Emporion
Dimecres, 2 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2019 núm. 145-gener-2019

Víctor Hugo i la seva novel·la “Els treballadors de la mar” 

Adrià ArboixperAdrià Arboix
21 de desembre de 2018
a núm. 145-gener-2019
Temps de lectura: 3 minuts
Víctor Hugo i la seva novel·la “Els treballadors de la mar” 

 

“I quina novel·la..!  Quin festí per al bon gust..!”
Marina Espasa

Anna-Maria Corredor acaba de traduir per primera vegada al català, amb els auspicis de la Institució de les Lletres Catalanes, la magna novel·la de Víctor Hugo (1802-1885) Els treballadors de la mar que Edicions de 1984 ha inclòs en la seva col·lecció de clàssics.

La novel·la la va escriure l’il·lustre novel·lista i poeta del romanticisme francès l’any 1866, des de l’exili a les illes anglonormandes, després d’haver publicat grans títols de la literatura universal com Els miserables (1862) i Nostra senyora de París (1831). És, per tant, una obra de maduresa poc coneguda del gran escriptor francès que, incomprensiblement, era inèdita en català fins ara.

La novel·la és un cant a l’heroisme individual i a l’aventura en majúscules, que permet diverses interpretacions. Tal com ho remarca l’experta Marina Espasa: “Víctor Hugo escriu com vol, i tan aviat ens regala passatges que podrien pertànyer a les millors novel·les marítimes de Jules Verne com atmosferes quasi fantasmagòriques que podrien ser extretes de Charles Nodier i de Guy de Maupassant”.

La novel·la conté 567 pàgines, encara que comenci amb un pòrtic d’unes 80 pàgines, que literàriament són prescindibles, ja que el seu objectiu és donar una introducció històrica, geogràfica i antropològica de les illes del Canal de la Mànega, on es desenvoluparà tota la trama i la intriga de l’obra, per després començar a raig, amb moments de ritme trepidant, demoníac i additiu, en els quals, quan comença l’acció, ja no pots parar de llegir i on, segons Espasa, hi sobresurten escenes inoblidables d’una gran intensitat poètica, com les que l’escriptor descriu de l’enfrontament entre l’heroi, en Gilliatt, i una tempesta, o la seva lluita contra un pop gegant, que “si no són entre les millors pàgines que es poden llegir a la vida, no són res”.

Valèria Gaillard ens recorda que Víctor Hugo va escriure aquesta novel·la a l’exili, a les illes del canal de la Mànega, i no va tornar a França fins al 1870, convertit en un símbol de la resistència republicana i en un dels autors més respectats pel poble. Els seus funerals varen ser multitudinaris com mai s’havia vist abans. Un equivalent a Catalunya en fama i admiració popular seria, segons Gaillard, Mossèn Cinto Verdaguer.

Marina Espasa remarca que en llegir Els treballadors de la Mar -una novel·la contundent i majestuosa, poètica i bàrbara alhora, però apte tant per a gourmets literaris com per al gran públic-, Victor Hugo ens fa sentir “com si acabéssim de pujar dalt d’una muntanya esbufegant i moríssim d’un atac d’èxtasi estètic en arribar dalt”. Hi estic totalment d’acord.

Deia la prestigiosa crítica literària Marthe Robert (1914-1996): “Els grans llibres canvien la vida, els bons l’aclareixen i els dolents l’entristeixen”.

Col·laboració dedicada a Julio Álvarez, bon coneixedor de la cultura francesa.

Referències bibliogràfiques

  1. Marina Espasa. Vint mil llegües de literatura submarina. Ara. 18 de novembre de 2017, pàg. 51.
  2. Valeria Gaillard. El progrés és un vaixell de vapor. El Punt Avui. Cultura 7 de gener de 2018
  3. Víctor Hugo. Els treballadors de la mar. Edicions de 1984. Barcelona, 2017.

 

Article anterior

Viure a redós, el nou llibre de Jan Baca

Següent article

Ciutats de cine

Adrià Arboix

Adrià Arboix

Articles Relacionats

Onze anys d’Emporion imprès, a la Biblioteca Pere Blasi
Editorial

Onze anys d’Emporion imprès, a la Biblioteca Pere Blasi

22 de desembre de 2018
Víctor Hugo i la seva novel·la “Els treballadors de la mar” 
núm. 145-gener-2019

Estimada Dolors,

22 de desembre de 2018
Ciutats de cine
Medi Ambient

Ciutats de cine

22 de desembre de 2018
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies