Salvem les bases del PNMMBT

Memòria històrica de la Guerra Freda

Gent del Ter, des del procés de Redacció del Projecte del Parc Natural, demanàvem la salvaguarda de les bases militars, fent repetidament  sortides i reivindicant la preservació de la seva memòria. La darrera fou el 20-02-2022, on  hi van participar més de seixanta persones. Malgrat l’entusiasme compartit i les declaracions del tinent d’alcalde Marc Calvet i la regidora de medi ambient Pilar Valls,  tenim la incertesa  que aquest espai es pugui recuperar.

Sembla increïble però ens toca viure-ho, tenim guerra a Europa, quan pensàvem que la dels Balcans seria l’ última. En aquest cas es fa molt difícil plantar un NO a la GUERRA, com vam fer per la del Golf, un No seria deixar Ucraïna, un germà nostre, totalment en mans d’un tirà. El moment resulta extremadament difícil pels que pensàvem que les proclames pacifistes podien arreglar el mon.

Situem-nos al nostre territori, al Parc Natural, on mantenim les nostres reivindicacions per tal de conservar la Hª del s.XX, les Bases militars que tenien els americans a casa nostra, per salvar els testimonis de la guerra freda. Radio Liberty i la Base Loran, per ser el recordatori, del que va passar i pot tornar a passar, l’oposició dels grans blocs.

Recordem que la guerra del Vietnam va generar, entre d’altres moviments (hippies, psicodelia, orientalisme…) el del moviment pacifista  més important del s.XX.

Estimem la Hª del nostre país, i les bases en formen part, d’aquí uns quants segles els historiadors podran explicar i mostrar què va passar a Catalunya durant la guerra freda.

Un altre cas és el de la Punta Milà, el com hauria estat si els aliats, a la Segona Guerra Mundial, haguessin desembarcat al golf de Roses. Punta Milà i Punta Falconera al nord, estaven preparades pel foc creuat. Churchill ho impedí, per por de tenir una Espanya comunista, mai sabrem què hauria passat. El que sí sabem és que la nostra geografia en té la memòria i és important que no s’esborri. Cal conservar les estructures ja que si es tiren a terra, per la llei del Parc Natural, no es podrien tornar a aixecar. Són estructures fermes que per la desídia d’uns i altres s’han anat degradant.

Tot aquests desori i ara més amb la polèmica de si son públiques o privades, fa que no hi ha ningú que les consolidi i vetlli per la seva protecció. El principal és salvar-les, tampoc calen tants recursos, segurament és més car enderrocar-les, com va passar al Pla de Tudela del Cap de Creus.

Al Congrés dels Diputats el 1999, essent batlle de Torroella el Sr. Joan Margall, per unanimitat es va aprovar que passés a mans municipals, com a Patrimoni Natural i Cultural. La Llei de Patrimoni del 1993 contempla que tot patrimoni, encara que no gaudeixi d’una protecció especial, ha de ser tingut en compte. També per la renovació de la Carta Europea de Turisme Sostenible, el Parc ha de vetllar pel patrimoni cultural que conté.

Respecte als usos hi ha moltes possibilitats, diferents per cada enclavament, a mesura que arribessin recursos públics o privats es podrien concretar. Per exemple:

 Magatzems pel Parc, que sempre en calen.

 Museus de la Guerra Freda, del Canvi Climàtic.

 Alberg per a Camps de Treball…

Totes aquestes estructures haurien de mantenir-se amb energia neta, aconseguint una despesa energètica zero i, si s’omplissin les teulades de plaques fotovoltaiques i petits aerogeneradors cilíndrics, podrien generar energia elèctrica per altres instal·lacions. 

Respecte a la forma d’arribar-hi, podria ser a peu  o amb mini busos elèctrics, com podem veure en altres Parcs europeus com el del Vesuvi o el de Puy du Dôme.

La Natura i la Cultura no són antagòniques, el maridatge entre ambdues és necessari i enriquidor i ens fa més atractius per un turisme evolucionat, culte, que valora un futur ben arrelat en el passat.

28-02-2022

antiga Base Loran

 

Avui mateix, amb gran satisfacció, hem rebut la notícia que la Generalitat havia exercit el dret de retracte per efectuar la recompra de la Base Loran. La Consellera Teresa  Jordà ha manifestat que hi havia la intenció de mantenir les estructures i donar-los els usos de museu de la Guerra Freda, magatzems del Parc i altres relacionats amb la natura.

Maria Lloveras      14-03-2022