Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça:  consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.

PER A AQUEST MES DE FEBRER

XII MOSTRA DE TEATRE  ……………………………………………………………. dies 5, 12 i 19
FESTA DE CARNAVAL  ……………………………………………………………….. dies 24, 25 i 26


NOTÍCIES DE GENER

TORROELLA I L’ESTARTIT

Joan FusterJoan Fuster en el seu centenari. El dissabte 28 a la tarda es va presentar al Museu de la Mediterrània l’exposició “Una mirada personal” de Joan Fuster i Gimpera, del qual aquest any es commemora el centenari del naixement. Es tracta d’un recorregut per la vida artística d’un dels torroellencs més creatius del segle XX en diversos vessants, en pintura -on va excel·lir amb aquarel·les memorables o amb innovacions com l’Estrambotisme-, però també en escultura, literatura i música. Es podrà visitar fins el dia 24 d’abril.

“El Conte de Nadal” de Charles Dickens. També la diada de Cap d’Any, a la tarda, Baula Teatre va representar a l’Espai Ter la famosa obra nadalenca, amb un gran èxit de públic i forts aplaudiments als actors. Destacà amb una magnífica actuació Josep Surroca en el paper del vell avar Scrooge.

home   roca

Guillem Rocas i “La seducció de Venus”. Al Museu d’Empúries, al cor de l’antiga ciutat grega d’Emporion, va tenir lloc el dissabte 14 la inauguració d’una exposició del torroellenc Guillem Rocas, una mirada retrospectiva a la seva evocació del món clàssic a través de diversos simbolismes grats a l’artista. A molts quadres no hi falta, òbviament, el perfil màgic de les muntanyes del Montgrí, la becada o la Venus emporitana. L’exposició es podrà visitar fins al 23 d’abril.

El problema de l’aigua. Els alcaldes de Torroella, l’Escala i la Bisbal es van reunir el dia 20 i van acordar que reclamaran conjuntament que es faci arribar fins als tres municipis la canonada d’aigua del Pasteral com a solució a les tensions d’abastament que pateixen els tres municipis a l’estiu.

aulaenginyCentre de formació “aulaenginy”. El dissabte 14 es va fer una jornada de portes obertes al nou centre de formació creativa, obert a petits i grans al carrer Migdia, 73, orientat al desenvolupament de l’educació i la cultura amb activitats com ara escola taller, reforç escolar, activitats professionals, bescanvi de coneixements, ajut a l’emprenedoria, lloguer d’aules i espai social. Joan Soler, assessor empresarial, és l’impulsor del projecte.

Primera banyada de l’any. Va tenir lloc a la Platgeta de l’Estartit el matí del diumenge 1, diada de Cap d’Any.

Concurs de cartells de Reis. El dijous 5 al matí es va inaugurar l’exposició de dibuixos presentats.

Festa de Reis. Se celebrà la festa de la joia dels infants a Torroella i a l’Estartit amb Castell de Focs de benvinguda als Tres Reis d’Orient, seguit de la tradicional Cavalcada pels carrers.

Exposició fotogràfica “Natura morta”. El dissabte 7 es va inaugurar al claustre de l’Hospital.

Demostració dels Cossos de Seguretat. La XVa. Mostra va tenir lloc el diumenge 8 al moll Central de l’Estartit.

Sant Antoni Abad. El diumenge 15 es va organitzar a l’Estartit la tradicional processó hípica des del port fins a la plaça de l’Església.

Albert Cano Smit a l’Espai Ter. El diumenge 15, organitzat per Joventuts Musicals dins la Xarxa de Músiques, el jove pianista interpretà amb gran èxit obres de Bach, Debussy i Chopin.

“Residu zero a casa”. El llibre de Bea Johnson va ser presentat per la seva traductora Esther Peñarrubia el dimecres 18 a la Biblioteca Pere Blasi.

Les raons de la cooperació. El divendres 20 a la tarda es va inaugurar l’exposició sobre la cooperació per la desenvolupament dels municipis al Museu de la Mediterrània.

Conservació de la fauna fluvial als rius Ter, Fluvià i Muga. El divendres 20 al vespre s’inaugurà l’exposició a la capella de Sant Antoni.

Fer de músic”. El dissabte 21 a la tarda es van presentar al Museu de la Mediterrània les entrevistes del Projecte Fer de Músic fetes el 2016 a  Jaume Vilà, Jordi Leon, Enric Rigau i Antoni Gadea.

Biblioteca Pere Blasi. El dimecres 25 J.M. Bertran comentà “L’Estrany”, d’Albert Camus, dins de l’espai “Llegim? Club de lectura”. El divendres 27 Clara Escajedo presentà el seu llibre “El abrazo impossible”.

Els “Montgrins” a l’Espai Ter. Es programà un concert per al dissabte 28 al vespre dins del cicle Grans Orquestres.

Ruta Víctor Català. Gent del Ter l’organitzà per al diumenge 29 al matí.


CATALUNYA

Reunió de presidents autonòmics. El dilluns 16 Carles Puigdemont comunicà a Mariano Rajoy per carta que no aniria a aquesta Conferència, que no reconeixia la singularitat catalana.

Els pressupostos per al 2017. La CUP anuncià que fixaria la seva postura el dia 28 i Lluís Llach declarà que marxaria si no s’aprovaven.

Presentació a Brussel·les. El dimarts 24, en una sessió al Parlament Europeu, Puigdemont, Junqueras i Romeva van defensar que el referèndum es farà amb acord amb l’estat espanyol o sense.

Fred, pluja i mala mar. La “setmana dels barbuts” va fer honor a la seva fama, amb fred i tramuntana, als que va seguir després pluja intensa, acompanyada de grans onades a mar que feren destrosses importants en molts municipis del litoral. El temps fred continuà el dimecres 25 amb nevades a l’interior del país.


ESPANYA

Perdó pel Iak-42. La ministra de Defensa demanà perdó en nom de l’Estat als familiars de les víctimes militars per pressió de l’oposició, i l’exministre Trillo fou destituït d’ambaixador a Londres.

Reunió de presidents autonòmics. Va tenir lloc el dimarts 17 sense la participació dels presidents de Catalunya i d’Euskadi. Les altres autonomies acusaren Madrid de ser un paradís fiscal aprofitant la capitalitat.


MÓN

Turquia. Un atemptat en una discoteca per Cap d’Any, reivindicat per Estat Islàmic, deixà 40 morts i desenes de ferits.

Gàmbia. El president Jammeh, que detentava el poder des de 1994, va desfermar tensió al país, amb perill de guerra civil, en no acceptar el resultat de les eleccions, però el president electe Barrow fou investit al Senegal amb el suport del Consell de Seguretat. Finalment Jammeh deixà el país.

EUA, Trump president. El divendres 20 Donald Trump va prendre possessió de la presidència. En el seu discurs defensà el proteccionisme: “Amèrica primer, compreu productes americans, contracteu americans”. L’endemà van tenir lloc a tot el món manifestacions contra el nou president per les seves actituds masclistes i racistes. A Washington van sortir al carrer mig milió de dones.

Brexit. La justícia britànica determinà el dimarts 24 que la Primera Ministra May no pot activar la sortida de la UE de manera unilateral i l’obliga a passar pel Parlament.

 Font picant de Madremanya