Torroella, espai d’art
“Travessant el pont antic de Torroella”
Torroella, 1952
Joan Regí i Boix (1933 – 2010)
Fotografia
30 x 40 cm
Col·lecció Joan Regí Boix
Revalorar i fer difusió del patrimoni local és una cosa tan senzilla com el que fan a la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs de Palafrugell, que no és més que aprofitar el certamen per donar a conèixer algun autor de la població. Així, enguany, a la 8a. edició -del 12 de setembre al 12 d’octubre i al vestíbul del Teatre Municipal de Palafrugell-, s’hi exposa una petita mostra de les fotografies de Joan Regí Boix, que -gràcies a la seva viuda- l’arxiu municipal de la ciutat ha pogut recuperar, inventariar i exposar.
Joan Regí va néixer a Palafrugell. Segons relata Maria Agustí, la família Regí va anar a viure, després de la guerra, a Torroella, on el pare va trobar una feina a la fusteria del sogre del mestre Ricard Viladesau. Hi van estar dels anys 40 fins a 1951, primer al c. Sant Agustí, 23 i després al 25, on van poder muntar una fusteria que ja tenia a la Plaça Quintana i Combis, 9. Aviat, Joan Regí deixà l’escola per aprendre l’ofici de fuster i va rebre com a obsequi del seu avi una càmera fotogràfica. D’aquesta manera espontània començà la seva incursió en la fotografia i en tot un procés de revelat casolà que implicava el treball amb càmera analògica.
Pel que fa el resultat d’aquest microfilm i pels que hem passat una llarga o curta estada a Torroella, i hem visualitzats el seu paisatge i territori amb certa introspecció, podríem afirmar que Torroella ha generat una sèrie d’imatges temàtiques que reconeixem més en el paper, en la tela, en la publicitat… que en el lloc real. Així, el mercat o el pont s’han convertit en símbols visuals artístics del nostre entorn, i el que és més anecdòtic, recordem, en aquest cas el pont de Torroella, més com l’havíem vist en fotografia que la experiència real d’haver-lo travessat.
Aquesta instantània del pont de Torroella no és una reproducció a més a més de totes les que ja coneixíem amb anterioritat. Hem vist el pont destruït i reconstruït, de fusta, de pedra, de postal souvenir, reproduït a llapis o tinta… En aquesta ocasió em sorprèn el reflex de l’estructura a l’aigua, el lloc de captura del fotògraf, els canyars que no deixen entreveure el formigó… Però, el que més m’agrada d’aquesta imatge és que hem pogut esbrinar el nom de l’autor que ara ha abandonat l’anonimat.
Sabem que Joan Regí, des de la seva modesta formació, ens ha deixat constància fotogràfica del pont refet pels presoners després de la guerra, de com veia aquest indret emblemàtic de la vila; el lloc on vivia. La seva relació amb l’objecte fotografiat era conforme, doncs, tant al que mira com a allò que és mirat; i mantenen un grau de correspondència igualitària, ja que retratava la vida quotidiana des de dintre, des de la seva pròpia vivència sincera, cosa que li dona certa singularitat.
Bibliografia
Ajuntament de Palafrugell. Arxiu Municipal. Biennal de Fotografia Xavier Miserachs. Joan Regí Boix. Palafrugell: Ajuntament de Palafrugell, 2014.
Entrevista oral a Maria Agustí.
Imatge: Joan Regí Boix. Arxiu Municipal de Palafrugell.