Notícies

PER A AQUEST MES DE DESEMBRE

L’Estartit – Festa Major de Santa Llúcia
Festes de Nadal i Sant Esteve
Festa de l’Home dels Nassos

NOTÍCIES DE NOVEMBRE

 

TORROELLA I L’ESTARTIT

Eleccions del 10-N. Els torroellencs Montse Bassa i Joan Margall van ser elegits novament per la demarcació de Girona. A Torroella-l’Estartit el resultat en vots va ser: ERC 1.497, JxCat 1.164, PSC 569, CUP 521, ECP 360, Vox 270, Cs 221, PP 202.

Dolors Bassa, recurs de nul·litat. El va presentar contra la sentència del TS. Un dels principals arguments és l’atribució errònia de la titularitat del Departament d’Ensenyament.

Morí Eugeni Llos. El 31 d’octubre ens va deixar un dels promotors més destacats del turisme a l’Estartit i a tota la Costa Brava. Havia rebut la Medalla del Montgrí l’any 1994. Va ser regidor de l’Ajuntament de Torroella els anys 1995 a 1999 i Jutge de Pau entre els anys 2000 i 2005. El decés es va produir quan ja havíem tancat la nostra edició del mes passat.

Accident al carrer Fàtima. El dimarts 12, un camió de gran tonatge va quedar atrapat dins d’un esvoranc i no es va poder retirar fins l’endemà. És un carrer que mereixeria una remodelació total per les seves irregularitats, tant de la calçada com de les voreres.

Obres a l’estació d’autobusos. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha començat les obres de millora de l’estació d’autobusos, consistents a instal·lar una nova marquesina i el tancament de l’espai actual, amb un pressupost de 45.000 euros i dos mesos i mig de termini.

Fibra òptica. L’Ajuntament ha aprovat els plans per donar cobertura a tot el municipi a mitjà termini. Hi han començat a treballar dues noves companyies operadores.

Festa de Tots Sants. A la tarda, a la Plaça de l’Església de L’Estartit, es va fer Castanyada Popular i a la Capella del Roser un recital de poesia “De l’Amor infinit”; a la nit, música i poesia a La Sala, dins del cicle de concerts de Joventuts Musicals.

Convents de Torroella. El dissabte 2 el Museu de la Mediterrània va organitzar una visita guiada.

Homenatge a la gent gran de l’Estartit. Es va fer el diumenge 3, amb missa cantada, sardanes, dinar i ball de tarda.

Memòria fotogràfica. Es va fer una nova sessió el dijous 7, organitzat per Museu de la Mediterrània i Llar de Jubilats “El Recer”.

Filatèlia. El divendres 8 es va inaugurar la XIII Mostra de Col·leccionisme a la Capella de Sant Antoni.

Gent del Ter. Per al dissabte 9 va programar una caminada per la Fosca, Cap Gros, Cala Margarida, capella del Carme i Museu de la Pesca de Palamós, amb visita a l’exposició “Navegants d’Aiguamolls” amb restes d’embarcacions indiketes.

Paratges de Solitud. Per al dissabte 19, el Museu de la Mediterrània va organitzar una sortida “som Cultura, experiències culturals a la Costa Brava”.

Amics de la fotografia. El mateix dissabte 19, es va inaugurar l’Exposició “Escalanit”, d’Evelyn Garcia al Claustre de l’Hospital.

VII Fòrum de Recerca del Baix Ter. Per al dissabte 16, el Museu de la Mediterrània, l’Ajuntament de Palau-Sator i el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter van organitzar el Fòrum a la Sala polivalent de l’Ajuntament de Palau-Sator.

Les veus de l’Estartit. Per al dissabte 16 van organitzar, a Església de Santa Anna, una Trobada de Corals, amb la Coral Vista Alegre i col·laboració de Narcís Escatllat, amb direcció de Reinalda Blanco, i la Coral Les Veus de l’Estartit, amb direcció d’Elisabet Riu.

“Dichos Diabolos”. El dissabte 16 Joventuts Musicals van organitzar un concert al Cine Petit.

Espai Ter. Aquest mes va programar, el dissabte 2 a la tarda, “Aware”, de circ familiar i música; el dissabte 9, “Mariana Pineda” de García Lorca; el divendres 15, dins el cicle de Temporada Alta, “Casa de nines, 20 anys després”, de Lucas Hnath; el divendres 22, “Terra baixa” d’Àngel Guimerà; el dissabte 23, “Íntimament Llach”, de veu i dansa, amb les cançons de Lluís Llach.

