OBJECTIU 500

la Marató de Donació de Sang a Torroella de Montgrí

14 de novembre a l’Espai Ter

Autors de l’article:
Genis Baquer Creixell
Jordi Reynés López
Delegats a Torroella de Montgrí-l’Estartit de l’Associació de Donants de Sang

La donació de sang implica moltes coses en un sol acte, com a mínim tres: és un acte lliure que fem sense tenir-ne cap obligació o necessitat directe, ho fem lliurement pel simple desig d’ajudar els altres; és una acte generós envers els altres i que té una conseqüència directe en la nostre societat; és una acció responsable que millora el nostre entorn.

Torroella de Montgrí – l’Estartit és un dels municipis de la demarcació de Girona amb un índex de donació de sang més elevat. La donació de sang a Catalunya continua essent bàsica i fonamental perquè el sistema sanitari continuï funcionant de forma adient.

El nostre municipi té l’experiència de dues maratons dedicades a la donació de sang, la del 2009 amb 305 donacions i la del 2012 amb 410 donacions. La implicació de TOT el municipi va ser molt important en les dues edicions precedents. Entitats, empreses, comerços, persones a títol individual, ajuntament, etc. van fer un pas endavant per tal que les dues maratons fossin un èxit de participació a tots els nivells. Aquests precedents ens fan ser optimistes amb la marató d’enguany, i ens fan estar segurs que tothom estarà a l’alçada.

Perquè fer una marató de sang a Torroella ?
El model organitzatiu de donació de sang al nostre país se sustenta a partir de la xarxa de voluntariat que hi ha a molts pobles i ciutats. L’Associació de Donants de Sang i el Banc de Sang i Teixits, amb la col·laboració imprescindible de la Creu Roja, conformen un equip que fa possible l’abastament de sang al sistema sanitari. Aquest sistema no tindria cap sentit sense els donants que amb el seu gest, donen, per mantenir els nivells d’abastament del Banc de Sang.

Les reserves de sang han d’estar sempre a un nivell adequat per fer front a les necessitats del sistema sanitari. És per aquest motiu que cal estar amatents als nivells de reserves. Cada dia els hospitals i clíniques necessiten bosses de sang per atendre els pacients, i no només en casos d’emergència. A Catalunya es necessiten 1000 bosses de sang cada dia.

Tenint en compte aquestes dades, organitzar una marató de donació de sang a Torroella de Montgrí-l’Estartit té un triple objectiu:

  1. Informar i conscienciar la població de la importància de la donació de sang.
  2. Implicar, informar i conscienciar els alumnes dels centres educatius del municipi de la importància de la donació de sang (6è de primària i 2n de Batxillerat).
  3. Aconseguir el màxim nombre de donacions de sang durant el dia de la marató.

Què farem exactament?
Partim de l’experiència positiva de les edicions passades (2009 i 2012) en què les entitats i el comerç van exercir un paper vital per sumar sinèrgies i esforços per assolir els objectius. Així volem mantenir aquest esperit participatiu basat en el teixit associatiu i comercial de TdM – l’E.

1.Contacte amb totes les entitats del municipi perquè s’impliquin en la Marató de Donació de Sang. Les entitats ja ens han proposat participar de diferents maneres:

a).Tenim ja un fornit programa d’activitats que les entitats del nostre municipi organitzaran al llarg de la jornada: música, teatre, dansa, ball, tallers, passejades en poni i carruatge, demostració dels gossos de rastreig de la Creu Roja … i un llarg etcètera. Si el dia 14 de novembre us acosteu a l’Espai Ter, us assegurem que no us avorrireu!

b).El teixit associatiu dona suport a la difusió de la Marató en els seus mitjans: informant de la Marató als associats; a les xarxes socials; a les webs corporatives.

2.Contacte amb tot el comerç del municipi sol·licitant el seu suport en la Marató. El comerç podrà donar suport de diferents formes:

a).Almenys una setmana abans del 14 de novembre: ornamentant l’aparador amb temes relacionats amb la donació de sang i la Marató. Per reforçar aquesta acció es repartirà el cartell de la Marató i 2 fotografies relacionades amb la donació de sang i la Marató. Cal aconseguir que als carrers del municipi es respiri ambient de Marató.

b).El dia previ i el dia de la Marató informant a tots els seus clients de la Marató. En el moment de donar el compte al client, entregar el flyer als clients i animar-los a anar a donar sang.

c).Bars, cafeteries, restaurants, empreses relacionades amb l’oci i l’esport, aportant àpats o activitats gratuïtes que se sortejaran entre tots els donants.

 d).Fleques, pastisseries, carnisseries, supermercats, aportar el menjar i la beguda que se servirà de refrigeri als donants.

Per assolir aquests objectius caldrà el suport d’entitats com Montgrí Comerç i Estació Nàutica.

3.Organització de xerrades als alumnes de 2n de Batxillerat. Una o dues setmanes abans de la Marató.

4.Organització de xerrades a les AMPA dels centres educatius del municipi.

5.Organitzarem una Hora del Conte a la Biblioteca Municipal Pere Blasi relacionada amb la donació de la sang i la salut.

6.Aconseguirem que persones amb poder de convocatòria participin en la Marató i vinguin a participar-hi: actualitzant el marcador de les donacions, fent alguna activitat, etc.

7.A partir del material disponible del Banc de Sang explicarem el conte “Els super herois de la sang” i tindrem voluntaris que portaran les disfresses durant tota la jornada.

8.Organitzarem projectes d’Aprenentatge i Servei als centres educatius del municipi ( alumnes de 6è de Primària i 4t ESO).

El dia 14 de novembre, Torroella de Montgrí-l’Estartit tornarà a demostrar que és un municipi compromès amb la solidaritat. Voldríem que ens hi acompanyéssiu!

 donacio de sang