TORROELLA
L’Ajuntament reorganitza la gestió cultural. Amb seu a l’Espai Ter i amb el nom d’Anella Cultural es farà treball en xarxa dels espais municipals, coordinada per un gerent. El Museu de la Mediterrània coordinarà el patrimoni, paisatge cultural, patrimoni documental, col·leccions i exposicions, l’Espai Ter acollirà música, teatre, arts escèniques i promoció del territori i Casa Pastors s’ocuparà de dinamització comunitària i associativa, festa i tradició.
Nova publicació municipal. S’ha anunciat “Montgrí Cultura” com a nova guia de referència, complementària a l’ADA, tirada de 4.000 exemplars i periodicitat semestral.
Ferrer s’incorpora a l’Ajuntament. El dia 6 Francesc Ferrer va prendre possessió com a nou regidor en substitució de Sandra Bartomeus, que havia deixat l’equip de govern en minoria. Ferrer va dir que volia obrir la porta al diàleg i que no es comptés amb ell per revisar temes ja debatuts.
El nou consistori. Completant la remodelació, Puig, de CiU, va assumir Urbanisme, i Comas, de LEST, Medi Ambient.
S’atura la urbanització dels olivars. L’ajuntament va reconsiderar la decisió que comentàvem a les notícies de febrer i crea una comissió d’estudi.
La qualificació dels terrenys del Mas Deu. Està pendent d’aprovació de canvi d’ús perquè s’hi pugui instal·lar un gran centre comercial.
L’Ajuntament adequa l’esplanada lateral de l’Espai Ter. En una primera fase, s’eliminarà el desnivell existent entre l’Espai Ter i l’esplanada lateral on es col·loca la carpa de la fira per connectar la carpa amb l’interior de l’Espai Ter.
Festes de Carnaval. Els carrers més importants de la vila es varen adornar per celebrar l’arribada d’en Carnestoltes. El dissabte 1 es va fer el concurs de comparses, ruaamb els Grallers i la Marxing Band, i Ball de Carnaval.
A Torrelles de Salanca. El dimarts 4 es van reunir a la casa de la vila de Torrelles dues delegacions de representants dels dos ajuntaments per definir la programació dels actes que es desenvoluparan aquest any en el marc de l’agermanament de les dues poblacions. Ara l’objectiu es d’intensificar aquest agermanament, fet l’any 1989.
Hora del conte. Amb el títol general de “La Rotllana d’en Peric”, varen continuar les sessions a la Biblioteca Pere Blasi els dijous dies 6, 13, 20 i 27 a la tarda.
“Dies de Frontera”. El divendres 7 es va fer a la casa Galibern (Fundació Mascort) la presentació del llibre guanyador del Premi Sant Jordi 2013, del figuerenc Vicenç Pagès, que algun cop ha col·laborat a Emporion.
Festival Torroella a Escena. Organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, va tenir lloc una sessió el divendres 7 a la nit a La Sala, amb Counting Off i Aida Strings, i el dissabte 22 concert amb Bikimel.
Jornada sobre el món agrari empordanès. Es va fer el dissabte 8,al matí, amb taula rodona, a l’Auditori del Museu de la Mediterrània. Es va debatre el procés de concentració d’explotacions, les perspectives de futur dels fruiters, l’olivar i la vinya, les línies de recerca a la producció de vins i olis, la comercialització directa de productes. Joan Serra, de l’Associació de Masos, tècnic del mas Badia, va proposar que agricultors i empreses junts situïn el producte al mercat.
Donació de sang. Un cop més, sota l’impuls de Genís Baquer, va tenir lloc el dissabte 8 a can Quintana durant tot el dia.
Taller de serigrafia tèxtil. Es va fer el mateix dissabte 8 a la tarda, també a can Quintana.
IX Mostra de Teatre. La companyia L’Olla dels Maiquiets va presentar el diumenge 9 a la tarda al Cine Petit “Què fem amb l’envàs?” i el diumenge 30 a la tarda, al mateix escenari, Cuca de Llum va representar “Dol de alivio”.
“El teatret de titelles dels flequers artesans”. El dijous 13 se’n va fer la pre-estrena al Cine Petit.
Teatre, música i dansa per a les escoles. El matí del divendres 14, organitzat per l’Ajuntament, es va presentar a l’ Espai Ter l’obra de teatre “Tururut la princesa”,adreçat a escoles bressol i infantils. El matí del divendres 21 l’obra “Somiatruites” als alumnes de 1r i 2n. El divendres 28 “La lluna d’en Joan” als de cicle mitjà 3r. i 4rt.
“Un cuidador, dues vides”. La tarda del divendres 14 el Recer i l’Obra Social La Caixa varen fer la presentació a qui té al seu càrrec persones dependents.
Recerca i territori. També el divendres 14 a la tarda es va presentar al Museu de la Mediterrània el volum V de la col·lecció “Recerca i territori” amb els treballs guanyadors de les VIII Beques de recerca Joan Torró i Cabratosa.
Història i humanitats. La Fundació Vila Casas, en l’onzè cicle de conferències, va organitzar al Palau Solterra el divendres 14 al vespre converses amb els artistes visuals d’Observatori K. El divendres 21 “Tutmosis III, el conqueridor d’un imperi”, i el divendres 28 “El sentit de la mesura del temps a través de calendaris i rellotges”.
Concert solidari. La Fundació Oncolliga va presentar a l’Espai Ter el dissabte 15 el concert “Non Stop Gospel” amb The Gospel Viu Choir.
Concert Xarxa. Joventuts Musicals va organitzar al Cine Petit el diumenge 16 el concert de Thalassa.
“Ens serveix, ara, la Unió Europea?” Amb aquest títol, i amb presència i organització dels companys d’Emporion Xavier Ferrer i Josep Martinoy, el dissabte 22 va tenir lloc al Museu de la Mediterrània la VIII Jornada de Política Internacional. La conferència va ser a càrrec d’Albert Royo, secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, i a la taula rodona hi van ser Carme Colomina, del diari Ara, Anna Terrón, diputada al Parlament Europeu (1994 – 2004) i Joan Vallvé, president de l’Associació de Regions Frontereres (1996 – 2004).
Teatre “Cosa Nostra”. El dissabte 22 es va presentar la companyia Esperrucats de Gualta. Va ser al Cine Petit i a benefici de Caritas Baix Ter.
Camí d’Empúries a Girona. Gent del Ter va organitzar la sortida del diumenge 23 amb el 4rt tram Ullastret – Clots de Sant Julià.
El petit museu. El diumenge 23, al Museu de la Mediterrània, es va presentar Mitologia pels més petits de casa.
Poesia als Mas Ramades. La llibreria Cucut va organitzar el diumenge 23 la presentació de l’obra poètica de Maite Muns, aquest cop al Mas Ramades.
“Llegim?”. El Club de Lectura de la Biblioteca Municipal va organitzar el divendres 28 el comentari de “Quan érem feliços” amb l’autor Rafael Nadal.
Carrers en vers. La Biblioteca, l’Oficina de Català i l’Àrea de Cultura varen organitzar per al dissabte 29 recitals poètics els carrers de la Vila, amb guia del poeta Josep Pedrals i participació del Cor Anselm Viola, l’Escola de Música i l’Aula d’Arts Plàstiques.
“Presències. L’eloqüència de l’absència”. Exposició al Museu de la Mediterrània. Es va organitzar per al dissabte 29.
L’ESTARTIT
Festes de Carnaval. El diumenge 2 hi va haver espectacle d’animació infantil a la plaça del Port al matí, sardinada popular, i a la tarda concurs de comparses i música i xocolatada popular.
Hora del conte. Amb el títol general de “Els tresors d’en Roc”, es varen continuar les sessions a la Biblioteca els dimecres dies 5, 12, 19 i 26 a la tarda.
Mercat de segona mà. Com és habitual, l’Associació Llagut d’Or el va organitzar els dissabtes 8 i 29 al matí al carrer Empordà.
“Anar a fer la tenda”. El divendres 14 es va inaugurar aquesta exposició del Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala a la sala d’exposicions del Consell Municipal.
X Aniversari “Penjats pel teatre”. Es va organitzar per al divendres 21 a la nit un sopar i espectacle de màgia a la sala polivalent,i per al dissabte 22 “Ens ha caigut la sogra” i per al diumenge 23 a la tarda “Germanes”, a càrrec de “La Totxana de Vilafant”.
Un inspector dels mossos navega en un veler comissat. L’any 2007 la jutgessa va concedir en dipòsit el veler i el mosso el feia servir per a ús personal després de canviar el nom, la bandera i la matrícula.
CATALUNYA
Acord per a les eleccions europees. El dia 3 Nova Esquerra Catalana i ERC van acordar que Ernest Maragall (Nova Esquerra Catalana) es presentaria de número dos d’ERC.
Es debat la pobresa al Parlament. El dijous 13 els grups polítics varen debatre sobre el problema de la pobresa a Catalunya.
Incendi a les Gavarres. Va tenir lloc el diumenge 16 sobre unes 360 Ha de bosc de Vall-llobrega, Calonge i Palamós.
Judici a Fèlix Millet i Jordi Montull. Va començar el de l’Hotel del Palau malgrat l’estat de salut precari de Millet, per fractura del fèmur pocs dies abans.
