Notícies

PER A AQUEST MES DE NOVEMBRE

624 Fira de Sant Andreu
Inauguració del pessebre de Josep Mir

 

ESPAI TER – PROGRAMACIÓ TARDOR-HIVERN

Teatre
4 de novembre:Édith Piaf”, 17 de novembre:La Treva” (dins el Festival de Temporada Alta)

Música
11 de novembre: “Fok
2 de desembre: Oques Grasses, Festa dels Indiketes, 9 de desembre: “45 cerebros y 1 corazón”

Espectacle familiar
12 de novembre:Babaol”, dansa.
Cicle de Nadal
1 de gener:Concert d’Any Nou de Valsos i Polques”, 7 de gener: “Música de Cine”

NOTÍCIES D’OCTUBRE

TORROELLA I L’ESTARTIT

Referèndum. L’1-O va ser un diumenge complicat, ple de civisme i amb molta angúnia. A Torroella no hi va haver intervenció policial violenta, però es coneixia la que hi havia arreu, com a la Tallada, ben a prop nostre. Per una vegada EMPORION va retardar un dia la seva sortida i va poder oferir els resultats i l’Editorial del mes. El resultat, en resum, a Torroella: 3.785 SÍ i 152 NO.

Manifest de l’AMI. El dilluns 2 al migdia, a la plaça del peix hi va haver concentració al voltant de l’Alcalde i tinents d’alcalde i es va llegir un manifest de l’Associació de Municipis per la Independència en protesta per l’atac policial del dia 1.

Aturada general. Es va fer el dimarts 3, com a tot Catalunya, en protesta per l’acció policial de l’1-O.

La botiga Matas celebrà els 150 anys. Ho va fer el dimecres 4 amb la presentació d’una performance històrica sobre la història de Torroella dels darrers 150 anys, les generacions que van ser al cap de la botiga i l’evolució de la moda. Hi va haver diverses sessions, per a escolars, a les residències per a la gent gran i a la plaça de la Vila a la tarda i a la nit, amb il·luminació, música i una gran desfilada.

“El cinquè àngel”, novel·la de Josep Fuster. El dissabte 7 al vespre va tenir lloc la presentació d’aquesta nova obra del nostre company de redacció d’EMPORION, al Museu de la Mediterrània, amb una gran assistència de públic.

Pressupostos participatius. El dilluns 16 es va fer al Museu de la Mediterrània la presentació dels projectes finalistes i amb aquest acte informatiu es va donar inici a la votació ciutadana que es va fer del 16 al 31.

Contes de cuina. Es van presentar a la Biblioteca Pere Blasi el dimecres 4.

Memòria fotogràfica. Es va fer un record als temps passats el dijous 5, al Recer, amb organització conjunta del Recer i el Museu de la Mediterrània.

Col·loqui de representants d’EMD. Va tenir lloc a l’Estartit, amb representants de Bellaterra, Sant Miquel de Balanyà i l’Estartit.

Territori i futbol. Sota aquest títol, el dissabte 7 se celebrà aquest any la XIV Jornada Ernest Lluch.

Cicle de concerts. “Trio Fortuny”. El dissabte 7 al vespre va interpretar un concert de música de cambra a l’Espai Ter.

Gent del Ter. El diumenge 8 va organitzar una visita a la muntanya de Sant Sebastià i platja de Tamariu.

L’Hospitalitat de Lourdes a l’Estartit. El dijous 12 es va fer la 53a. trobada d’infermeres amb Missa presidida pel Bisbe Francesc Pardo i dinar de germanor.

“Art” a l’Espai Ter. Es va representar el divendres 13 a la nit, dins el Festival Temporada Alta, amb un gran èxit de públic.

 “Lúcid”, art i poesia. El diumenge 15 es va presentar a la Sala el I cicle d’art i poesia, amb inauguració de l’exposició “Poesia envasada” i lectura de “Infinitius”.

“Comentem Islàndia”. El dimarts 17 es va fer lectura de teatre a la Biblioteca Pere Blasi.

Centre de Documentació. S’hi va fer una visita guiada el dimecres 18, organitzada pel Museu de la Mediterrània.

“Muñeca de Porcelana”. Es va representar el divendres 20 a la nit a l’Espai Ter.

Famílies acollidores. La federació va celebrar la I Jornada CAFAC amb dinar a la Sala i teatre al Cine Petit el dissabte 21, assemblea i dinar de comiat a l’ermita de Santa Caterina el diumenge 22.

“Els interiors i els mobles de Rafael Masó”. Es va celebrar una conferència al Palau Solterra.

La TransMontgrí. El mateix diumenge 22 es va fer la travessa de tot el Massís del Montgrí en un recorregut aproximat de 14 km. I un desnivell acumulat de més de 600 m., caminant per ruta no marcada i acompanyada per guies a diferent velocitat.

“Llegim?”. El dimecres 25 el club de lectura de la Biblioteca Pere Blasi va comentar Werther, de Goethe.

Castanyada popular. La Creu Roja la va programar per al dissabte 28 a l’Estartit.

“Pardas i Ventura”. Es va programar una conferència per al dissabte 28 a la tarda a can Quintana.

“The Funamviolistes”. L’Espai Ter va programar l’espectacle per al diumenge 29 a la nit.


CATALUNYA
Declaració d’independència de Catalunya. El divendres 27 el Parlament va declarar la independència i va instar el govern a aplicar-ne els efectes. La proclamació es va fer sota l’amenaça de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució aprovada pel Senat espanyol a proposta del govern del PP. Abans d’aquest dia es van produir una sèrie d’esdeveniments que resumim tot seguit.

Referèndum 1-O. El diumenge 1 es va fer la votació a tot el territori, malgrat les greus dificultats causades per l’acció dels òrgans executius i judicials de l’Estat. Les forces de la policia i la guàrdia civil van actuar de forma molt agressiva, amb càrregues en poblacions de tota mida, que van ocasionar més de 800 ferits, alguns de greus. Tot i les actuacions contra edificis i persones, els atacs informàtics i les sostraccions d’urnes, el referèndum es va celebrar arreu del país.

Dia d’aturada general. El dimarts 3 es va fer a tot Catalunya, amb seguiment notable, una aturada per condemnar la violència de les forces de seguretat de l’Estat per impedir les votacions de l’1-O.

Declaració i suspensió de la independència. El president Puigdemont, en un acte solemne, va dir que d’acord amb la llei aprovada pel Parlament calia proclamar la independència, i tot seguit va demanar “que se suspengui la declaració per emprendre un diàleg les properes setmanes”  

Requeriment de Rajoy, resposta de Puigdemont. A requeriment de Rajoy per dir si havia declarat la independència, el president va reiterar el dilluns 16 i el dijous 19 els motius del referèndum, la proposta de diàleg i el possible aixecament de la suspensió si s’aplica l’article 155.

Detenció de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. La jutgessa ho va decidir el dilluns 16, acusant-los de sedició pels actes del 20 de setembre davant del Departament d’Economia.

Cuixart i Sánchez, manifestació pels “presos polítics”. A Barcelona hi va haver una manifestació que omplí la Diagonal d’una gentada amb espelmes el dimarts 17. El dissabte 21 la Taula per la Democràcia (associacions, sindicats, entitats) convocà una altra manifestació al passeig de Gràcia.

Article 155. El Consell de Ministres del dissabte 21 acordà l’aplicació de l’article 155, que suposaria bàsicament la destitució del Govern de la Generalitat, eleccions abans de sis mesos i controlar la informació a TV3 i Catalunya Ràdio. El divendres 27, el Senat va aprovar la proposta del govern.


ESPANYA

Actuacions de les institucions espanyoles, també el rei, sobre Catalunya. El dimarts 3 Felip VI obvià demanar diàleg, es va alinear amb les posicions de Rajoy i va acusar d’una “deslleialtat inadmissible” el Govern de la Generalitat. El dimecres 11, Rajoy donà un termini de 5 dies a Puigdemont per respondre si va declarar la independència, el dilluns 16 van ser detinguts Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, el dissabte 21 el Consell de Ministres acordà proposar al Senat l’aplicació de l’Article 155 i, finalment, el Senat l’aprovà el dia 27.

Foc a Galícia. El president Rajoy es va desplaçar a Vigo el dilluns 16 pel centenar d’incendis que van arrasar 10.000 hectàrees i causar 4 morts. El president gallec va parlar de  terrorisme incendiari.


MÓN

Valls va trobar a faltar morts. “Les imatges van commoure, però no va haver-hi morts”, va dir a Antena 3 l’ex-primer ministre francès d’origen català, mentre expressava el suport a Rajoy i negava la possibilitat de mediació de la Unió Europea.

EUA. Tragèdia a Las Vegas. El dilluns 2 hi va haver, en un festival de música country, l’atac d’un franctirador. Hi va haver 59 morts i 500 ferits i finalment l’autor es va suïcidar.

EUA, la Unesco i Iran. El president Trump, seguint la política d’aïllament dels EUA, anuncià la retirada de la Unesco pel biaix contrari a Israel d’aquest organisme internacional i amenaçà el pacte nuclear amb Iran.

Foc a Portugal. A mitjans de mes una onada de focs va assolar el centre i nord del país, amb més de 30 morts.

Síria i l’Estat Islàmic. El dimarts 17 la guerrilla sirianokurda, amb ajut nord-americà, va ocupar la que havia de ser capital del califat i deixà pràcticament sense territori l’Estat Islàmic.

No al Kurdistan independent. Malgrat el resultat positiu del referèndum d’independència del 25 de setembre, l’octubre les tropes iraquianes van ocupar el territori i les forces kurdes es ven retirar.


ESPORTS

Festa de l’esport 2017. El diumenge 22, durant tot el dia, es va celebrar a l’Espai Ter una mostra de totes les activitats esportives que es practiquen al nostre municipi.

 

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org

La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.

Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.