontgrí recorregut a peu des de la pedrera d’Ullà fins al Cap de la Barra; i la Festa de l’Esport a l’esplanada de l’Espai Ter; i el diumenge 23 Turisme de l’Estartit organitzà una sortida en burricleta pel Parc Natural.
Els dimecres 5 i 26 i el dijous 27 la Biblioteca Pere Blasi organitzà Hora del Conte, Contes de pooor!, i taller; i el divendres 28, dins del cicle habitual del Club de Lectura Llegim?, programà Dits de molsa.
El dimecres 5 es feu una xerrada a l’Auditori de can Quintana sobre Plantes que curen. El dissabte 15 Mariona Font i Lurdes Boix van presentar la vinya al Montgrí a can Quintana.
El divendres 21 es va inaugurar l’exposició de fotografies de Fargnoli L’Estartit d’abans de la col·lecció Mascort a la sala d’exposicions de l’EMD de l’Estartit.
Per al diumenge 30 a la tarda es programà la castanyada a l’Estartit a la plaça de l’Església.
CATALUNYA
La causa pel 9-N. El dilluns 3 el fiscal demanà 10 anys d’inhabilitació per a l’expresident Artur Mas per delictes de desobediència greu i inhabilitació i 9 anys per a Joana Ortega i Irene Rigau, com a cooperadores necessàries.
Iceta segueix. A les primàries del PSC del diumenge 17 Miquel Iceta s’imposà en vots sobre Núria Parlon i continuarà de primer secretari. Anuncià que el PSC mantindria el NO a la investidura de Rajoy.
Els judicis del franquisme. El Parlament de Catalunya va tramitar el dimecres 19 una proposició de llei per declarar nuls els consells de guerra sumaríssims.
Querella contra Carme Forcadell. El dilluns 24 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va admetre a tràmit la querella de la Fiscalia contra la presidenta del Parlament per haver permès la votació de les conclusions de la desconnexió amb Espanya.
El PSC votarà NO. Per 241 vots a favor, cap en contra i una única abstenció, el Consell Nacional del PSC es refermà el dimarts 25 en la posició de votar “no” a la investidura de Mariano Rajoy.
Diada castellera històrica. El diumenge 2 els Castellers de Vilafranca van guanyar el concurs a la plaça de Tarragona amb el 3 i el 4 de 10 amb folre i manilles descarregats. La Vella de Valls mantingué el pols fins al final i el diumenge 23, a la jornada de Santa Úrsula, descarregaren el 3 i el 4 de 10 amb folre i manilles i el 4 de 9 sense folre.
Corrides de toros a Catalunya. El dijous 20 el Tribunal Constitucional en tombà la prohibició. L’argument principal és la invasió de competències.
La nova ortografia. El dilluns 24 l’IEC aprovà la proposta de supressió de la majoria d’accents diacrítics (dona, mon, net, venen, etc.).
ESPANYA
Crisi al PSOE. En una reunió caòtica de dotze hores del comitè federal, el dissabte 1 Pedro Sánchez dimití en no progressar, per 25 vots, la seva proposta de convocar un congrés extraordinari.
Cas Gürtel. Durant el mes va continuar la vista d’aquest cas de corrupció. L’acusat Francisco Correa va explicar que eren “diversos” els ministeris en els quals l’extresorer del PP Luis Bárcenas feia gestions per aconseguir adjudicacions d’obres.
Rajoy digué no a Puigdemont. A les propostes del president català per un referèndum pactat fetes a Madrid el dilluns 10, el govern central contestà el divendres 14 que no hi havia res a pactar.
El PSOE decidí votar abstenció. El comitè federal del PSOE del diumenge 23 acordà per 139 vots contra 96 que el grup parlamentari socialista s’abstindria en la segona votació del debat d’investidura.
Rajoy acceptà l’encàrrec del rei. Va preveure que obtindria la investidura el dissabte 29 amb la intenció de mantenir-se en el càrrec per quatre anys.
MÓN
Guanyà el “no” a la pau amb la guerrilla a Colòmbia. El diumenge 2 els contraris a l’acord guanyaren amb un 50,2% dels vots per un 49,8% del “sí”, però les FARC, govern i oposició es mostraren disposats a renegociar.
El president de Colòmbia, premi Nobel de la pau. Juan Manuel Santos el va obtenir “pels seus esforços per acabar amb la llarga guerra civil que viu el país des de fa més de 50 anys”.
L’Estat Islàmic en retirada. Després de perdre Fal·luja, Tikrit, Ramadi i altres ciutats, aquest mes s’inicià l’atac a Mossul per part de kurds, iraquians i nord-americans.
Exploració espacial europea. El mòdul Schiaparelli, que havia d’aterrar a Mart, s’estavellà contra la superfície del planeta en la maniobra d’aproximació.
ESPORTS
Marc Márquez guanya el seu cinquè títol mundial. El diumenge 16 el pilot de Cervera es convertí en el pilot més jove en guanyar tres títols de MotoGP. En el còmput global ja ha aconseguit cinc Mundials.
La Champions. El dimecres 19 el Barça consolidà el seu lideratge del grup amb una victòria contundent per 4-0 davant el Manchester City de Pep Guardiola.
La pletera després de les plujes