Inversions importants. Catalunya atrau inversors, en pocs dies es varen anunciar les d’Horizon, H&M i Ferrari Land.
La patronal Pimec va dir “prou!”. L’acte va tenir lloc el dimecres 19. Com a conseqüència, el govern català va proposar de reunir-se i debatre les dificultats de les petites empreses i autònoms.
Querella contra l’ANC. Una associació d’extrema dreta la va presentar pel contingut d’un document on l’ANC proposava la diada de Sant Jordi del 2015 per a la declaració d’independència.
Mas i el Tribunal Constitucional. Davant la sentènciadel dimarts 25, el dimecres 26 el president diu al Parlament que no s’alterarà el full de ruta cap a la consulta.
ESPANYA
El govern espanyol adreça al Congrés dels Diputats el rebuig a la consulta. En un document presentat el divendres 7,l’últim dia del termini per fer-ho, fixa criteri, perquè diu que la considera especulativa i intranscendent: “si Catalunya no pot decidir separar-se, no ho pot votar”.
“Pels segles dels segles”. El ministre d’afers exteriors García-Margallo va advertir que una Catalunya independent“vagaria per l’espai” i quedaria “exclosa de la UE pels segles dels segles”. Defineix com a paral·lels el procés de Catalunya i el de Crimea.
Conferència Episcopal. Blàzquez és escollit president i substitueix Rouco Varela.
Madrid, “marxa per la dignitat”. El dia 22 va tenir lloc la marxa contra les retallades i l’elevat atur, amb 24 detinguts i 101 ferits.
Mor Adolfo Suárez. El president que va fer la transició va morir el diumenge 23.
El Tribunal Constitucional i la declaració de sobirania. La declaració de sobirania del Parlament català va ser rebutjada pel tribunal Constitucional el dimarts 25.
MÓN
Ucraïna. El parlament de Crimea va aprovar la unió amb Rússia i el diumenge 16 es va fer el referèndum, amb participació massiva i un 97 % de vots a favor. Putin signà el decret d’annexió el dimarts 18, i provocà represàlies d’EUA i Europa.
Malàisia. El dia 7 va desaparèixer un avió amb 239 persones a bord, sense que se’n trobés rastre durant dues setmanes. Finalment, es van localitzar restes a l’Oceà Índic.
França. A la primera volta de les eleccions municipals, avança l’extrema dreta.
Síria. S’han complert 3 anys de guerra interna i no es veuen camins de solució.
Unió bancària europea. Es crea un fons de rescat unificat a càrrec de la mateixa banca.
ESPORTS
Notícies de l’UE L’Estartit. Dissabte 1, UE L’Estartit-CD Prainsa Zaragoza “B” (8-3). L’Estartit necessitava els tres punts per no perdre les aspiracions a situar-se a la segona posició de la taula, que donarà accés a la disputa del play off d’ascens, a final de temporada. Amb aquesta victòria L’Estartit continua presentant candidatura per a ocupar la segona posició en la seva lluita particular amb Europa i Lleida. Dissabte 8, CD Sant Gabriel “B”–UE L’Estartit (2–3). L’Estartit visitava el municipal José Luís Ruiz Casado per enfrontar-se al filial del Sant Gabriel en una nova jornada en plena lluita per la segona posició de la classificació. Dissabte 15, UE L’Estartit–CF Igualada (3-1). Van continuar les finals i cada partit era un nou pols amb els rivals directes, Europa i Lleida, per acabar en la segona posició de la taula. Dissabte 22, UE L’Estartit–CF Cerdanyola (1-0). La competició entrava en la recta final i tots els equips estan gairebé obligats a no fallar si volen assolir els seus objectius. L’Estartit rebia al municipal la visita del Cerdanyola, el primer en plena lluita per la posició del play off, l’altre lluitant per sortir del descens.
Els Senglars compleixen 10 anys de rugbi a l’Empordà. El diumenge 16 van jugar l’últim partit d’aquesta temporada al Senglars Rugby Stadium contra el CR Tarragona. Va organitzar un vermut popular per celebrar els seus 10 anys.
Madrid-Barça emocionant. El diumenge 23 el Barça s’imposa (3-4) i Messi fa tres gols.
EXPOSICIONS
Museu de la Mediterrània. (prorrogada) “Vicenç Bou. De la plaça al Paral·lel” (fins 21 d’abril).
Fundació Mascort. “Valentí Fargnoli 1885-1944. Col·lecció Mascort” (fins 11 de maig).
Fundació Vila-Casas. “Observatori K” i “En el Sitio Roberto Burle Marx” (fins 27 d’abril).