Tinc mal d’esquena

Salut

El mal d’esquena, normalment d’origen desconegut, apareix per mecanisme neurològic que produeix dolor, inflamació i, a vegades, contractura muscular. Contràriament al que es pensa, per prevenir i tractar aquest dolor s’ha d’evitar   el repòs al llit i ajudar el cos a fer activitat física.

Si en el moment que estem llegint aquest article analitzem la nostra posició, segurament serem conscients que no tenim bona positura.

Sovint  forcem el cos amb actituds poc naturals que ocasionen lesions musculars i físiques. Mantenir la mateixa positura en prolongats espais de temps, manipular materials pesats de forma incorrecta i carregar les articulacions de forma asimètrica, són les principals causes que ocasionen dolors.

Com podem millorar? Els experts en aquest tema, ergònoms, fisioterapeutes, osteòpates, metges, … recomanen pautes molt senzilles i útils que ens poden ajudar.

És molt bo canviar de positura de tant en tant, evitant les torsions i flexions del cos, conèixer la forma adequada de manipulació i transport de càrregues, tractar d’alternar el treball de major fatiga amb el més lleuger, analitzar els plànols de col·locació en el lloc de treball com l’alçada de la taula, la posició del respatller de la cadira, l’altura del teclat de l’ordinador i la il·luminació.

Evidentment, cal revisar el calçat. Sobretot per a les dones que duen sabates amb taló, es recomana que no faci més de 2 ó 3 cm. En cas de dur sabata plana, com les ballarines, s’ha de vigilar la bona salut dels genolls, que poden quedar afectats
S’ha d’evitar l’estrès, el tabaquisme i el sobrepès.

Finalment,  com sempre, els bons hàbits com caminar, practicar la natació, fer exercicis i estiraments tipus Pilates, no només són recomanables per prevenir el mal d’esquena, sinó per la salut integral, física i psicològica.

Estimar-nos i cuidar-nos augmentarà la nostra qualitat de vida i, de retruc,  la dels nostres familiars.

Bona salut.