Notícies

PER A AQUEST MES DE JULIOL:
Festival de música: Jazz Festival (Estartit)  –  Fringe Festival
Mare de Déu del Carme
Festa de Santa Anna

NOTÍCIES DE JUNY

TORROELLA I L’ESTARTIT

Retorn de Dolors Bassa. Un cop acabat el judici al TS, pendent de sentència, i després que aquest tribunal mantingués la presó preventiva, la Dolors va ser traslladada a la presó de Puig de les Basses, prop de Figueres, el dimecres 26.

Darreres paraules de Dolors Bassa al TS. El dimecres 12, en el darrer torn de paraula dels acusats, la Dolors va dir que es considerava republicana, feminista, independentista i demòcrata, va recordar el seu compromís social, la seva fidelitat a la demanda del 80% de catalans que volien votar, i va dir que desobediència hauria estat presentar-se amb un programa i no complir-lo.

Comiat de l’alcalde Josep Ma. Rufí. El dia 10 va publicar una carta oberta de comiat, després de dotze anys de gestió al municipi, cinc com a alcalde.

Nou consistori. El dissabte 15 Jordi Colomí va ser proclamat alcalde amb el suport de 10 dels 17 regidors que configuren el nou consistori del mandat 2019-2023. Colomí va rebre els vots dels 6 regidors d’UPM i els 4 d’ERC, els dos grups que formen el nou govern municipal.

FIMAG’19. Aquest any es va celebrar dels dies 5 al 9. El dimecres 5, amb una jornada educativa de màgia i matemàtiques; el dijous 6, amb Gala Solidària a l’Espai Ter; el divendres 7, en diversos espais, La Sala, plaça de la Vila, can Quintana, i a l’auditori de l’Espai Ter amb Nuel Galán; el dissabte 8, a Fora Portal, tallers a la capella de Sant Antoni, Fundacions Mascort i Vila Casas, casa Pastors, plaça Pere Rigau, plaça de la Vila, plaça Ernest Lluch, Cine Petit, can Quintana, i “Gran Gala Internacional” a l’Espai Ter; el diumenge 9, en tots els mateixos espais del dia 8, amb Yunke.     

Botiguers en línia. A primers de mes, els comerciants de Torroella van iniciar la venda des d’una plataforma conjunta: decomprespertorroella.com.

Rainbow Weekend 2019. El dissabte 1 i el diumenge 2 es va fer la 4a. edició, amb diverses activitats d’esbarjo a l’entorn del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

El Cau del Duc. El dissabte 1 al matí es va organitzar una pujada familiar per mostrar aquest entorn de la prehistòria de la muntanya del Montgrí.

José Maria Mascort. El dissabte 1 es va inaugurar a la casa Galibern l’exposició sobre l’artista del llegat Catalina Sastre.

El Baix Ter en caiac. El diumenge 2 el Consorci del Ter va organitzar la baixada des de Colomers.

Acolliment de joves emigrats. L’Institut Català d’Acolliment i Adopció va fer una presentació a can Quintana el dimarts 4.

Addicció a les pantalles. L’AMPA Institut Montgrí va organitzar una xerrada el dijous 6 a l’auditori de can Quintana.

L’òliba. El dissabte 8 el Parc Natural va organitzar una sortida relacionada amb l’au nocturna.

“Torroella contra el còlera”. El divendres 14 es va presentar el treball de Daniel Fuentes, guanyador del premi de recerca Joan Torró i Cabratosa.

Catifes de Corpus a l’Estartit. Es van realitzar el diumenge 16 al centre comercial i en diversos espais.

Gent del Ter, a Torrent. El diumenge 16 es va fer una sortida a Torrent per visitar espais dedicats a l’apicultura i el Museu de la Confitura.

Escola de Música i Dansa. El dimarts 18 va organitzar a l’Espai Ter la presentació de “La fada de Dringue Dingue” i a la plaça de la Vila un Concert de combos.

Nusos mariners. El divendres 21 es va inaugurar exposició al Museu de la Mediterrània.

Mercat Món Empordà. Com és habitual, el mercat ecològic va tenir lloc els dissabtes 22 i 29 a la plaça Pere Rigau.

Observatori de la Pletera. El dissabte 22 el Parc Natural i el Museu van organitzar una visita guiada pel nou itinerari i accés al nou observatori.