Biblioteca Pere Blasi. El dilluns 4, a l’hora del conte, va presentar “L’abric”; el dimarts 5, a l’espai llegir teatre “La rambla de les floristes”, amb Margarita Camós; el dissabte 9, el conte-taller “El monstre dels petons” amb Laia Bedós; el dilluns 18, “Collaret de contes”; el dilluns 25, l’espectacle infantil “Brossa de prop” amb el clown Marcel Gros; el dijous 28, dins el Club de lectura “Llegim?”, “Regalimant tinta entre el tu i el jo”, d’Albert Carol, conduït per l’autor; el dissabte 30, va dedicar l’hora del conte a la Fira de Sant Andreu.

Aplec de Santa Caterina. Aquest any es va fer el diumenge 24, organitzat per Amics de Santa Caterina amb la col·laboració de l’Ajuntament. Com és tradicional, hi va haver Missa cantada, sardanes, ball de gegants i dinar pels encontorns. El dilluns 25, diada de la Santa, hi va haver Missa a l’ermita.

“El regal de Nadal”. Per al dijous 28, Montessori Palau Girona va organitzar una xerrada a Casa Pastors.

Biblioteca Municipal de l’Estartit. Va organitzar un Taller de Nadal per al divendres 29 a la tarda; i per al vespre, dins del Club de lectura, comentari de “La bossa de seda” de l’Esther Vila, a càrrec de l’autora.

El Pessebre de Josep Mir. El Museu de la Mediterrània va programar per al divendres 29 la inauguració del ja tradicional pessebre de Torroella.

Associació de Masos. Per al divendres 29, al vespre, va programar la inauguració de l’exposició “Ovelles i Pastors al Montgrí” a la Capella de Sant Antoni.

626 Fira de Sant Andreu. La celebració, amb el actes habituals, aquest any es va programar sota el lema “Ser jova a pagès”. Per al dia 30, a la tarda, a l’Església de Sant Genís, l’Agrupació Coral Anselm Viola va organitzar un Concert de Fira, amb la “Societat Coral La Lira” de Sant Cugat del Vallès i els cors “Sonaixí” i “Anselm Viola” de Torroella.

 

CATALUNYA 

Eleccions del 10-N. El nombre de diputats catalans al Congrés va ser: ERC 13, PSC 12, JxCat 8, ECP 7, PP 2, CUP 2, Vox 2, Cs 2.

Euroordres. La justícia del Regne Unit va rebutjar en un primer moment l’euroordre contra Clara Ponsatí i va demanar més informació, que el jutge espanyol va aportar. La justícia belga va deixar en llibertat Comín i Puig, mentre estudien l’euroordre.

“Tsunami democràtic” i CDR. Seguint la crida de “Tsunami democràtic” el dilluns 11 es va tancar l’autopista la frontera francesa; el dimarts es va traslladar el tall a Girona, es va bloquejar Irún, al País Basc, i els CDR van bloquejar les tres principals entrades a Barcelona; el dimecres 13 al matí Tsunami democràtic va anunciar la fi de l’acció, que tanmateix va tenir continuïtat a Salt.

Judici al president Torra. El dilluns 18 el president de la Generalitat va ser jutjat per desobediència, per negar-se a treure la pancarta del llaç groc.

 

ESPANYA 

Eleccions del 10-N. El resultat no va resoldre el bloqueig. En nombre de diputats al Congrés, el PSOE va guanyar, però perdent escons, el PP va pujar, Vox va assolir el tercer lloc, Cs es va enfonsar. Albert Rivera va dimitir i va dir que deixava la política. Els diputats elegits van ser: PSOE 120, PP 89, Vox 52, Podem 35, ERC 13, Cs 10, JxCat 8, PNB 6, Bildu 5, Més País 3, CUP 2, Altres 7.

Acord PSOE i Unides Podem. El dimarts 12, Sánchez i Iglesias van escenificar un pacte de progrés.

Pedro Sánchez i els fiscals. El dimecres 6, Pedro Sánchez va fer unes declaracions, que van rebre fortes crítiques, sobre la dependència del govern d’Espanya per part del fiscal general.

MÓN

Canvi climàtic. 11.000 científics van fer una crida per “evitar patiments incalculables”, ja que el clima canvia més ràpidament del que esperaven i cal un augment immens de l’esforç per frenar-ho.

Bolívia. Una revolta militar va forçar la dimissió d’Avo Morales, que es va exiliar a Mèxic.

ESPORTS

Els germans Márquez. Aquest any tots dos han aconseguit el títol mundial, Marc en MotoGP i Àlex en Moto2. En total, han estat campions deu vegades, Marc vuit i Àlex dues. La temporada vinent els dos germans formaran equip junts en MotoGP.

 

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.