Notícies

PER A AQUEST MES DE MARÇ
Festes de Carnaval …………………….. dies 1, 2 i 3

NOTÍCIES DE FEBRER 

TORROELLA I L’ESTARTIT

Concentracions de suport a Dolors Bassa. El divendres 1 Dolors Bassa va ser traslladada a la presó d’Alcalá Meco, i l’endemà va fer 60 anys; per aquest doble motiu, el dissabte 2 es va organitzar una concentració de suport a la plaça de la Vila. El dissabte 23 es va fer un acte commemoratiu de l’any d’empresonament de la Dolors, dedicat també a totes les dones que pateixen repressió, amb parlaments d’amigues i glossadores, acompanyades de gegantes i capgrosses, i una salutació d’agraïment de la mare de la Dolors.

Ens deixà Joan Radressa. El diumenge 24 morí Joan Radressa Casanovas, advocat, persona culta i participativa, medalla del Montgrí, una de les més rellevants del renaixement cultural de Torroella després del franquisme, principalment des del Casal del Montgrí i amb les seves col·laboracions al Llibre de la Festa Major.

Activitat educativa de l’Espai Ter. El divendres 1 es va iniciar, amb l’obra de teatre “Hotot” i amb assistència de prop de 700 alumnes, el programa de propostes educatives que tindran lloc fins al mes de maig, amb tres línies d’activitat temàtiques: música, arts escèniques i teatre en anglès.

Inauguració dels ecosistemes de la Pletera. L’acte va tenir lloc el diumenge 3, amb forta tramuntana. Hi va assistir el conseller Damià Calvet, acompanyat per l’alcalde Josep Ma. Rufí i representants de diverses institucions. El projecte “Life Pletera” per restaurar les llacunes i l’hàbitat dels aiguamolls, s’ha realitzat durant quatre anys i mig i es va tancar el 31 de desembre.

Santa Maria de Palau. Aquest mes l’Ajuntament va tancar la segona fase del projecte de consolidació de la coberta i murs de l’església romànica del segle XIII, situada al Montgrí, que estava en avançat estat de degradació, i va planificar la tercera fase, que es farà durant l’any 2019.

Cicle Grans Orquestres a l’Espai Ter. El dissabte 2 es va presentar La Principal de la Bisbal. Per al dissabte 23 es va organitzar la presentació dels Montgrins “Pere Rigau i els compositors torroellencs”.

Visites i itineraris pel Parc Natural. El diumenge 3 al matí, es va seguir un itinerari de construccions de pedra seca, organitzat pel Parc Natural, amb col·laboració del Museu de la Mediterrània i Gent del Ter. El dimecres 6, les mateixes entitats van organitzar una visita guiada al nucli antic de Pals. El dissabte 9 es van seguir, des de Torroella a Santa Caterina, els paisatges que van inspirar “Solitud” de Caterina Albert (Víctor Català). Per al dissabte 23 es va organitzar una caminada entre els pins de la duna continental.

Musical a l’Espai Ter. El dissabte 9 s’hi va representar “Per si no ens tornem a veure”.

XIV Mostra de Teatre Amateur al Cine Petit. El dissabte 9 a la nit i el diumenge 10 a la tarda, Penjats pel Teatre va presentar “Tinc feina”, XIV Mostra de Teatre Amateur. El diumenge 17 el Grup Cassanenc va representar “Transtorns”. Per al diumenge 24 es va programar L’Aula de Massanet amb “Una copeta de vi”.

Ciclisme “Vertical Montgrí”. El diumenge 10 el CC Baix Ter va organitzar la cursa pel Montgrí, amb sortida i arribada al pati de can Quintana.

Teatre comentat. El dimarts 12 es va llegir i comentar a la Biblioteca Pere Blasi “La bona persona de Sezuan”, de Bertold Brecht.

Memòria Històrica Local. El divendres 15 l’historiador Pelai Pagès va fer la primera presentació del cicle organitzat pel Museu de la Mediterrània, i exposà els principals esdeveniments de la Guerra Civil de 1936-1939 a Catalunya. Per al divendres 22 es va organitzar la conferència “La derrota i l’exili a l’Empordà” i la projecció del film “El silencio de Otros”.

Convent de les Clarisses. El dissabte 16 l’Ajuntament va organitzar un taller de joves dins del procés participatiu per a la previsió d’usos del Convent.

Aula d’Arts Plàstiques. Va organitzar per al diumenge 17 una visita al Caixaforum i al Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Festa de Sant Antoni. El diumenge 17 al matí, després de recórrer els carrers de la vila, va tenir lloc davant de l’Espai Ter la benedicció de cavalls i carruatges, seguida de la dels animals de companyia.

Música de Cambra a l’Espai Ter. El diumenge 17 al vespre es va presentar el Quartetto di Cremona.

Ocupació per a discapacitats. El Consell Comarcal del Baix Empordà va organitzar per al dimarts 26 una sessió informativa a casa Pastors.

“Llegim?”, a la Biblioteca Pere Blasi. Per al dimarts 26 es va organitzar el comentari de “Els bessons rere la finestra” amb l’autora Esther Vila.

CATALUNYA

Els presos polítics a Madrid. El divendres 1 van ser empresonats de nou, les dones a Alcalá Meco, els homes a Soto del Real. El viatge el van fer en un vehicle amb mini-cabines individuals aïllades.

El Judici al Procés català. El dimarts 12 va començar al Tribunal Suprem, a Madrid, el judici als presos polítics catalans. Dolors Bassa, que ho va fer el dimecres 20, va contestar les preguntes del fiscal, de l’advocacia de l’estat i del seu advocat, però no va voler fer al mateix amb Vox per respecte a les dones d’Espanya. Les seves respostes van ser clares i concises i van desmuntar acusacions basades en presentacions esbiaixades o tergiversades dels fets que se li imputaven.

Manifestació a Barcelona el dissabte 16. Es va omplir la Gran Via de Barcelona (200.000 persones segons la Guàrdia Urbana), en suport dels presos polítics jutjats pel TS i per reclamar que l’autodeterminació és un dret, no un delicte.

Vaga i manifestacions el dijous 21. La Intersindical-CSC va convocar vaga general per al dijous 21 amb motiu del  judici contra els presos polítics. Els sindicats UGT i CCOO no hi van donar suport.  Desenes de milers de persones es van manifestar a les principals ciutats del país amb elevades participacions (Girona 70.000 persones).

ESPANYA

Reacció contra el diàleg. El dimarts 5 la vicepresidenta Carmen Calvo va suggerir que a la taula de diàleg amb el govern català hi hagués un “relator” i tot seguit PP, Cs’ i Vox van convocar una manifestació contra Sánchez per “alta traïció a Espanya”. El govern central va trencar el diàleg.

Manifestació de la dreta i la ultradreta. Va tenir lloc el diumenge 10, contra el president Sánchez i per la unitat d’Espanya, amb menys assistència de l’esperada (unes 50.000 persones).

Eleccions. El divendres 15, en ser rebutjats els pressupostos per l’oposició, el president Pedro Sánchez va convocar eleccions generals anticipades per al 28 d’abril.

MÓN

Veneçuela. Els primers dies de mes, es va produir l’enfrontament entre Nicolás Maduro i el líder de l’oposició, Juan Guaidó, president de la ‘Asamblea Nacional’. Diversos països, entre ells EUA i també Espanya, van reconèixer interinament Guaidó, i van reclamar eleccions presidencials.

Escalada atòmica. El divendres 1, EUA es va retirar del Tractat de Forces Nuclears d’Abast Mitjà; i el dissabte 2, Putin va anunciar que Rússia també el suspenia.

ESPORTS

Futbol. El Girona va guanyar al camp del Madrid. El diumenge 17, el resultat del Madrid-Girona a l’estadi Bernabeu va ser 1-2.

Basquet. El Barça campió de Copa. També el diumenge 17, resultat del Madrid-Barça: 93-94.

 

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.