Palau Solterra, proposta d’estiu. El dissabte 22 va inaugurar la mostra “Una mirada” de Maria Espeus i, dins del cicle “Diàlegs amb la col·lecció”, una proposta d’afinitats entre la fotografia de Màrius Brossa i la pintura de Margarita Andreu.

Festival Ítaca a l’Estartit. Es va organitzar per al dissabte 22, al vespre, a la Platja Gran.

La Flama del Canigó. El diumenge 23 al vespre, vigília de Sant Joan, es va fer espectacle infantil a la plaça de la Vila i es va rebre la flama del Canigó, portada per un grup de nord-catalans, que van llegir un missatge, aquest any escrit per Carme Forcadell.

Revetlla de Sant Joan a l’Estartit. El diumenge 23, a la Platja Gran, es va celebrar la Revetlla, amb l’arribada de la Flama del Canigó, l’encesa de la Foguera, el Castell de focs i el Festival Ítaca, amb destacats participants, que va ser seguit per unes 15.000 persones, al recinte previst i a la platja.

Diada de Sant Joan a l’Estartit. El dilluns 24 es va organitzar una Cercavila amb la colla Gegantera i exhibició castellera dels Castellers de Figueres.

“Intents” al Museu de la Mediterrània. El divendres 28 es va inaugurar l’exposició d’Isabel Banal.

La coral Anselm Viola. Va programar per al dissabte 29 el Concert d’Estiu a l’Espai Ter.

La Trinca a l’Espai Ter. Per al diumenge 30 l’Espai Ter va programar una estrena absoluta de la Trinca: “La Festa Major del segle XXI”.

CATALUNYA

Retorn dels presos catalans. El dilluns 24 va començar el trasllat dels homes, que es va completar el dimecres 26. Pendents de sentència, van ser tractats com a delinqüents, amb tres dies de trasllat, en un sol transport comú, de compartiments separats, extremadament reduïts. Les dones van ser traslladades, en un sol dia, el dimecres 26.

Fi del Judici al Suprem. El dimecres 12 a la tarda es va seguir amb interès i emoció, pels mitjans de comunicació, el parlament de cadascun dels acusats. A Barcelona i a les principals ciutats del país hi va haver concentracions de solidaritat amb els presos.

Pactes i canvis als Ajuntaments.  A Barcelona, Ada Colau va ser reelegida amb els vots del PSC i de Valls i, com a conseqüència, Cs va trencar amb Valls, i Corbacho passà a Cs, deixant Valls amb només dos regidors; a Girona JxC governarà en solitari; a Lleida i a Tarragona els pactes van fer alcaldes d’ERC. A molts municipis no governarà la llista més votada.

 

ESPANYA

Els presos polítics i l’ONU. Davant la resolució del grup de l’ONU que, a finals de maig, exigia l’alliberament immediat de Junqueras, Cuixart i Sánchez, la reacció del Govern espanyol va ser d’ignorar-la, tot reclamant que s’apartessin del grup dos dels cinc experts.

Fi del Judici al Suprem. El dimarts 11 i el dimecres 12 al matí, va tenir lloc el torn dels advocats de la defensa. El dimecres 12 a la tarda, van parlar cadascun dels inculpats. El judici va quedar vist per a sentència.

Els eurodiputats presos o exiliats. El TS va impedir, en principi, que Oriol Junqueras es pugui desplaçar el 2 de juliol a Estrasburg, a la constitució del nou Parlament europeu. Per la seva part, la Junta Electoral Central va instar Puigdemont i Comín a anar a jurar la Constitució a Madrid, al Congrés, per poder ser inclosos a la llista d’eurodiputats espanyols.

 

MÓN

Regne Unit. Com havia anunciat, la primera ministra Theresa May va deixar el càrrec el dia 7, en no haver aconseguit un acord per a la sortida pactada del seu país de la Unió Europea (Brexit).

Tensió entre EUA i Iran. Els últims dies del mes, el president dels EUA va intensificar la tibantor.

ESPORTS

Bàsquet. Germans Gasol. El divendres 14, els Raptors de Toronto van guanyar els Warriors de San Francisco i Marc Gasol va guanyar així l’anell de l’NBA. Amb Pau Gasol, són els dos primers germans que ho aconsegueixen.

Moto. Germans Márquez. El diumenge 16, Marc Márquez guanyà al circuit de Catalunya en Moto GP i es col·locà al davant del campionat, i el seu germà Àlex també va ser líder en Moto 2.

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.

Fimag 2019 Fira de la Màgia