Notícies

PER A AQUEST MES DE GENER
Festa de Reis

NOTÍCIES DE DESEMBRE

TORROELLA I L’ESTARTIT

El president Torra va visitar la Dolors. El dilluns 24, el president va explicar en un tuit que havia visitat Dolors Bassa al centre penitenciari del Puig de les Basses, que havien parlat durant una hora, i que ella li havia dit que estava serena i amb energia per fer front al judici i que pensar en els presos també volia dir celebrar bé les festes en família.
EMPORION a la Biblioteca. L’Associació Emporion ha signat un acord amb la Biblioteca Pere Blasi, en virtut del qual la nostra associació es compromet a enquadernar per anys tots el números impresos de la nostra revista (tercera època), a partir del primer, i la Biblioteca a exposar els volums en forma visible, i en lloc adient, per facilitar-ne la consulta.

Oferta d’horts ecològics al Tamariuà. L’Ajuntament ha començat a adequar una parcel·la municipal al Tamariuà per destinar-la a horts urbans ecològics. Es preveu l’oferta de 28 trossos de 50 metres quadrats, amb regadiu al peu de cada tros.

Convent de les Clarisses. El cap de setmana dels dies 8 i 9 es van fer jornades de portes obertes i visites guiades, com a activitat prèvia a la participació pública en la determinació de serveis futurs.

Incendi a La Sala del Cinema Montgrí. El dia 19, entre quatre i sis de la matinada, hi va haver un incendi al cafè-restaurant La Sala del Cinema Montgrí. Sembla que el foc va ser provocat des del jardí de La Sala, a la porta d’entrada d’aquesta. El foc va fer saltar totes les alarmes i va poder ser sufocat gràcies a la intervenció ràpida dels bombers de Torroella i una dotació que va venir de l’Escala. Sortosament no hi va haver danys personals ni altres afectacions importants excepte la porta d’entrada del jardí que va resultar parcialment cremada.

Les cabres salvatges del Montgrí. La Generalitat, els Agents Rurals, el Parc Natural i l’Ajuntament han començat un estudi del nombre i estat de la població de cabres al Montgrí per tal de determinar com s’ha de gestionar per garantir-ne la continuïtat segura i controlada.

625 Fira de Sant Andreu. La Dona al Món Rural va ser el lema de la Fira d’enguany i va determinar l’orientació d’una gran part de les activitats. A la inauguració es va destacar aquesta presència femenina al camp i es va lamentar que no hi pogués ser Dolors Bassa. També es destacà que la Fira d’aquest any assolís el núm. 625. Es van fer les activitats tradicionals, la Fira en el record, cavalls i carruatges, exhibicions de maquinària agrícola, mercat de productes de proximitat, etc. El torroellenc Jordi Muxach guanyà el XXVII Concurs de Gossos d’Atura, amb la participació d’Excalibur, un gos de dos anys.

Activitats a la Biblioteca. El dissabte 1 al matí es presentà el conte “La masovera” a càrrec de Rosa Pinyol; el dimarts 11 es va llegir teatre amb “Alba” de Marc Artigas.

Fructicultura orgànica. Gent del Ter organitzà una xerrada a Casa Pastors, amb Núria Madeo.

Espai Ter. El dimecres 5 es presentà “Les noies de Mossbank Road”, el divendres 7 “Retrat en Groc”, amb Jordi Molina; i el divendres 28 concert “In Crescendo”, 1r. Premi Espai Ter.

Caminada per la Marató de TV3. L’organitzà a l’Estartit Oncolliga Girona el diumenge 9.

Art local i Llibre de la Festa de Santa Llúcia, a l’Estartit. El dimecres 12 es va inaugurar l’exposició a la sala de l’EMD i, seguidament, es va presentar el Llibre d’enguany.

Festa de Santa Llúcia. L’Estartit va celebrar el dijous 13 la seva festa d’hivern, amb Missa solemne cantada, actes lúdics diversos, tió solidari, mostra d’entitats. Hi va haver Cercavila, Ball de Gegants, pregó, sardanes i vermut. A la tarda concert i al vespre ball amb l’orquestra Selvatana.

Memòria fotogràfica. El dijous 13 al Recer van continuar les tasques d’aquest projecte.

Agenda Llatino Americana 2019. El divendres 14 a Casa Pastors, Joan Surroca presentà “Les grans causes en allò petit”, amb representants del voluntariat de Creu Roja, Càritas i Donants de Sang.

Conferència sobre l’oli del Montgrí. Va tenir lloc el divendres 14 al Museu de la Mediterrània, a càrrec de Jaume Badias.

Artesania i manualitats. El divendres 14 al vespre es va inaugurar l’exposició a la Capella de Sant Antoni.

Cicle de concerts. El dissabte 15 al vespre es presentà “Rumorum Ensemble” al Cine Petit.

Tió popular solidari. Es va fer el diumenge 16 al matí a la plaça de la Vila, a favor de la Marató de TV3.

Tió solidari, concert vermut i teatre, a l’Estartit. També el diumenge 16, al matí, Càritas i Creu Roja van organitzar el tió i JJMM un concert jazz; a la tarda Penjats pel Teatre va presentar “La núvia portava cua”.

Passejada pels Masos de Pals. Gent del Ter la va organitzar per al diumenge 16 al matí.

Homenatge a la Vellesa a l’Estartit. El diumenge 16, es va fer Missa, amb les Veus de l’Estartit i dinar de germanor.

Poesia de Narcís Coll. El divendres 21, Llibreria Elias de l’Estartit va presentar, a la sala de l’EMD, el llibre “Una vida de poesia” de Narcís Coll Frigola.

Llibre de Jordi Colomí. El divendres 21 es va presentar a l’auditori de can Quintana el llibre “Sumaríssim 70143” sobre l’afusellament de l’avi de l’autor, acabada la Guerra Civil.

Mercat ecològic de Món Empordà. Va tenir lloc, com és tradicional, els dissabtes 22 i 29.

Festa Nadalenca a l’Estartit. El dissabte 22 a la tarda es va fer una festa amb nadales i Pastorets.

“Pessebre i cultura popular”. També el dissabte 22, Fra Valentí Serra va pronunciar una conferència sobre aquest tema al Museu de la Mediterrània i, tot seguit, es visità el pessebre de Josep Mir.

Concert de Nadal solidari. Per al diumenge 23 a la tarda, a l’església de Sant Genís, els Cors Anselm Viola, Móndeveus, Niudenotes i Sonaixí i el Tercet Montgrí van organitzar un Concert a favor de la caixa de solidaritat per a la Dolors Bassa.

El dia 23, una gentada amb la Dolors. Una gran gentada es va concentrar novament al voltant del centre penitenciari del Puig de les Basses per acompanyar la nostra exconsellera empresonada.

Nadales als carrers i places de la vila. Es van programar per al divendres 29 a la tarda.

Diada dels Nassos. Per al diumenge 31 al matí, es va organitzar la Festa dels Nassos al pati de can Quintana; i a la tarda la Cursa dels Nassos pels carrers de la vila.

 

CATALUNYA

Presos polítics en vaga de fam. El dissabte 1 la van començar Jordi Sánchez i Jordi Turull, i el dimecres 3 s’hi varen afegir Joaquim Forn i Josep Rull. L’objectiu, denunciar la inacció del Tribunal Constitucional davant dels seus recursos per poder sortir en llibertat mentre no hi hagués sentència. Aquest bloqueig del TC impedia recórrer davant la justícia europea. El dijous 20 decidiren deixar la vaga, en considerar que s’havien aconseguit suficientment els objectius.

Trobada de Sánchez i Torra. El dijous 20, els dos president es van reunir al palau de Pedralbes. Com a resultat positiu, el manteniment del diàleg, sense punts de coincidència destacables.

Divendres 21, protesta massiva. El divendres 21, assenyalat pel govern espanyol per reunir-se en Consell de Ministres a Barcelona, va tenir lloc una mobilització popular, es varen tallar carreteres a tot el país i es van fer manifestacions pacífiques de protesta a Barcelona i a les grans ciutats.

Consell de Ministres a Barcelona: risc inútil, decisions irrellevants. Comportà gran desplegament policial i el centre de la ciutat va quedar bloquejat, però sense incidents destacables. El contingut polític va ser escàs: reprovació de l’execució de Companys i canvi de nom de l’aeroport barceloní.

 

ESPANYA

Eleccions andaluses. El diumenge 2 el PSOE va guanyar, però amb forta reculada, i els tres partits de dreta van sumar majoria absoluta, amb possibilitat de formar tripartit. El PP quedà per davant de Ciutadans i Vox –extrema dreta- entrà amb força al Parlament.

 

MÓN

Cimera del G-20 a Buenos Aires. Va tenir lloc el dia 1 amb assistència dels líders polítics. Hi va haver distensió entre EEUU i Xina pels aranzels i Trump es quedà sol en la seva actitud d’inacció davant el canvi climàtic.

Caos a París. El dissabte 1 hi va haver una batalla campal al centre de la ciutat, amb cotxes cremats, barricades i incendis, promoguda pels anomenats “armilles grogues”, que protestaven pels augments de preus dels recursos, sobretot dels carburants. Després d’uns dies de desordres, Macron va cedir i va suspendre l’augment dels carburants i els previstos en gas i electricitat.

Trump, més sol. Va dimitir el secretari de Defensa dels EUA, per desavinences d’estratègia amb el president, i els demòcrates del Senat van aconseguir aturar el pressupost per fer el mur amb Mèxic.

 

ESPORTS

Morí Josep Lluís Núñez, expresident del Barça. El dilluns 3 va morir el qui va ser president del club blaugrana durant 22 anys.

Messi, 5a. Bota d’Or. El dimarts 18 la va recollir i va declarar que mai no s’hauria imaginat arribar tan lluny. Cap futbolista no ho havia aconseguit fins ara.

 

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.

 

Sta. Caterina 2018

 

Emporion butlletí
Subscrigui el nostre butlletí MENSUAL per mantenir-se actualitzat.
Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment