Recordar qui va construir el pont de Torroella

Fa pocs dies, com a conseqüència de les obres que es fan al pont sobre el riu Ter, es van treure l’obelisc i els símbols franquistes que sustentava, justificat com a acció d’eliminació d’aquests símbols.

A la paret frontal de l’obelisc, hi havia un majestuós escut del règim, el popularment conegut com el de la gallina, amb una inscripció que deia: “Puente del General Orgaz”.

Aquest era el cap militar superior que va inaugurar el pont.

No fa pas molts anys (uns deu o onze anys), l’Ajuntament de Torroella va fer posar al damunt d’aquesta inscripció un rètol escrit sobre metacrilat transparent que deia: “Aquest pont va ser construït amb l’esforç de 300 soldats republicans presoners de guerra”.

Amb l’excusa de fer desaparèixer els símbols franquistes, desapareix també el record dels que realment van construir el pont: els presoners de guerra, entre els quals hi havia el meu pare. Seria bo que les generacions futures no deixessin de conèixer la nostra història. En aquest cas, la solució adoptada fa uns deu anys per l’Ajuntament em semblava correcta, ja que sense destruir els signes feixistes, els deixava en segon terme i prioritzava el record dels membres del batalló de treballadors que van posar l’esforç del seu treball per fer l’obra.

Si no es pot recobrar l’obelisc, almenys s’hauria de posar una placa amb el text que recordi l’esforç dels 300 presoners. Això seria conservar la memòria històrica.