Com vàrem anunciar el mes passat, aquesta secció d’EMPORION constarà de dues parts.
A la primera, presentaré dos exemples de proverbi, refrany o frase feta, n’explicaré el significat i en mostraré l’aplicació. A la segona part, proposaré un refrany o una frase feta en castellà i demanaré quin refrany o frase feta en català els podria substituir.
“Qui no vulgui pols que no vagi a l’era”
Significat: no sé si actualment els joves coneixen poc o molt el procés d’elaboració del pa a partir de la farina de blat. Abans, els pagesos sembraven el blat, aquest creixia, i a l’estiu es segava amb dalla o amb màquina de segar. Els brins segats quedaven en feixos anomenats garbes, que es mantenien al camp formant garberes, fins que es transportaven en carros a l’era, un espai pla i sec destinat a l’operació de batre, que consistia a separar el gra de la palla. Això es feia en una màquina de batre. El gra anava a parar a sacs i amb la palla es feien pallers. La sortida de la palla, i sobretot del boll, que és la pellofa que cobreix el gra, originava una quantitat de pols molt considerable. D’aquí ve que, qui no vulgui pols que no vagi a l’era.
Aplicació: quan es vol recomanar a algú que no es fiqui on no el demanen, perquè en pot sortir perjudicat.
“Quan fou mort el combregaren”
Significat: és costum de famílies cristianes devotes de procurar que un malalt greu pugui rebre el sagrament de l’eucaristia, és a dir, que pugui combregar abans de morir. De vegades es crida amb urgència el capellà i aquest acudeix a la casa de seguida que pot, portant el viàtic, com també se’n diu de la comunió del malalt. És clar que si es bada, el capellà pot arribar quan ja el malalt és difunt.
Aplicació: quan es critica la poca diligència d’algú, que posa remei a un problema quan ja no hi és a temps.
“A quien madruga, Dios le ayuda”
Feu una proposta: quin refrany català podríem utilitzar, en el sentit més aproximat possible?
El mes vinent comentaré les respostes rebudes.
Contesteu aquí
El mes de desembre de 2012 vam començar a EMPORION la secció de MOTS EN CREU i avui oferim la solució de l’últim que hem proposat.
Com vàrem exposar als lectors en iniciar la secció, l’autor d’aquests encreuats va ser el capellà mossèn Joaquim Lloret, un sacerdot torroellenc que s’havia entregat al servei dels més humils com a missioner a Xile i Perú, en diversos períodes compresos entre 1970 i 1985, que ens va deixar ja fa anys, i que va entretenir els últims temps de la seva vida amb aquests entreteniments que signava amb el pseudònim KIM. Ens ha agradat de retre-li aquest senzill homenatge durant dos anys.