Festa dels Masos
Diada Nacional de Catalunya
NOTÍCIES D’AGOST
TORROELLA I L’ESTARTIT
Medalles del Montgrí 2019. Els màxims guardons que concedeix el nostre Ajuntament van ser atorgats aquest any a la llibretera Maria Teresa Calabús, al medievalista Joan Badia-Homs i a l’associació “Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella”. El lliurament, molt emotiu i molt festiu alhora, es va fer a l’Espai Ter, amb gran assistència de públic.
Proposta de solució als problemes d’inundacions a l’Estartit. L’Ajuntament, amb ajut de Ports de la Generalitat, ha elaborat un estudi per a l’Agència Catalana de l’Aigua, amb una proposta de solució de les inundacions provocades per acumulació sobtada d’aigües pluvials procedents del nucli urbà i de la muntanya, empitjorada per l’avinguda d’aigua del mar durant les llevantades.
Festival de Torroella. Joventuts Musicals va programar els concerts d’aquest any, entre els dies 2 i 22, a l’Espai Ter, amb gran assistència de públic, 12.000 assistents i 93% d’ocupació mitjana. Al Cinema Montgrí s’hi van presentar una pel·lícula-concert basada en obres de J. S. Bach i un documental sobre Enric Granados.
Edició d’estiu de Connecti.cat. El divendres 9 es va emetre des del passeig del Molinet el magazine de La Xarxa de Televisions Locals. Hi van intervenir el meteoròleg Josep Pascual; el director del projecte Life Pletera, Xavier Quintana; el pastor Jordi Muxach; el director de Beatles Weekend, Ramon Moreno; el grup musical Despit; i la llibretera Ma. Teresa Calabús.
Capvespres musicals. Se’n van organitzar al Museu de la Mediterrània, el dijous 1, amb Névoa; el dijous 8 amb J. Arnella i F. Martínez; el dimecres 14 amb Marata Trio.
Cantades d’Havaneres. Es van fer el dissabte 3 al Mas Pinell i el dimecres 14 a Cala Montgó.
Concerts a l’Estartit. Van tenir lloc, a l’Església de Santa Anna, cant coral, amb “Veus de l’Estartit” el diumenge 4 i el dijous 15; guitarra, amb Sílvia Nogales, el dilluns 5, i amb Tono Blasi els dilluns 12, 19 i 26; música en viu davant la platja de la Pineda, amb Efecto Rumba, els dissabtes 17 i 24.
Audició de sardanes. El dimarts 6 se’n va fer, a la plaça de la Vila, amb la Principal de Cassà.
Festa de Sant Genís. Es recullen els esdeveniments més destacats que es van programar.
El dissabte 10, presentació del Llibre de la Festa Major al Museu de la Mediterrània, 68a; Expo d’Art Local a la capella de Sant Antoni i audició de sardanes a plaça, organitzada per l’Associació del Llibre de la Festa. El dissabte 17, a la tarda, subhasta d’Art a benefici de la Fundació Lluís Llach al Senegal; a la nit, Correfoc, seguit de Concert post-correfoc al passeig de l’Església. El diumenge 18, al vespre, es va fer el Correfoc dels Petits. El diumenge 23 va engegar la fira d’atraccions i, a la nit, hi va haver concert a l’espai barraques. El dissabte 24, al matí, es va fer la cercavila infantil, i també al matí, vermut amb música, amb Ducs del Foc i Geganters; a la tarda, es inaugurar l’exposició “Una història de gegants”, al Museu; es van lliurar les Medalles del Montgrí a l’Espai Ter; al vespre, als jardins Lennon, Josep Surroca va fer el pregó de la Festa Major i es va fer el tradicional sopar popular; a la tarda i a la nit, concerts a l’espai barraques. El diumenge 25, diada de Sant Genís, al matí, plantada del Gegants i Cercavila, abans de la Missa Solemne va ballar l’Àliga; es va fer Ball de Gegants i Sardanes a plaça; i a la tarda, espectacle de dansa a plaça, futbol, i concert amb els Montgrins; a la nit, ball amb els Montgrins; concert a l’espai barraques amb el grup Despit i Orquestra Maribel. El dilluns 26, a la tarda, sardanes a plaça; concert amb Metropol; i a la nit, els Grallers van passar pels carrers de la vila, i hi va haver ball i concert. El dimarts 27, a la tarda, sardanes a plaça i espectacle d’animació infantil; a la nit, teatre a l’Espai Ter amb Quim Masferrer; concert d’havaneres; i concert a l’espai barraques.
Visites guiades. El Museu de la Mediterrània va organitzar diverses sessions, durant tot el mes, a “La Mina d’aigua” i sobre “La guerra de l’arròs”.
Sortides acompanyades al Parc Natural. Es van programar: “La Pletera als capvespres” els dijous 8 i 22; “De Torroella a la Gola” el diumenge 11; “La duna continental” el dilluns 12; “Arran de mar” els dimecres 14 i 22.
CATALUNYA
La difícil unitat. L’actitud a adoptar davant la investidura del president del govern espanyol van fer patents les dificultats d’entesa entre els partits sobiranistes.
Canvi d’estratègia a la CUP. La militància va aprovar la proposta de la directiva, de finals de juliol, per tal que els càrrecs poguessin repetir una segona legislatura i que s’abandonés el bloqueig, fins i tot amb una eventual entrada al govern.
ESPANYA
Difícil coalició de govern. El PSOE, que al juliol havia ofert possibilitats de coalició, a l’agost es va fer enrere per la manca de confiança i les divergències en temes clau, com Catalunya.
MÓN
La tragèdia del Mediterrani. L’odissea del vaixell Open Arms, amb els immigrants que finalment van ser desembarcats a Lampedusa per ordre del fiscal italià, va posar de nou de relleu la crisi.
Trump i Groenlàndia. El president Trump va provocar una crisi diplomàtica amb Dinamarca, en suggerir la compra de l’illa per part dels EUA.
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.