Artur Mas – President.
Aquest cop sí. Foren unes de les paraules que en l’esclat d’alegria per la folgada victòria ha pronunciat Artur Mas.
El President Montilla, ha reafirmat que no tornarà a ser candidat, i que deixarà també de presentar-se per a la primera secretaria del partit. I ha felicitat als guanyadors.
Inauguració de la IV Mostra de col·leccionisme
A la capella de Sant Antoni, a la plaça de la Vila de Torroella, i organitzada per l’Associació Filatèlica i el Museu de la Mediterrània, es va inaugurar l’exposició de col·leccionisme local, amb una àmplia participació, tant pel nombre de participants com de les temàtiques exposades.
Inauguració de l’exposició Què és un pont?
A Can Quintana, Museu de la Mediterrània, tingué lloc la inauguració de l’exposició de l’obra de Francesc Carbonell, dintre del cicle PONTS. Quinze anys després de la seva darrera exposició, un veritable pont en la seva activitat, torna a pintar i ens mostra el seu treball recent. Disset retrats, alguns de gran format, amb tècniques diverses, dominant l’oli sobre planxa de polietilè, combinen la figuració amb la gestualitat de la seva etapa pictòrica anterior.
Es complementa l’exposició amb un vídeo on es presenta una extensa selecció antològica.
Concert de música clàssica persa amb Hamid Khabazi, tar i Massud Naderi, tombak
Organitzat per Joventuts Musicals, tingué lloc al Cine Petit de Torroella, un concert de música persa, avui Iran. Es tracta d’una música procedent d’un dels països amb una herència cultural més rica del planeta, d’una música que te rere seu la poesia, interpretada per dos instruments, el Tomback, de percussió, en que els sons s’obtenen percudint el centre de la pell- tom: so greu – o el contorn, -bak: so agut, i el Tar, un llaüt de so delicat i alhora potent, amb sis cordes per a púlsar. En les obres interpretades l’esperit clàssic s’enriquia amb aportacions del folklore iranià i elements musicals moderns.
Els candidats a les eleccions al Parlament de Catalunya, ja tenen la seva figureta del caganer clàssic del pessebre de Nadal
La família Alós Pla de Torroella de Montgrí, ha presentat les seves creacions de caganers per les properes festes. Són 41 les noves figuretes que incrementen aquest any el catàleg, entre les que es poden trobar els candidats a la presidència de la Generalitat: Artur Mas, Josep Montilla, Joan Puigcercós, Alicia Sánchez Camacho i Joan Herrera, polítics: Duran Lleida, Francisco Camps, Patxi Lòpez, a més de futbolistes: Messi, Piqué, Vila, Busquets, Pedro; entrenadors: Guardiola i Mourinho, entre d’altres. La seva producció anual, supera les 15.000 figuretes, que venen a tot Catalunya així com a la resta del món mitjançant Internet.
Conferència La dieta mediterrània un valor en alça, a Can Quintana
la Fundació Dieta Mediterrània, amb seu a Barcelona, va organitzar juntament amb Can Quintana, Museu de la Mediterrània, una conferència sota el títol que encapçala aquesta notícia, a càrrec de Joan Reguant, conferència que es produïa molt poques hores abans que és dones a conèixer la resolució del Comitè per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultura Immaterial de la Humanitat, reunit a Nairobi (Kènia) que va declarar la dieta mediterrània Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Espanya, Grècia, Itàlia i Marroc van presentar conjuntament la candidatura, que ha estat coordinada a nivell tècnic per la Fundació Dieta Mediterrània. Les Conselleries de Salut i d’Agricultura de la Generalitat van donar suport a aquesta iniciativa que es va presentar l’any 2008. La consellera de Salut, Marina Geli, ha celebrat el reconeixement mundial a Catalunya, i ha destacat la lluita contra l’obesitat, una de les “epidèmies més importants del món, que la dieta mediterrània actua com a factor protector”.
“Amb una sola vegada no n’hi ha prou”
Sota aquest eslògan, un any més, a Can Quintana, organitzada pel Banc de sang i teixits i la Delegació de Torroella de l’Associació de donants de sang , es va materialitzar una diada de donacions. La donació de sang és sempre un acte lliure, generós, responsable i d’agrair.
Jornades de recerca i territori: La gestió dels recursos hídrics en espais naturals
La càtedra d’Ecosistemes Litorals va organitzar les jornades sobre recerca i territori a Can Quintana, centrades en la gestió dels recursos hídrics basada en models, que es puguin aplicar al nostre territori. Van incloure, en el segon dia, una sortida de camp per apropar els assistents a la dinàmica fluvial del Baix Ter. Va presentar les jornades el Sr. Xavier Quintana, director de la càtedra, El Sr. Antoni Roviras, director del Museu i la Sra. M.Pilar Carabús, técnica del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter.
La conferència inaugural anà a càrrec del Sr. Emilio Custodio, de la Universitat Politècnica de Catalunya. Varen intervenir amb exemples sobre recerca i gestió en Zones humides: el Sr. Luis Javier Lambán, la Sra. Maria José Vinyals, el Sr. Iñaqui Antigüedad, el Sr.Juan Pedro Martín Vide, el Sr. Juan Pedro Martín Vide, i el Sr. Ramón Julià.
A la tarda, en Diagnosi o incidència d’altres vectors en la gestió de zones humides, varen intervenir el Sr. Jaume Boixareu, el Sr. Josep Mas, el Sr. Francesc Domingo i el Sr. Antoni Munné.
Va presentar el llibre El flux hidrològic de la plana litoral del Baix Ter, la Sra. Anna Figuerola. I el tancament de la jornada anà a càrrec del Sr. Miquel Bofill, senador; Sr. Joaquin M. Puigvert, vicerector de la Universitat de Girona; Sr. Alex Rocas, cap de demarcació de l’Agencia Catalana de l’Aigua, el Sr. Josep M. Rufí, alcalde i diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, i el Sr. Xavier Ventayol director territorial de Catalunya de Sorea.
Concert de Sardanes amb la cobla els Montgrins
Sota la direcció de Martí Camós, i el patrocini de l’Associació del Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí, es va interpretar un concert memorable, per recordar i repetir, com va indicar en la presentació el seu President Joan Vinyes. Va rememorar els aniversaris de la mort de Pere Rigau, del naixement de Vicenç Bou i de Joaquim Vallespí, i els propers de la mort de Joaquim Vallespí i Vicenç Bou. El concert, que va presentar Eduard Font, constava a la primera part, de: Esperança de Vicenç Bou, Ensomnide Joaquim Vallespi, La brema de Pere Rigau, Mimosade Vicenç Bou, Volves de neu de Joaquim Vallespir i Girona aimada de Vicenç Bou.
I a la segona: Francesca de Joaquim Vallespí, El saltiró de la cardina de Vicens Bou, Benvinguda d’Enric Vilà, Aniversari daurat de Marcel Artiaga, Torroella 1884 de Jordi Molina i Per Torroella, de Martirià Font. Però no acabà aquí el concert, dos bisos varen culminar l’actuació dels Montgrins i els aplaudiments del públic assistent, Llevantina i Torroella Vila Vella.
L’Aplec de Santa Caterina
El bon temps va acompanyar la diada de Santa Caterina. És per als torroellencs una jornada festiva i lúdica, on l’aspecte religiós hi és present. A l’arribada a l’ermita: tocs de campana, l’encesa de ciris per demanar la protecció de la santa, llançar monedes a la propera capelleta amb la imatge de la santa, i si hi ha menudalla, fer un donatiu a en “Manelet”, que l’agraeix amb un moviment del braç, i al pou de l’ermita, lloc d’on venen, com tothom sap, els infants. La missa i a ballar sardanes, que el flabiol ja refila! Preparar el foc i enllestir el dinar que s’ha portat de casa -costellades, cargolades i arrossades- i els més ben preparats físicament, emprenen la pujada fins el castell del Montgrí. El retorn és un xic menys alegre, però ha valgut la pena. Fins l’any que ve Santa Caterina!
Concert al Cine Petit. Katia Michel al piano
Organitzat per Joventuts Musicals, tingué lloc al Cine Petit de Torroella, un concert de la pianista Katip Michel. Desprès d’haver obtingut el seu primer guardó als set anys a Stresa (Italia), la pianista catalanosuïsa va debutar als 17 anys al Palau de la Músic Catalana i ha actuat a Alemanya, América Central, Espanya, França, Irlanda, Itàlia, Estats Units i Suïssa.
Va interpretar, a la primera part: La Suite Espanyola Op 47 d’Isaac Albéniz, quadres de diferents regions: Granada (Serenata), Catalunya (Corranda), Sevilla (Sevillanes), Cadis (Sageta), Astúries (Llegenda), Aragó (Fantasia), Castella (Seguidilles) i Cuba (Nocturn).
I a la segona part del concert, de Robert Alexander Schumann, la seva obra més aclamada, Op 9, Carnaval. Variacions que formen la il·lustració musical d’una història, temes molt breus inspirats en una mateixa escena literària. Actuació molt aplaudida pel públic assistent.
Integració de la Caixa de Girona a La Caixa.
El 18 de Novembre es va culminar l’absorció de la Caixa de Girona per part de La Caixa.
Les oficines de l’oficina, a la plaça dels Dolors, de la Caixa de Girona -coneguda pels torroellencs com la caixa d’en Cels– ja porten el rètol de la Caixa. Com és evident el nou funcionament de l’antiga oficina, no ha significat cap canvi en les condicions que podien tenir els clients de la vella entitat, dins de l’absorbent.
Inauguració de l’Expofil Sant Andreu
L’Associació de Filatèlia i Numismàtica de Torroella de Montgrí, ha fet les gestions pertinents per un segell “Tu sello”, commemoratiu del 125 aniversari del naixement dels compositors torroellencs Vicenç Bou i Joaquim Vallespí, així com la d’un mata-segells que es va utilitzar, per primera vegada, coincidint amb l’exposició EXPOFIL Sant Andreu. A la inauguració el Sr. Josep Morraja va fer la presentació de l’exposició. Seguidament l’alcalde de Torroella, Josep M. Rufí, va agrair la tasca que porta a terme l’associació i donà per inaugurada l’exposició, que va contar amb 108 mobles expositors, on s’hi poden veure les col·leccions temàtiques presentades per trenta-set col·leccionistes, totes molt interessants.
Xerrada de la Unió de Pagesos
A l’auditori de Casa Pastors, i organitzada per la Unió de Pagesos i sota el títol Per un PAC útil a la pagesia, tingué lloc una conferència sobre les noves propostes que afecten la Política Agrària Comuna, dins la Comunitat Europea. La triple temàtica inclosa en la proposta de la Unió de Pagesos és:
-L’evolució negativa de la renda agrària a Catalunya, amb dades dels anys 2001-2009. I els Ajuts Directes en l’horitzó 2020.
-Les opcions presentades per la Unió de Pagesos sobre Ajuts Directes, Mesures de Mercat, i Desenvolupament Rural, i
-Els objectius i els Instruments que proposa.
Va finalitzar la trobada amb un ampli torn de precs i preguntes.
Exposició Alguns propietaris de masos
A la Capella de Sant Antoni, i organitzada per l’Associació de Masos de Torroella i l’Estartit, tingué lloc la inauguració de l’exposició sobre un entorn ben definit, que sobrepassa els límits de la pròpia Torroella, que inclou tots els del Massís del Montgrí. I s’ha utilitzat en el títol “alguns”, donat que la recopilació de dades personals i històriques ha estat molt copiosa. Resta molt material per publicar i queda com a tasca de l’Associació el continuar en els anys venidors l’exposició “d’altres” masos, que varen conformar la nostra història.
Bicicleta, cullera, poma.
L’Alzheimer és la demència més comuna! Avui és incurable i, en general, es diagnostica en persones majors de 65 anys. Es calcula que el setembre de 2009 al món hi havia més de 35 milions de casos registrats. A la tardor del 2007, a Pasqual Maragall (ex alcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat) se li diagnostica Alzheimer.
Superat el cop inicial, ell i la seva família, inicien una croada contra la malaltia.
Des del primer moment, Bicicleta. Cullera, poma, dirigida i amb guió de Carles Bosch, i produïda per Oriol Ivern, es converteix en testimoni d’excepció de les seves vivències.
Destaquem especialment que la torroellenca Agnés Batllori n’és la directora de producció. Amb intel·ligència, sinceritat i bon humor, l’expresident Maragall, es deixa retratar juntament amb la seva família i els metges, per deixar constància del dia a dia de la seva lluita personal.
Hem pogut gaudir, al Cinema Montgrí, de Torroella, la projecció d’aquest documental que recull dos anys de seguiment a un pacient excepcional, disposat a que científics, metges i investigadors, trobin la cura abans que la xifra de malalts a tot el mon, en multipliquin per deu. Una pel·lícula dura però optimista malgrat tot, amb una assistència massiva de públic al Cinema Montgrí en secció especial del Cineclub de Torroella. Finalitzada la projecció, i com s’havia anunciat, es va obrir un torn de preguntes entre el públic assistent, que contestaren el propi president Maragall, amb aquell to ben conegut per tots els que l’escoltaren, i amb major amplitud la seva esposa Diana Garrigosa, i més extensament sobre “Alzheimer Internacional – Fundació Pasqual Maragall, per a la recerca sobre l’ Alzheimer”. Quasi al finalitzar varen arribar de Barcelona, la Directora de producció torroellenca, Agnès Batllori i un dels productors que s’uniren al torn final.
Una vetllada per pensar, meditar i recordar,
Presentació del llibre Els Masos del Montgrí
Organitzada per Can Quintana, Museu de la Mediterrània i per l’Associació de Masos de Torroella i l’Estartit, es va presentar l’obra de més de vint persones que formen el conjunt d’autors d’aquest llibre, que reflecteix el paper que han representat els masos pel desenvolupament de la nostra estructura social i la nostra economia, en un llarg període de temps, des del segle XI fins el segle XX.
Varen intervenir en la presentació el director del Museu, Antoni Roviras, Eva Ramió, responsable del Servei de documentació, Josep M. Rufí, alcalde de Torroella, i Enric Seguer i Hom, historiador de la UdG, que va dissertar sobre la tasca de recull, anàlisi i síntesis que ha representat el llibre.
La presentació anà acompanyada amb música de violoncel interpretada per Maria Geli.
617 FIRA DE SANT ANDREU: Fira Agrícola, ramadera, comercial i d’artesania
Torroella de Montgrí celebra la sis-centes dissetena celebració de la Fira de Sant Andreu. Pot presumir d’una llarga història i tradició. L’origen històric fou la concessió reial de Joan I, de l’any 1393, per celebrar una fira per la Diada de Sant Andreu i els quinze dies següents, un privilegi fonamentat en la demanda que l’Ajuntament de Torroella havia fet al Rei, “per tal de canviar la data de la fira, que fins aleshores s’havia celebrat el mes de maig”. No disposem de dades sobre l’antiguitat d’aquesta fira anterior, que la tradició la remunta a èpoques d’esplendor més llunyanes, i ens obliga a tots a cercar l’encara més antiga data inicial de la nostra fira. En la realitat actual, sota aquest títol de Fira de Sant Andreu, es concentren una munió d’activitats en dos dies, dissabte i diumenge:
La Fira en el record, en la que Torroella vol recordar la seva música i els seus músics. I ho fa amb un viatge en el temps, que va des de la Capella de Música del segle XIV al Festival Internacional de Músiques d’avui, rememorant i retent homenatge als compositors torroellencs. Entre molt d’altres a Anselm Viola, Pere Rigau, Vicenç Bou i Joaquim Vallespí. Sense oblidar el cant coral i la transcendència de les cobles i grans orquestres que ha donat Torroella al llarg de la seva història. La més antiga, en plena vida avui, és la cobla orquestra Montgrins.
