Notícies

TORROELLA

Nova estació d’autobusos. La Generalitat va treure’n a concurs la construcció a primers de mes. Situada al final del passeig d’Enric Morera, l’estació tindrà quatre andanes i parada de taxis. L’obra contempla la urbanització per donar continuïtat al passeig.

Legalització d’habitatges d’ús turístic Se n’han legalitzat 1.600 (Torroella i l’Estartit). L’Ajuntament ha recomanat als propietaris que els legalitzin per evitar sancions.

Converses amb…Tomeu Penya. Dins de la proposta d’Harmonies, el dissabte 2 a la tarda es va poder parlar i escoltar aquest popular canta-autor a La Sala.

01Tomei PenyaHarmonies: Tomeu Penya. El mateix dissabte 2 a la nit va continuar aquest cicle a l’Auditori Teatre Espai Ter amb “Íntim” de Tomeu Penya.

Hora del conte. Va continuar “La rotllana d‘en Peric” els dijous 7, 14, 21 i 28 a la tarda, a la Biblioteca Municipal Pere Blasi.

Taller de Fotografia. Amb el fotògraf Manel Esclusa, organitzat pels Amics de la Fotografia de Torroella a l’auditori de Casa Pastors, va tenir lloc del divendres 8 al diumenge 10.

En algún lugar al amanecer”. El divendres 8 al vespre es va Inaugurar l’exposició de Carme Pujol, que posa en relació l’obra de cautxú i ferro amb la pedra de l’Espai Medes, a can Quintana.

Col·leccionisme. El divendres 8 al vespre també es va inaugurar l’exposició, organitzada per l’Associació Filatèlica i Numismàtica, a la Capella de Sant Antoni.

Converses amb…Las Migas. El dissabte 9 a la tarda van continuar les Converses a La Sala, dins del cicle proposat per Harmonies.

Harmonies: Las Migas. El mateix dissabte 9 a la nit es varen presentar amb “Nosotras somos” a l’Auditori Teatre Espai Ter.

Harmonies: Danses, cors i músiques russes. El diumenge 10 a la tarda es varen presentar el Conjunt Rus Siberià i el Grup Estatal de Dansa Popular d‘Ingúixia a l’Auditori Teatre Espai Ter.

Concert XARXA 2013-14: Duo Satz. Joventuts Musicals va organitzar el concert el diumenge 10 al vespre al Cine Petit.

Un gran incendi a la tardor. El dia 11 va començar a Vilopriu, com moltes vegades, i possiblement provocat. Atiat per la tramuntana, arribà fins a Colomers, Jafre i Foixà, i va fer témer per les Gavarres. Uns mesos d’octubre i novembre anormalment secs i calorosos van ser determinants per facilitar la seva expansió. El temps va canviar dràsticament el dia 16 amb pluges i fred.

Es tanca el Massís a vehicles i persones. Degut a l’alt risc d’incendi, el dia 12 el Montgrí va ser inclòs al pla Alfa 3. Tanmateix, el dia 16 varen arribar les pluges i fred.

03 les ulleresLes ulleres de canviar el punt de vista”. El dijous 14 al vespre el van presentar l’autor del llibre, Jaume Riu, i Joan Surroca, a la Biblioteca Municipal Pere Blasi. Diàleg àgil i sorprenent de dos personatges sobre economia, democràcia, etc., un dels quals porta unes ulleres ben peculiars.

Previsions del pressupost 2014. El percentatge d’endeutament per sota del 75 per cent permet fer diverses inversions previstes al pressupost 2014, les principals: caixa escènica de l’Auditori Espai Ter, obres a la muntanya del Molinet, escola bressol de l’Estartit, pista coberta a la zona esportiva i habilitació de la mina sota el palau Mirador.

Territori sobirà. El dia 22 el jutjat del Contenciós Administratiu número 3 de Girona va esmenar la delegada del govern a Catalunya, María de Los Llanos de Luna desestimant el recurs presentat per l’Estat espanyol contra l’Ajuntament de Torroella per declarar-se territori català, lliure i sobirà.

04Expo MascortValentí Fargnoli, 1885-1944. Fotografies de la Col·lecció Mascort”. A la casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, plena de públic, es va inaugurar el divendres 15 al vespre una exposició  de fotografies del famós Fargnoli. Procedeixen de l’adquisició de plaques que conservava la seva filla. Se’n mostren 185, de paisatges, persones i monuments, moltes inèdites.

Masos dels municipis del parc Natural”. La tradicional exposició a la Capella de Sant Antoni es va inaugurar el divendres 29 al vespre. L’organització va córrer a càrrec de l’Associació de Masos de Torroella de Montgrí i l‘Estartit i Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí.
05 de sangDonació de sang.
Un cop més va tenir lloc a l’Auditori de Can Quintana el dissabte 16, tot el dia, a càrrec de l’Associació de Donants de Sang i Banc de Sang.

Cultura Viva. El dissabte 16 al matí es va fer la “Presentació de recerques al territori” al Museu de la Mediterrània.

Converses amb…Gossos. El dissabte 16 a la tarda es van continuar a La Sala les Converses, dins del cicle Harmonies.

Harmonies: Gossos. El dissabte 16 a la nit es va presentar “Batecs” a l’Auditori Teatre Espai Ter.

– XIV Jornada Tècnica de la Poma, Pomatec 2013. Va mostrar el divendres 29 al matí les tendències mundials en el mercat de la poma, el nou webd‘Afrucat i els reptes de liderar en temps de canvi, al Museu de la Mediterrània.

El caganer. Aquest any l’empresa de Torroella “caganer.com” treu nous personatges i amplia la xarxa de distribució (Suissa, Japó). Crítiques a la figura de la Moreneta.

Mercat de Productes Ecològics. Es va fer a la plaça Pere Rigau el dissabte 23, organitzat per Món Empordà.

Cuina a can Quintana. El dissabte 23 Gent del Ter va presentar una Xerrada amb Jaume Fàbrega i Nùria Lladó al Museu de la Mediterrània.

06 Santa CaterinaSanta Caterina, diumenge 24 i dilluns 25. Amb molta tramuntana, que ja feia dies que bufava, la pujada a peu a l’ermita va ser difícil. Així i tot, sobretot el diumenge, força gent va acudir un any més a celebrar la festa torroellenca tradicional a muntanya, si no a peu, almenys en cotxe.

Dia Internacional contra la violència de gènere. Les Xibeques del Cau varen organitzar el dilluns 25 al matí “La prostitució, una violència contra les dones”. A la nit al Cine Petit es va representar “Còmplices”.

Llegim? Club de lectura. A la Biblioteca Municipal Pere Blasi es va comentar el dimarts 26 al vespre “El Petit Princep”.

Cicle de conferències “Història de l‘Església”. Va continuar el divendres 29 a la nit a Casa Pastors, organitzat per la Confraria del Roser.

El pessebre de Josep Mir. Es va presentar al públic el divendres 29 al vespre, per cinquè any, a Can Quintana. Es podrà visitar fins el 3 de febrer.

Concert de Fira de Sant Andreu. La nit del divendres 29 es va fer a La Sala amb Enric Herrera Trio.

Museu de la Mediterrània.

firaFira de Sant Andreu. Degut a la necessitat de tancar l’edició els últims dies de mes, a Emporion no ens és possible altra cosa que anunciar els actes previstos:

Els dissabte 30 i diumenge 1, un seguit d’actes tradicionals: L’obertura de la 620a Fira Agrícola, Ramadera i Comercial el dissabte 30 al matí. La Fundació Mas Badia, Poma de Girona i Unió de Pagesos presenten l’Espai d‘agricultura tradicional. A la plaça de la Vila i plaça Pere Rigau, la IX Mostra d’Entitats.

Tots dos dies de Fira s’ha previst la XIII Fira en el record, 1714, que permet de fer durant tot el dia un recorregut de visites comentades per diferents espais del nucli històric de Torroella, Can Presas, Capella de Sant Antoni, Torre de les Bruixes, Capella del Roser, Casal del carrer de l‘Església i Casa Galibern. També tots dos dies, durant tot el dia, la Festa dels Cavalls i dels Carruatges davant l‘Espai Ter, mercat de cavalls i zona comercial eqüestre, i al passeig Vicenç Bou, passejades amb ponis, exhibicions eqüestres i l’espectacle de doma “Trending Topic” amb Santi Serra de Sercam Shows. Per als menuts els Tallers infantils. “fer espelmes amb cera natural” i “taller infantil de pa”. Durant els dos dies de Fira, el Mercat d’artesans a l’esplanada davant l’Espai Ter, el Mercat de vehicles nous i de segona mà al passeig de Catalunya, i el de Maquinària agrícola al passeig Vicenç Bou. Com és costum els dies de la Fira, s’organitza el XVI Campionat de Catalunya de coloms de raça, els premis del qual es lliuren el diumenge 1. Aquest mateix diumenge 1 al matí, al camp del Mas Solés, es fa el XXII Concurs de Gossos d’Atura.

Altres activitats al voltant de la Fira:

La venda directa” i “La nova PAC 2014-2020″, el dimecres 27 a Casa Pastors, Presentació de “Terra Pagesa” per Unió de Pagesos, també el dimecres 27, Expofil Sant Andreu 2013, el dijous 28 al vespre a can Quintana, i organitzat per l’Associació Filatèlica, la Cursa de Ciclocròs el dissabte 30 al matí al Bikepark, “Un pagès a fira!”, el dissabte 30 durant tot el dia, espectacle itinerant pels carrers de la vila i final al recinte firal, a càrrec de Galiot Teatre. Es programa una Gran recapte d‘aliments tots dos dies, destinat al Banc dels Aliments. Finalment, el diumenge 1, la Cercavila pels carrers amb els Grallers del Montgrí, els Gegants, els Capgrossos i les Xatis.

