La jove periodista Irene Rigall continua desapareguda
Un nou cartell, en diversos idiomes, alerta tots els vianants.
Va ser vista per darrera vegada el 16 de març a la tarda.
El 20 de març fou trobada la seva bossa de mà a la zona de Taialà.
I el seu mòbil, darrere de l’Auditori de Girona.
Si teniu cap informació, contacteu amb els Mossos d’Esquadra.
Tel. 972 18 16 00 o al número 112 d’Emergències.
II Festival de Fotografia de Torroella de Montgrí
Organitzat pels Amics de la Fotografia, de Torroella de Montgrí, i sota el títol genèric de “Mirades, ells i elles”, es va inaugurar el II Festival de Fotografia, que s’ha desenvolupat en quatre espais expositius diferents, el claustre de l’Hospital, la Capella de Sant Antoni, el Museu de la Mediterrània i la Biblioteca Pere Blasi, de Torroella de Montgrí.
–Al claustre de l’Hospital
Es va efectuar la inauguració del segon festival.
Àngel Vilà va fer-ne la presentació de la seva obra, una vintena de fotografies, en què va exposar les diverses tècniques utilitzades en la representació fotogràfica de la figura humana, en el moment de la seva activitat, captant el seu moviment.
-Al Museu de la Mediterrània
Maria Abras, amb les seves fotografies reflecteix el dilema que es planteja en el moment que la sexualitat està en contradicció amb la física del cos que la suporta. Fotografiava les estranyes vides dels éssers que viuen aquesta dualitat.
–A la Biblioteca Pere Blasi
Davis Simón planteja, amb les seves fotografies, la relació que s’estableix entre els dos sexes oposats, al llarg de les diferents etapes de la vida: infantesa, adolescència, maduresa i vellesa. Des de l’exploració del nostre propi ser i el dels altres, fins a la indiferència entre tots dos sexes.
–A la Capella de Sant Antoni
Hi exposava Xevi Jaime Novo. La seva fotografia té com a centre d’expressió l’afició, passió i vida de l’ocellaire, que cuida i educa en el cant els seus ocells més joves, per participar, quan estiguin ben ensinistrats, en una competició per obtenir el millor premi.
Mirar des de dins / veure-hi des de fora – Viatjar per conèixer
Al Palau Solterra, la Fundació Vila Casas va inaugurar el 8è Cicle d’Història amb una conferència, a càrrec de Josep Maria Bernadas i Pecanins, antropòleg (Universitat de Barcelona) i cofundador d’Altaïr, revista i editorial; d’Orixà, agència de viatges, i de la fundació de l’Associació Catalana per al Temps Lliure i la Cultura.
La seva formació i experiència li permet opinar sobre diversos països i cultures, i destaca que si una civilització es basa sobre una religió, se’n dificulta el diàleg. Cada dia som més les persones que viatgen, que preparem molt bé els seus itineraris, però és enorme la distància que separa, cada dia més, les diferents cultures.
Relacionar-se amb la gent, avaluar, unir, interpretar, relacionar… Aquest és l’objectiu que hem de fixar-nos quan viatgem.
Escriure una novel·la històrica: Rere els murs. 8è Cicle d’Història i Humanitats
En el Palau Solterra, Núria Esponellà, filòloga, professora i escriptora, en la seva xerrada, àmpliament documentada, va explicar el procés de creació d’una novel·la històrica.
I ho va fer prenent com a exemple la seva darrera creació, Rere els murs, que narra intrigues i secrets del monestir de Sant Pere de Roda, en el segle XIII, i que fou guardonada amb el premi Néstor Luján.
El procés creatiu necessita temps, memòria i experiència.
Es fonamenta en la recerca, la documentació i les dades històriques. En recrear la societat, l’ambient i el paisatge, els personatges i la trama.
Per, finalment, esporgar, una i altra vegada, el contingut i revisar-ne el text final.
“Mòmies! Un viatge a l’infinit”
Ricard Julià, membre de les Societats Catalanes d’Arqueologia i Egiptologia, que ens ha dedicat en els darrers anys conferències interessantíssimes sobre Egipte (“Orígens”, “La vall dels Reis”, “Les filles del Nil”, “Faraons”…), ens ha retrobat en una molt interessant xerrada sobre les mòmies egípcies, en el Palau Solterra, i organitzada per la Fundació Vila Casas.
El significat de la paraula mummia, que deriva de l’àrab, és el procés de momificació i especialment la seva transcendència en el pas de la vida a la mort, i a la vida eterna en el seu darrer estatge.
Dissertà i prengué com a punt de partida la mòmia de Hatsheput, primera faraona àvia del que fou el primer faraó monoteista de la història, el déu Aton; Osiris, déu de la mort; Isis, la seva muller; Anubis, el xacal; Hathor… I de les tècniques i estris utilitzats, els déus de la mort, els vasos canopis, els textos del llibre dels morts, la litúrgia, Horus, que pesa el cor del difunt. Realment, molt amena i, com sempre, molt interessant.
“Genètica i medicina personalitzada” va cloure el 8è Cicle d’Història i Humanitats
Amàlia Lafuente és metgessa i professora titular de Farmacologia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.
Es dedica a la docència i a la recerca, dirigeix tesis doctorals i publica articles científics i de divulgació.
És també escriptora, i en aquest àmbit, el de la literatura, recentment ha estat guardonada amb el XVI Premi Literari Ciutat de Badalona de Narrativa i el XXII Premi Països Catalans Solstici d’Estiu.
La seva conferència versà sobre la genètica, que ens fa éssers individuals, destinataris d’una medicina més personalitzada.
Aquest és un camp molt poc conegut encara i en què, com a resum de la seva conferència, va assenyalar que cada minut, de cada hora, de cada dia, pot oferir la fita d’un nou descobriment.
V Jornada de Política Internacional
Organitzada per Can Quintana-Museu de la Mediterrània, es va presentar la cinquena jornada de política internacional, sota el títol “El corredor mediterrani, una via per superar la crisi”, en què varen intervenir, en la introducció, Josep Martinoy, periodista i subdirector de l’Avui.
Seguidament, Joan B. Casas, doctor en Economia, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i vicepresident de l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Vilallonga. En la seva dissertació destacà:“Cal que continuem treballant pel corredor mediterrani” i afirmà que “Catalunya i València són el nucli dur de l’arc mediterrani […] Una regió econòmica homogènia”, que s’oposaria a la de “la gran banana del centre d’Europa […] passant per París i Bonn”. Va afirmar també que la inversió en alta velocitat al país ha estat mal plantejada i mal feta.
Seguidament, Xavier Ferrer, economista i politòleg; Víctor Pou, professor d’economia d’IESE, i Joan Amorós, secretari general de FERMET, varen dirigir un ampli debat sobre “La viabilitat econòmica i política del corredor mediterrani i el seu potencial per crear riquesa”.
Va assenyalar que està parat, i que en canvi són 2.500 els quilòmetres de Tren d’Alta Velocitat que s’acabaran fent a l’Estat espanyol, el més gran del món.
XVII Campanya de teatre a les escoles
Organitzat per l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes, la companyia Teatre Essela va representar, al Cine Petit, l’obra El petit llibre que encara no tenia nom.
Un veritable espectacle infantil recomanat per a nenes i nens d’entre cinc i nou anys, en què es narra la història d’un llibre molt petit que tenia només dues línies i que cada dia es guardava, i l’endemà havia crescut un xic. Un veritable misteri que va fer les delícies del petit públic assistent.
El ple del nostre ajuntament aprova el Pla local d’habitatge
El Pla fixa la línia de creixement urbanístic del nostre municipi, dels propers sis anys. Es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i contraris, els de l’oposició.
Per contra, va ser acceptat per unanimitat el compromís del manteniment del passeig dels Riells, així com la cessió de la finca de mil metres quadrats, al Departament de Salut, per fer el nou centre d’atenció primària de l’Estartit.
Presentació de l’audiovisual Baix Ter, parc natural i espai agrari
A l Museu de la Mediterrània, es va presentar i projectar l’audiovisual que sobre el Parc Natural del Montgrí presenta una visió acurada d’un espai ara protegit d’unes vuit mil dues-centes hectàrees de les quals unes dues mil són marines, aprovat pel Parlament català, on es delimiten àmbits de protecció d’espais agraris, es permet el canvi de conreu en la zona dels arrossars i es proposa un espai d’interpretació a Vilanera.
El 68% del municipi de Torroella forma part del parc, del qual representa el 55% del total.
El vídeo presenta de forma visual els valors dels diversos territoris que el conformen, la biodiversitat del massís, de les illes Medes, dels espais dunars al llarg de la costa i dels espais agraris, dibuixats aquests per l’home, que al cuidar-los conforma el paisatge, en realitat únic, que s’ha preservat de la pressió urbanitzadora.
Concert a càrrec del pianista José Menor
Organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, tingué lloc, al Cine Petit, el concert de piano a càrrec de José Menor, nascut a Sabadell, que va realitzar els seus estudis de piano, composició i direcció d’orquestra al Conservatori Superior Municipal de Barcelona i els va ampliar amb el Master of Music al Royal College of Music de Londres i l’Artist Diploma a la Yale Universiti dels Estats Units, i va perfeccionar els seus coneixements amb pianistes de renom.
Va interpretar obres de Franz Joseph Haydn, Isaac Albéniz i Franc Liszt.
La seva interpretació fou molt aplaudida i al final, per correspondre els aplaudiments del públic assistent, va interpretar una obra fora de programa, en un concert per recordar.
Viti Darné ha decidit no presentar-se com a cap de llista a les properes eleccions
Problemes de salut han fet decidir al candidat per CiU, Viti Darnés, no presentar-se a les properes eleccions del 22 de maig,
En una reunió extraordinària, el comitè local de Convergència va decidir proposar com a nou alcaldable Jordi Cordón, que era un dels components previstos per Darné dins de la seva candidatura.
Darné, que ha estat regidor en tota la legislatura actual, ha manifestat que, tot i la recomanació mèdica, té previst formar part de la candidatura.
Lectura de poemes d’arreu del món
L’Oficina de Català de Torroella de Montgrí (Consorci per a la Normalització Lingüística) i l’Escola Municipal d’Adults, amb la col·laboració de Can Quintana-Museu de la Mediterrània i la Biblioteca Pere Blasi, varen organitzar una lectura de poemes d’arreu del món, recitats pels alumnes de català, enguany sota el lema “La meva llengua”. I gràcies al suport de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, aquesta lectura va ser completada amb l’espectacle Tinta de la companyia gironina La Corcoles, en què fusionà dansa, circ, teatre i música amb la poesia que es recità durant l’acte.
Fira de productes de qualitat i proximitat “L’Empordà ve de gust”
A la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí, s’ha pogut veure, degustar i comprar productes alimentaris i artesanals de l’Empordà.
Tallers i degustació de bunyols de l’Empordà, la botifarra dolça, excel·lent i poc coneguda fora de les nostres contrades, degustació de diferents varietats d’arròs de Pals… I d’altres, cuinats, presentats i tastats en una cuina improvisada a la mateixa plaça.
En uns moments en què la cotització del barril de petroli Brent ha arribat a 122 dòlars, serà cada cop més car el transport. Esperem que això faciliti la producció i el consum dels aliments de proximitat, amb una màxima qualitat i frescor dels aliments que consumim.
Les properes eleccions
A les properes eleccions municipals, a Torroella de Montgrí, es presenten set candidatures.
Set alcaldables, entre ells dues dones, Sílvia Comas i Montse Vila.
L’EST (Sílvia Comas), refundació del LEI (L’Estartit Independent), té com a prioritat l’EMD (Entitat Municipal Descentralitzada per l’Estartit). I dues noves formacions: COET (Coordinadora l’Estartit i Torroella), fundada per un grup de joves que volen canviar l’actual estil de fer política al poble, i SI (Solidaritat Catalana per la Independència, amb Montse Vila), que intenta acostar el seu missatge al món local.
Possiblement restaran vots a les altres formacions dels partits, CiU, UPM, ERC i PP, que, en eleccions anteriors, es disputaven la majoria en les urnes o per pactes.
Berenar literari a la llibreria El Cucut de Torroella
Disset escriptors assistiren al berenar organitzat per la llibreria El Cucut, amb el suport de la Cambra del Llibre Català, el Gremi de Llibreters de Catalunya i el Gremi d’Editors.
Cada autor va llegir un capítol de l’obra i firmaren els exemplars que el públic assistent demanava, en un acte que va durar més de tres hores. Meravellós i digne d’encomi fou el resultat de convocatòria aconseguit per Maria Teresa Calabús i Marta Riera Calabús.
Del berenar, abundós i variat, se n’encarregaren professionals torroellencs: la fleca Sunyer, la carnisseria Seli, Riembau, la carnisseria Esperança, la fleca Gusó, la pastisseria Batlle, la carnisseria Salís, Can Llos i Concepció Grau. No hi faltaren pomes i, com a beguda innovadora, infusió de ratafia, freda i no alcohòlica.
I què cal dir dels disset escriptors, lectura i firma d’exemplars que va donar esplendor a una tarda per recordar. Els relacionem per ordre alfabètic: Jordi Badia, Montserrat Abelló, Joan Daniel Bezsonoff, Xavier Cortadellas, Núria Esponellà, Mercè Font, Rosa Font, Martí Gironell, Luisjo Gómez, Joan Llauró, Jordi Molist, Marta Montañà, Vicenç Pagès i Jordà, Judit Pujadó, Maria Carme Roca, Maria Mercè Roca i Francisco Javier Zuloaga.
Un Sant Jordi, a Torroella, ben atapeït d’actes
-Mercat de productes ecològics “Món Empordà”
Gaudeix dels productes amb doble segell de qualitat, la seva proximitat i ser ecològics, en el mercat ubicat a la plaça del mestre Pere Rigau.
-Fira de llibre, roses i d’entitats
Un llibre i una rosa, sinònim de la nostra cultura en la diada de Sant Jordi. Aquest any doblement sant al coincidir amb la diada de Divendres Sant. A la plaça de la Vila, s’hi podia trobar una gran fira, amb la col·laboració de diversos col·lectius i entitats torroellenques, amb roses i llibres i estants de les candidatures a l’alcaldia.
-Una tradició catalana secular: les caramelles
El Cor Anselm Viola, seguint amb una tradició centenària, ens va fer gaudir, un any més, d’una cantada de caramelles. En un recorregut pel centre històric de la vila, va anar desgranant cançons, melodies i tonades, i ens va portar a tots el plaer d’escoltar-les.
A Can Ral, al carrer de l’Hospital, vàrem poder gaudir també d’un bon cant, un bon refrigeri i una bona companyia.
-La Fundació Vila Casas ha volgut sumar-se al II Festival de Fotografia “Mirades, ells i elles”
Amb motiu de la celebració del II Festival de Fotografia, la Fundació va organitzar una visita guiada a les seves instal·lacions. Hi vàrem poder contemplar una amplíssima i variada exposició fotogràfica.
Una visita guiada que no podia perdre’s.
-I Sant Jordi per a infants
També a la plaça de la Vila, els més menuts varen poder gaudir d’un espectacle fet a la seva mida, Zum, que amb la companyia La Tresca i La Ventresca varen obtenir d’ells rialles i aplaudiments.
-I per als grans i afeccionats: escacs
A la plaça del mestre Pere Rigau, a la tarda, simultània d’escacs. Qui vol guanyar un campió?
Foren molts els que ho varen intentar (felicitats!), però pocs els que ho varen aconseguir. (S’ha d’intentar de nou l’any vinent!)
-Concert de la coral del Recer i playback amb el grup Argent Viu
Al Cine Petit, els components de la llar de jubilats El Recer, de Torroella de Montgrí, varen organitzar un concert de cant coral i una escenificació en playback. En la primera part, el cor del Recer, sota la direcció d’Eduard Font, va interpretar un selecció en la qual no faltaren les sardanes, cançons populars ni unes adaptacions, del mateix Eduard, de composicions de grans autors de la música clàssica, que foren molt aplaudides. I en la segona part del concert, interpretades pels seus associats, varen escenificar, al Cine Petit, una sèrie d’actuacions musicals, en playback, que en cada una d’elles varen ser fortament aplaudides pel nombrós públic que omplia la sala. Felicitats un any més.
-I la mona de Pasqua que cada any regala la pastisseria Masvidal?
Un any més es manté la tradició. La mona que serveix de reclam al bon fer del mestre pastisser acaba la seva existència servint d’excel·lent berenar per a la quitxalla que, any rere any, no deixa, com és diu, ni les engrunes, de tal menja tan deliciosa.
I a l’ESTARTIT
Sant Jordi, patró de Catalunya
No podia faltar la festa de Sant Jordi, amb llibres i roses, a la plaça de l’Església de Santa Ana, amb la col·laboració d’entitats i col·lectius del Municipi. Al temps que la companyia Alma i La Mar de Contes, representava i recitava un real mar de narracions.
I seguint amb la commemoració de l’any Joan Maragall, una doble actuació:
-El Grup Penjats pel Teatre va retre homenatge a Maragall, amb un extens recital de la millor poesia del poeta, i
-La coral els Passarells, de l’Estartit, ens va delectar amb un recull de cançons, amb lletra del propi Maragall.
Va tancar la festa l’actuació de l’Esbart del Montgrí amb l’espectacle Països Catalans en dansa, i al finalitzar la seva actuació es va servir un berenar, ofert per la Pastisseria Brugués, a la mateixa plaça de l’Església.
II Festival de Fotografia “Mirades, ells i elles”
Aquest festival de fotografia va tenir també un punt expositiu al Consell Municipal de l’Estartit.
S’hi exposava l’obra de Maite González, que, a través d’autoretrats, va plantejar un procés identitari, en una posada en escena quotidiana, desdibuixada, de masculí i femení; ser i no ser, voler i no voler.
I tot a través de fotografies desenfocades, amb un buscat molt poc detall, representatiu d’aquesta indefinició que proposava reflectir a través d’uns autoretrats.
Presentació i firma d’exemplars de dos autors empordanesos
La Llibreria Elías, de l’Estartit, va organitzar, al Consell Municipal, la presentació i firma d’exemplars de les obres de dos autors empordanesos:
–L’arqueòleg, de Montserrat a Terra Santa perseguint un somni, de Martí Gironell.
L’autor, periodista nat a Besalú i ben conegut pel seu treball a El Trànsit i Els Matins de TV3, va fer un extens comentari de l’obra.
Una narració dels viatges reals del pare Bonaventura Ubach, que va fer el 1922 i el 1923, descoberts arran de la lectura del seu propi dietari de viatge, així com del seu llibre El Sinaí, viatge per l’Aràbia pètria, en què cerca les petjades d’Israel.
En el mateix acte va concedir una entrevista a emporion, publicada en aquest mateix número.
-I el llibre de Salvador Servià, Conduir la vida. Cinc milions de quilòmetres
Obra en què el conegut esportista, economista i polític, nascut a Pals, relata les seves experiències i anècdotes de quaranta-dos anys de la seva vida, en què ha corregut en curses, entrenaments i ral·lis un milió cinc-cents mil quilòmetres. I que, com ell mateix explica, en el llibre que es va presentar, l’ha escrit per als seus amics, pensant en ells, al cap de la Barra, perquè gaudeixin de la seva lectura, especialment quan fa referència a les travesses del desert, en un lloc tan meravellós com el Molinet, a l’Estartit.
En l’entrevista, que trobareu en aquest mateix número d’ emporion, hi destaquen les paraules d’Aleix Rovira i del pare Ballarín, que reflecteixen perfectament l’autor i la seva obra.
Fira de productes artesans “Colors i sabors de la Mediterrània”
L’eslògan que encapçalava aquesta fira d’artesans a la Mediterrània no podia ser més explícit: “Llepa’t els dits cada diumenge”.
En les parades es podia gaudir dels productes d’elaboració pròpia. S’hi podia trobar fins un forn de pa, sense oblidar embotits, begudes i llaminadures, que des de temps immemorial les diferents cultures que han trepitjat el nostre Empordà han deixat una forta empremta en la nostra gastronomia.
Per Pasqua: caramelles
Mantenint una tradició centenària, el Cor Anselm Viola va recórrer els carrers de l’Estartit i els va omplir de cant: les caramelles.
Finalitzada la cercavila, a l’església, un complet concert de cançons, caramelles i sardanes, que va concloure amb Benvinguts a Torroella, de Francesc Batlle, que com assenyala el seu títol dóna a tots els que ens visiten la més cordial salutació: “Benvinguts a Torroella, benvinguts a l’Estartit, a la plaça de la Vila unirem les nostres mans, ballarem una sardana…”
L’acte fou entranyablement aplaudit per tots els assistents.
VI Concurs de fotografia naturalista “El Montgrí, les Medes i el Baix Ter: pedra i aigua”
L’objectiu del concurs és el de destacar els valors naturals dels diversos territoris que formen part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Es valorarà especialment aquelles fotografies que incloguin aspectes de la biodiversitat en relació amb el paisatge o l’activitat de l’home.
Les fotografies es podran presentar del 2 al 20 de maig de 2011.
Per a informació i bases del concurs: tel. 972 75 17 01, 972 75 06 99 i 972 75 19 10.
Catalunya
Sant Jordi, patró de Catalunya
La crisi econòmica i les retallades han marcat la celebració de Sant Jordi, des de la fastuositat del Palau de Pedralbes al cafè del Palau de la Generalitat.
La tisorada no podia faltar en el debat polític, però també varen ser nombroses les declaracions en què se sol·licitava fermesa i unitat per fer un front comú, per demanar a Madrid el pagament del fons de competitivitat.
Així com les peticions perquè s’aturin les encara no concretades en sanitat i educació.
En aquesta diada, es va celebrar un acte institucional a la Sagrada Família, presidida per Artur Mas, en solidaritat amb les víctimes del terratrèmol, el tsunami i les centrals atòmiques amb greus problemes.
Sant Jordi, un llibre i una rosa
Totes les prediccions assenyalaven la quasi seguretat del mal temps, però Sant Jordi va vèncer un cop més el drac i, encara més, sembla que ho ha fet, amb la crisi i salvant les vacances.
Tot Catalunya va viure el dia del seu patró amb gent a les llibreries i parades de roses, exhaurides al migdia.
El temps en general va acompanyar la festa i L’arqueòleg va ser un dels llibres més venuts.
Un trenta per cent del llibres venuts eren en català.
Es commemora el trentè aniversari de la mort de Pla
Més de 250 lectors varen posar la seva veu en la tretzena edició de les deu hores de lectura de l’obra de l’escriptor de Palafrugell.
La processó de Verges i la dansa de la mort
El fins avui director de la processó de Verges, Lluís Llach, dóna per acabada la seva tasca com a director. Ha durat tres anys en els quals s’han consolidat els canvis que hi ha introduït.
I ara, opta per la creació d’un equip directiu que se’n faci responsable.
Tant en la processó com en la representació teatral s’hi han incorporat elements professionals i hi han modificat escenes, i s’hi ha potenciat el teatre itinerant, la il·luminació i el vestuari; “retornar-ho als seus orígens”, manifestà Lluís Llach, “amb la col·laboració de tot el poble”.
El Celler de Can Roca
El Celler de Can Roca és ja el segon millor restaurant del món.
En la primera edició sense El Bulli de Roses, els germans Roca han pujat posicions en la llista The World’s 50 Best Restaurants.
Al Guild-hall londinenc, on es va fer la gala, es va retre un ampli reconeixement de la figura de Santi Santamaria.
Espanya
El vicepresident Manuel Chávez comunica al govern català la congelació de traspassos pendents.
Son 29 els que estan pendents, dels quals s’havia d’haver fixat el calendari des del més de març, però com indica: “No se’n tirarà cap endavant fins passades les properes eleccions locals i autonòmiques del 22 de maig.
Reestructuració del sistema financer
Les empreses financeres, bancs i caixes formen el més gran conglomerat immobiliari.
I la reestructuració de les caixes sembla que agreuja la manca de crèdit per a les activitats productives. El president Zapatero ha fet viatges per obtenir finançament per a aquesta reconversió en les caixes que no tinguin prou ràtio de solvència.
Món
Efectes polítics de la crisi en els caps de govern de la Unió Europea.
El president Zapatero no es presentarà a les pròximes eleccions. El president Sócrates, de Portugal, pel rescat. La presidenta finlandesa, Mari Kivinien, després de les eleccions. La consellera alemanya Angela Merkel té un problema molt similar. No ho té millor el president francès Sarkozy. Ni Silvio Berlusconi, agreujada pels judicis pendents i l’emigració tunisiana. El primer ministre irlandès, Brian Cowen; el de Grècia, Karamalis; l’hongarès Gyurcsány; el belga Yves Leterme, per acusacions d’haver pressionat la justícia en una fusió bancària; l’exprimer ministre de Letònia; el txec Mirek Topolaánec, i a Islàndia la població s’han negat a pagar, amb diners públics, el forat de la banca.
Líbia
Misrata, la tercera ciutat de Líbia, situada a 200 quilòmetres de Trípoli, és atacada novament per les tropes de Gadafi, tot i haver anunciat la seva retirada. Algunes xifres eleven a més d’un miler els morts en aquesta ciutat. Les forces de l’OTAN utilitzen avions no tripulats americans per castigar les posicions de l’exèrcit de Gadafi.
Segueix també el bombardeig sobre la residència de Gadafi, a Trípoli.
El fotògraf espanyol, empresonat a Trípoli, ha pogut comunicar-se amb la seva família i els assegurava que estava “físicament molt bé”. Actualment, han mort dos fotògrafs i tretze periodistes estan empresonats a Líbia.
Síria
Segueixen les morts a Síria per la repressió exercida pel govern de Baixar-al-Assaut[*2] .
La policia siriana dispara en els funerals dels opositors morts.
La comunitat internacional ha sol·licitat que no faci servir la violència per reprimir manifestacions pacífiques, en què es demana llibertat i no terrorisme d’estat.
Nigèria
Segueix la violència a Nigèria, en què l’actual president, Goodluck Jonathan, cristià, procedent del sud, va aconseguir la victòria en les darreres eleccions presidencials.
Victòria que no fou gens ben acollida al nord del país, principalment musulmà.
Els ànecs del riu Ter