Recorregut que es porta a terme, amb visites comentades, que s’inicien al Museu de la Mediterrània i transcorren per set espais del nucli històric de Torroella de Montgrí:
- Can Quintana: Casal del segle XVI on s’inicia l’explicació de la visita.
- El Palau Solterra: dels segles XIV i XV, rememora la fundació de la Capella de Música i la vida de Benet Julià i Anselm Viola, músics i compositors torroellencs i monjos de Montserrat.
- La Capella de Sant Antoni: del segle XIV. El Cor Anselm Viola interpreta la sardana Benvinguts a Torroella, de Francesc Batlle, i recorda la importància de les corals torroellenques.
- La Casa Sastregener: on es pot fruir de la música per la guitarra clàssica, de tres il·lustres compositors de la nostra vila, Josep Costa Hugas (1826-4881), Josep Ferrer (1833-1916) i Josep Hugas (1837-1877)
- El Monument a la Sardana: Obra de l’escultor torroellenc Josep Mundet i Tarrés, pel pubillatge de la sardana de l’any 1975. Recordant de Torroella, a Miquel Pardas, que amb els seu “Mètode per aprendre a ballar sardanes llargues” fou amb Pep Ventura “l’Inventor” de la sardana actual. I els seus compositors, Vicenç Bou, Joaquim Vallespí, Pere Rigau…
- La Sala: Inaugurada l’any 1929, s’omplia amb la música de les grans cobles-orquestes de Torroella, amb gran rivalitat entre els entusiastes dels Montgrins -degana de les cobles actuals- i la Caravana.
- I finalitza la visita guiada a laCapella Fonda de l’església de Sant Genís, en que es projecten dos vídeos i es recorda el Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí, iniciats l’any 1980 per Joventuts Musicals de Torroella.
En el recorregut hem recordat un cop més que Torroella ha estat definida com a terra de músics.
I la Fira comercial, de la que destacarem:
1 -Al recinte Firal:
- -La Mostra Comercial,
- -El Concurs infantil de munyir vaques a mà
- -El Taller infantil de pa treballat artesanalment
- -L’Espai d’agricultura tradicional
- -La Exhibició de gimnàstica rítmica i artística del Club Gimnàstic Montgrí
- -La Actuació del grup Big Band
- -El Teatre de Titelles
2 -I a l’aire lliure:
- -El Safari granja taller , amb Tonin diversions a la plaça de la Muralla.
- -El Mercat de Sant Andreu, Vehicles nous i de segona mà, al passeig de Catalunya
- -La Fira de productes ecològics de proximitat, a l’exterior del recinte ferial
- -L’Exposició de maquinaria agrícola, al passeig Vicenç Bou
- -La VI Mostra d’Entitats de Torroella de Montgrí i l’Estartit, a la places de la Vila i del Mestre Pere Rigau
- -La Fira a la Plaça: A la Plaça de la Vila, organitzada per l’Associació Filatèlica i Numismàtica
I altres activitats com:
-Pomatec 2010:
XI Jornada Econòmica de la Poma, a l’auditori del Museu de la Mediterrània
Conferències:
- La poma europea: situació actual i perspectives per a la campanya 2010-2011
- Programa europeu de promoció de fruita a les escoles, finançat per la Unió Europea.
- La petjada de CO2 en pomes, una nova variable del mercat
- El recurs més escàs en el món actual… el client
-El XIII Campionat de Catalunya de Coloms de raça, amb exposició puntuació i entrega de premis, al passeig Vicenç Bou, 39-41.
