Emporion
Dissabte, 5 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2014 núm. 89 -maig- 2014

Palladio i el Vesuvi com a metàfores

Joan Surroca i SensperJoan Surroca i Sens
25 de maig de 2014
a núm. 89 -maig- 2014, Opinió
Temps de lectura: 2 minuts
Palladio i el Vesuvi com a metàfores

Sento una atracció cap a Itàlia que no puc dissimular. Haig d’anar-hi  sovint per pouar bellesa i l’encant de la vida. Hi ha tant patrimoni que és impossible tenir-ne cura com en tindrien altres llocs sense una història tan potent. Hem passat prop de tres setmanes a Itàlia i amb la meva dona hem fet la broma (mai no se sap si les coses acaben seriosament) de venir a passar-hi un any sencer i aprofitar per aprendre la llengua més bonica del món. Escric aquestes línies quan acabem el trajecte de nord a sud i després de creuar l’amplada de la península tres vegades. La meta és Grècia, però Itàlia justifica tots els viatges que calguin. Ens hem fixat dos punts principals per visitar: al nord, l’arquitectura de Palladio, i al sud, l’entorn del Vesuvi per observar les seves trapelleries de l’any 79, la darrera erupció d’un volcà que fa basarda. Palladio: el seny, l’equilibri, la formalitat del nord. El Vesuvi, la rauxa que sap improvisar, l’anarquia absoluta, amb ciutats on sembla que no hi hagi govern, amb carreteres sense llei i una cridòria impensable al nord.

Palladio va marcar al segle XVI una línia d’arquitectura que va fer escola més enllà d’Itàlia i també d’Europa. Amèrica està plena d’elements arquitectònics inspirats en aquest creador de palaus magnífics i de vil·les encantadores. Va treballar a diferents poblacions, però és a Vicenza on es troba un major nombre d’obra seva. A Venècia té menys representació, però veure la basílica de San Giorgio Maggiore des de la plaça de sant Marc justifica un viatge. I les vil·les! La Villa Capra coneguda com La Rotonda és d’una perfecció tan gran, d’un equilibri tan encertat que, qui l’ha vist al natural (no n’hi ha prou en veure les coses en imatges), pot dir que ha estat al paradís una estona. El mateix es pot dir de la Villa Badoer a Fratta Polesine (Rovigo) i de tantes d’altres que tindrem oportunitat de gaudir en el viatge de retorn.

El Vesuvi va sepultar, amb cendres de fins a 20 metres, Pompeia i altres poblacions com Herculà i Boscoreale. El Vesuvi, metàfora del costat obscur de la vida, va destrossar poblacions plenes de vida i que ara hem ressuscitat gràcies a les cendres que han preservat els més bells mosaics, les atractives pintures de colors encesos, els objectes delicats i, d’alguna manera, ressuscita l’esperit d’una civilització, hereva de la grega, que ens ha llegat una cultura basada en l’ordre i la racionalitat. El Vesuvi va triomfar momentàniament, però la resposta de les dones i dels homes al llarg dels segles posteriors a la catàstrofe d’aquell moment, ha estat d’una gran fe en el futur, construint i reconstruint allò que és més preuat i que ens distingeix als éssers humans: la confiança que els néts, amb totes les limitacions que vulgueu, sempre han tingut l’oportunitat de viure experiències més positives que no pas les dels seus avis. La gran lliçó del resultat de la lluita entre allò que representa Palladio i el que encarna el Vesuvi.

Pompeia i el Vesubi
Tags: Itàliaopinió
Article anterior

Gaudí, un independentista censurat

Següent article

Adaptant-nos a un clima hostil

Joan Surroca i Sens

Joan Surroca i Sens

Membre de Justícia i Pau Girona

Articles Relacionats

Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja
Cultura

Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja

5 de juliol de 2025
La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
El talent i la Intel·ligència Artificial
Opinió

El talent i la Intel·ligència Artificial

25 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies