Emporion
Dilluns, 7 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2013 núm. 84 -desembre- 2013

X Jornades Ernest Lluch

Santi SatóperSanti Sató
25 de desembre de 2013
a núm. 84 -desembre- 2013, Opinió
Temps de lectura: 4 minuts
X Jornades Ernest Lluch

Dues conferències i una pregunta (entre moltes)

El motiu que em va portar a aquesta Jornada va ser, en primer lloc, cercar resposta a la situació que estem vivint a Catalunya i, en segon lloc, donar suport i felicitar la Fundació Ernest Lluch i el Museu de la Mediterrània, que han fet possible arribar a la desena jornada.
El director del Museu de la Mediterrània, Gerard Cruset, va fer-ne la presentació al mateix temps que informava que, per problemes d’agenda, Joaquim Nadal hi intervindria en la segona part.

Xavier Casals, doctor en Història, va fer la conferència i la va acompanyar amb una projecció de diapositives, que la feren molt entenedora.
─ La transició. Acceptar la monarquia de Franco; autonomies amb consens basat en definicions confuses avui qüestionades (café para todos); expansió del funcionariat; mite fundacional; partits amb finançament opac, oligàrquics, i allunyats dels ciutadans; expansió del funcionariat; monarquia amb crisi, i institucions debat (Tribunal Constitucional, representació, Senat).

─ Catalunya, epicentre polític. El 2003, es va signar l’acord entre PSC, ERC i ICV-UiA, que varen superar la majoria de CiU, i l’alternança de govern. La desafecció des del 2008 coincidí amb la crisi econòmica. Els nous partits CUP, PxC, SI i C’s foren la protesta dins del sistema.

Els vots dels cinc partits (CiU, PSC, PP, ERC i ICV) del 97,4% a les autonòmiques del 2003 baixaren al 81,6% el 2012, amb l’increment dels que es presentaren com a moviments cívics. Els indignats i la protesta “No vull pagar” foren una clara insubmissió de masses.
─Espanya, un mapa polític que es complica, i tendències emergents. Pateix avui els mateixos problemes de la restauració del 1898, una regeneració política que es manifesta impossible, un bipartidisme no representatiu, un creixement del separatisme: Via catalana i el plebiscit municipal per la independència amb ampli suport. Tendències al canvi i tensions entre territoris.

Josep Maria Carreres, tresorer i vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, va presentar Joaquim Nadal, que començà  recordant Ernest Lluch en una conferència, la qual resumeixo, i molt.
─ El  PSC. No sóc  amic de formular com ha de ser el futur, però sí d’afirmar que es produirà un gran canvi. Varen entestar-se en una proposta, ni progressista ni reformista, que ens passarà per damunt. Ancorats en el passat, hem d’adaptar-nos a noves circumstàncies.

─ Què passarà? Fer un pas enrere pot modificar la realitat històrica. Un tractament incorrecte dels consensos pot dinamitar la transició i obviar el procés històric.

─ Avui el PP, i fins i tot el PSOE, acceptarien el retorn de Tarradellas tal com es va fer? En una taula de negociació i en un joc d’equilibris?

─ La transició. El mateix Miquel Roca Junyent no sap com ens en sortirem. El PP espera que ens barallem. És el gran disbarat, tant del PP espanyol com del PP català.

─ Proposta. No podem quedar estancats: sí a una democràcia formal, autogovern, camí per arribar fins a […].

─  Garantir un estat de dret, amb habitatge (SAREB), xarxa hospitalària, escoles, ocupació, etc.

─ No fer un pas enrere. Obtenir un bon resultat dins de la unitat. Construir des del diàleg,  sense una guerra d’independència. No a un altre 1714.

─ Una Catalunya, a dins o a fora?

─ El futur, la nostra capacitat ha d’obrir una cruïlla de civilitzacions, apuntar-se a un federalisme.

Un gran canvi: un món que mor i que encara no ha nascut.
─ Garantir l’estat de dret: bons resultats, sota la bandera de la unitat.

─ Reflexió en veu alta sobre en quin punt estem i com hem de fer la transició.

─ Seria suïcida pensar que l’Estatut ens ha portat a una mala situació. En el Pacte institucional de 1978-1979, els pares de la pàtria es varen trobar, en fer la Constitució, amb una situació avui desconeguda.

Josep Martinoy, moderador.

Va comentar les intervencions: la monarquia, els partits, les autonomies, la transició, la crisi, els mòbils i Internet, l’extrema dreta, els nous partits i la deriva antiparlamentària.
En realitat, les dues conferències es van focalitzar en l’aspecte polític i van eludir altres temes importants com la qüestió econòmica.

En el torn de preguntes, se’n van fer bastants. Comentaré la que vaig fer i les qüestions que em varen motivar a fer-la: la variació a l’alça de l’IBEX 35, que ha crescut un 25%, i la por que s’utilitza afirmant que Catalunya independent serà expulsada d’Europa.

L’amenaça contra el dret a decidir és  “l’expulsió automàtica”; “quedarà fora de l’euro”;  “les empreses catalanes hauran de pagar aranzels”; “les multinacionals fugiran en massa”, però no hi ha cap normativa europea que prevegi l’aparició d’un nou estat, segregat d’un estat membre, i quedar-nos fora de la UE és altament seductor. “Sense contribuir-hi econòmicament, hi quedaríem o hi entraríem, com els països que gaudeixen de l’estatut de país associat, amb lliure circulació de persones, béns i serveis.”  Avui, Catalunya és contribuent directa! La nostra aportació supera en uns mil milions anuals els fons europeus rebuts. I cap estat hi té dret de veto!

França o Alemanya voldrien pagar aranzels per exportar cotxes, productes químics, medicaments i altres productes des de les empreses multinacionals establertes a Catalunya?

L’endemà d’un nou estat a Europa, la mateixa Europa facilitaria un acord d’associació. Del que no estic tan segur és que sigui indispensable mantenir-nos dins de la zona euro. Com Àustria o Dinamarca, Catalunya independent i amb moneda pròpia és possible. Cercant com a model el centre i el nord d’Europa, com els països que formen el CAD-8 (Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, els Països Baixos, Suècia i Suïssa), amb dimensió i població semblants a la nostra. De fet, només la meitat formen part de la zona euro: Àustria, Bèlgica, Finlàndia i els Països Baixos. Uns altres dos, Noruega i Suïssa, no formen part ni de la Unió Europea; i la resta, Suècia i Dinamarca, són a la UE, però mantenen la seva pròpia moneda. Què serà de Catalunya?

Tags: Jornades Ernest Lluch
Article anterior

Conte de Nadal

Següent article

Notícies

Santi Sató

Santi Sató

Articles Relacionats

Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja
Cultura

Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja

5 de juliol de 2025
La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
El talent i la Intel·ligència Artificial
Opinió

El talent i la Intel·ligència Artificial

25 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies