Joan Carles Roca Sans

RocaSans

Pintura de la sèrie “La ribera del Faune (Baix Ter)”

Torroella de Montgrí (2013)

Joan Carles Roca Sans (n1946 )

Pintura al temple d’ou i acabat a l’oli

140X140 cm

Col·lecció JC Roca Sans

Els verds dels cromatisme d’aquesta pintura de la sèrie “La ribera del Faune (Baix Ter)” de Roca Sans ens ensenyen un paisatge. No és la primera vegada que fa una incursió en aquesta temàtica, ja ho havia fet als orígens quan la seva pintura no estava sotmesa a les formes que encerclen els pigments amb línies gruixudes. Ara com ara, identifiquem els dos estils: el del dibuix fixat per la tonalitat i l’encerclat per la línia.

Continuant amb aquesta qüestió, observem que els colors s’escapen de la gama, és a dir, ens costaria designar-los, és el que l’autor nomena anomalia cromàtica. Per aquesta raó, és difícil reconèixer en aquesta tela els elements propis del paisatge. Tanmateix, l’artista estableix un diàleg amb la natura a través del color i desprès la reinterpreta. Aquest primer apropament a l’aire lliure es fa sobre dibuixos amb llapis de colors i després el transporta a la tela, on recupera una tècnica antiga de pintar, més natural, perdurable i ecològica.

Tornant a la pintura, encara podem identificar un corriol entre l’arboreda i els arbustos, a dalt el cel clar, per tant, no és una obra abstracte sinó que ens deixa entre veure una petita narració, ens vol explicar alguna cosa. Per la disposició de les formes entenem que és una natura que es belluga, que és viva, que reneix. En aquest camí ha passejat el Faune, l’artista, entre: diàleg i espiritualitat, natura i bellesa, allò que és visible i invisible.

Tot en la pintura aparenta buscar l’ordre, l’equilibri i una certa harmonia clàssica. Es tracta d’una relectura neoplatònica: el món com un lloc ideal de bellesa davant d’una crisi actual que ens supera. Aquest univers no és més que el curs del riu Ter, el cabal del qual flueix cada primavera i ens regala un esclat vital perdurable en el temps. Aquesta caminada pel passeig del riu, ens ha de fer prendre consciència de la necessitat de conservar-lo i protegir-lo per a generacions venidores.

Perera, Marga; Roca Sans, Joan Carles. La llum i la norma. Joan Carles Roca Sans. Figueres: Brau Edicions, 2007.