-La Festa dels Cavalls i els carruatges
Tots dos dies: Mercat de cavalls – Passejades del públic amb ponis i en carruatges
Als jardins de Santa Clara:Concurs d’enganxada – Exhibicions eqüestres i
– Cercavila de cavalls i carruatges.
-XIX Concurs de Gossos d’ Atura: que tingué lloc el diumenge, al camp d’en Coll, amb la participació de Jordi Muxach, Jose Mari Pleguezuelo, Hilario Novillo, Patric Delrieu, Patricia Gisquet, Juli Bayot i Miguel Àngel Elordi.
Concert de Fira: del XV cicle coral de la FCEC
Un any més es va celebrar en el Cine Petit el Concert de Fira de Torroella de Montgrí, en que hi participen dues corals invitades i el Cor Anselm Viola de Torroella.
Aquest any hi han intervingut:
Coral Tossenca, de Tossa de Mar, formada per una trentena de cantaires dirigida per Fidel Aromí, amb un repertori de cançons tradicionals, sardanes, havaneres, polifonia religiosa i música moderna. Ha enregistrats cinc CD’s el darrer amb Josep Cassú al piano i l’orgue i Josep Gispert a la tenora.
Coral Cantaires de Caldes, de Caldes de Malavella, dirigida per la soprano sabadellenca Assumpta Fontanals, amb un repertori del que és resum el títol de la seva intervenció Sons d’Amèrica. Ha enregistrat quatre CD’s amb temes lligats a la vila de Caldes.
I el Cor Anselm Viola, nascut a Torroella l’any 1977. Dirigida per Ramon Manent i Folch amb set composicions que finalitzaren amb Benvingut a Torroella, de Francesc Batlle.
Va finalitzar el concert la interpretació en comú, del conjunt dels cantaires de les tres corals amb Muntanyes del Canigó, Cançó de beure i Visca la Música.
Es finalitzà l’acte amb l’entrega de flors i un llibre sobre Torroella a directors i responsables de les corals invitades, i amb forts aplaudiments.
VII Concurs de sopes – amenitzat pel circ de carrer “IES Montgrí”
El VII campionat de sopes, patrocinat per Gent del Ter, el va guanyar per tercera vegada, Anna Camós i Ramió, amb la sopa de farro amb entrebancs de pilota.
El segon i tercer premi han correspost a les presentades per M. Rosa Mundet i per Paquita Viader.
Felicitats a tan bones cuineres.
CATALUNYA – ESPANYA – MÓN
-CATALUNYA
Benet XVI va afirmar que a l’Estat espanyol hi ha “un secularisme fort i agressiu” i que “es pretén arraconar a Déu a l’àmbit privat”. El pontífex arribà a Barcelona, en el marc d’una visita que tenia com a punt culminant la dedicació de la Sagrada Família
El TAV entre Figueres i París
Renfe i la francesa SNCF van anunciar el 23 de Novembre que el TAV entre Figueres i París començarà a circular el dia 19 de desembre i que ja es podien comprar bitllets.
El trajecte entre ambdues ciutats tindrà una durada de menys de sis hores amb un estalvi d’unes cinc hores. Això sí, a Figueres s’haurà de caviar de tren per anar a Girona o Barcelona.
Realment el fet suposa la fi de l’aïllament del sistema ferroviari ibèric, amb un ample de via diferent del d’Europa. Inicialment, hi circularan dos trens diaris en cadascuna de les direccions, a càrrec de l’operadora francesa, que és qui posa el servei. Faran parada a Perpinyà, Narbona, Montpeller i Nimes. Renfe l’oferirà entre Figueres i Barcelona, amb parada només a Girona i circularà per via convencional. Els viatgers que vagin en el TAV podran fer el transbordament a la mateixa andana que durarà entre 15 i 24 minuts.
Pel que fa a les mercaderies, a partir del 21 de desembre ja podran començar a circular, en ample europeu des del port de Barcelona cap a França, pel tercer rail. Renfe programarà quatre trens per setmana, que podran tenir major longitud i anar més ràpids gràcies en part a les cinc hores que s’estalviaran en canvi de vies.
La Sardana, i la Jota ebrenca: elements festius patrimonials d’interès nacional
Per acord de Govern 173/2010, de 5 d’octubre.
DEPARTAMENT DE CULTURA I MITJANS DE COMUNICACIÓ (GOV/173/2010, de 5 d’octubre), es va declarar la sardana element festiu patrimonial d’interès nacional.
Al mateix temps el Consell de Cultura Popular i Tradicional va aprovar la proposta de declaració feta pels serveis territorials de Cultura a l’Ebre, que ara s’inclourà al catàleg del patrimoni festiu de Catalunya. La primera referència que es té de la jota a Catalunya és un document del Bisbat de Tortosa de 1734, en el qual el bisbe en una visita pastoral a Calaceit (Matarranya) la condemna per considerar-la una ball pecaminós. A Catalunya, la jota és present a diferents punts de les comarques pirinenques i de ponent, a les zones veïnes amb les comarques catalanoparlants de l’Aragó i principalment a les comarques de les Terres de l’Ebre i el Priorat, on la variant tortosina és l’element més singular.
Verges i La Dansa de la Mort
La processó de Verges, així com les Festes de la Mare de Déu del Tura d’Olot i la festa major de Sant Feliu de Pallerols, han sigut reclassificades com a Festes patrimonials d’interès nacional pel govern de la Generalitat. Fins ara, estaven qualificades com a festes d’interès nacional.
-La Dansa de la Mort, d’origen medieval, és l’aspecte més rellevant i distintiu de la processó de Verges.
-Els gegants que amb els nans, els cavallets i el capgròs Cap de Lligamosques formen un tot, són l’aspecte més tradicional i rellevant del Tura d’Olot.
-I a Sant Feliu de Pallerols, lacomparsa de cavallets i els gegants, amb les quatre danses tradicionals del Matadegolla, la Sardana Curta, el Contrapàs i el Ball Pla que executen, són un element únic i distintiu de la festa local.
“Ha nascut un nou diari en català: ARA”
EMPORION, es vol afegir a les 83 personalitats de tot el mon que donen la benvinguda al nou diari.
El Consell de Redacció d’Emporion, fa seva la benvinguda, les felicitacións i els seus desigs d’èxit per aquesta nova publicació, i pel que representa per la cultura, per Catalunya i pel català.
PER ARA, PER AVUI I PEL DEMÀ els millors desitjos del CONSELL DE REDACCIÓ D’EMPORION
-ESPANYA
La crisi financera: La prima de risc del deute públic de l’Estat espanyol és la més alta des de la creació de l’euro.
La ministra d’economia, Salgado, i el President Zapatero, asseguren que l’economia espanyola no corre risc de rescat.
-MÓN
Irlanda accepta el rescat, i reduirà les dimensions del seu sistema bancari
El primer ministre irlandès, Brian Cowen, ho ha anunciat i acceptat un paquet d’ajudes internacional que haurà de servir per corregir el dèficit públic i per crear un fons de contingència destinat al sector bancari.
El Còlera a Haití
Desprès del terratrèmol en que varen morir més de 250.000 persones, 1,5 milions de persones van quedar sense llar i en pèssimes condicions de vida, sense accés a una alimentació i en pèssimes condicions higièniques, el còlera ha arribat a Haiti.
El còlera arriba a la República Dominicana i als Estats Units
Un obrer haitià de 32 anys, és el primer cas confirmat de la malaltia fora d’Haití, que està en tractament i estable. Un altre cas, el d’una dona a Florida.
Conflicte bèl·lic entre Corea del Nord i Corea del Sud.
La guerra entre les dues Corees no ha acabat mai oficialment, ja que la del Nord, recolzada per la China no ha reconegut les fronteres que les separen.
Corea del Nord va atacar una illa del Mar Groc, que considera ocupada per la del Sud, ja que no reconeix que pertanyi a aquest estat.
Santa Caterina 2010