“El futur d’Europa, economia i política”. La Delegació de la Fundació Catalunya Europa a l’Empordà i l’Ajuntament de la Bisbal va organitzar aquesta conferència de Joan Cals i Antoni Castells, amb motiu de la publicació del llibre “Los intereses del futuro. Economia en un cambio de época”.

“Quan en dèiem xampany”. El Cucut va programar per al dia 30 a l’Espai Ter la presentació del darrer llibre de Rafael Nadal.


L’ESTARTIT

Tornen a les Medes el mero, el llobarro i el sard. Segons un estudi del CSIC, la prohibició de captures i protecció del Parc Natural han permès tornar al nivell màxim de població que admet aquella zona.

Castanyada popular i solidària pro Creu Roja. Va tenir lloc el divendres 1 al matí a la Lloc: plaça de l‘Església, organitzat pel Club de Tir Olímpic Medes-Montgrí i Creu Roja

4a. Travessia l‘Estartit-Illes Medes per la Marató de TV3. Es va fer el matí del divendres 1, amb sortida a la platgeta, organitzada per l’Estació Nàutica l‘Estartit-Illes Medes.

Taller de relaxació. El va organitzar l’Associació de Jubilats Bell Racó a càrrec d’Ivonne Navalés els dimecres dia 6 i dia 20 a la tarda al Consell Municipal.

Hora del conte. A la Biblioteca Municipal es va continuar “Els tresors d‘en Roc” els dimecres 6, 13, 20 i 27 a la tarda.

No t‘aturis mai”. El divendres 8 al vespre Llibreria Elias va presentar aquest llibre d‘Isidre Esteve al Consell Municipal.

Curs de Marxa Nòrdica. Es varen fer classe teòrica i pràctica el dissabte 16 i diumenge 17 al Consell Municipal de l‘Estartit i Torre Gran.

Passeig de la Pletera. El dia 13 la direcció general de Costes de l’Estat va començar els treballs de la per treure la runa. El passeig està pendent de ser restaurat per recuperar els ecosistemes litorals.

Cau una gran pedra de Rocamaura. Una vegada més, els xàfecs del cap de setmana dels dies 16 i 17 varen ocasionar despreniments. Una gran pedra va caure sobre una finca de la urbanització Torra Moratxa.

Sortida guiada pel Parc Natural. Un cop més el diumenge 17 al matí es va fer una caminada, aquest cop a la Cala Ferriol.

Lectures dolces i llamineres. La Biblioteca Municipal va organitzar el dimarts 19 al vespre una sessió de Poesia i tast de pastís de la Pastisseria Brugués.

El caso Ruglons”.  Llibreria Elias va presentar aquest llibre de Javier Zuloaga el dissabte 23 a la nit al Consell Municipal de l‘Estartit. (En aquest número d’Emporion, article de Santi Sató).

Llegim? Club de lectura. A la Biblioteca Municipal el dimecres 27 al vespre es va comentar “El Petit Princep”.


CATALUNYA

Dia negre per a la cultura catalana. El divendres 29 la policia obliga a complir l’ordre del govern autonòmic i fa suspendre les emissions de ràdio i televisió del País Valencià.

Vuit mossos imputats.La mort d’un empresari del Raval barceloní va provocar la imputació. La policia espanyola reconeix error de transcripció d’una trucada que havia fet arribar al jutjat.

Desnonaments a Salt.El dia 5 el Tribunal Europeu va deixar en mans del jutjat de Girona la decisió de fixar una nova data per fer fora les famílies, però assegura que estudiarà a fons la documentació aportada per l’associació PAH i que més endavant es tornarà a pronunciar.

09fundacioFundació Catalunya Europa a l’Empordà. El dissabte 9, a Figueres, es va nomenar el delegat i es va constituir el Consell Assessor. També es va aprovar el programa d’activitats 2013-2014 i. L’objectiu de la FCE és liderar un projecte catalanista lligat a la construcció de l’Europa federal. Formen el Consell Assessor: Joan Armangué (delegat de la FCE a l’Empordà), Dolors Bassa, Albert Bou, Josep Capellà, Jordi Sargatal, etc., fins a 19 membres.

Mas a Israel i a l’Índia. El dia 9 el president de Catalunya va començar una visita oficial a Israel, on va ser rebut pel president Shimon Peres. El dia 24 va iniciar una visita a l’Índia i va recordar el moviment pacífic de Ghandi; la cita no va agradar a l’ambaixador espanyol.

El PSC es despenja.El dilluns 11el PSC es va despenjar de la petició de consulta al Congrés espanyol. El diumenge 17es va imposar la tesi de Navarro al seu partit: “No hi haurà consulta sense ser legal iacordatprèviament amb el Govern Central”.

Mas-Colell avisa. A Madrid, al Fórum Europa, i amb pocs aplaudiments, diu que Catalunya s’està defensant d’un atac del govern del PP en identitat i autogovern, que pot dur a la independència.

Corredor Mediterrani. El dimarts 19 el Parlament Europeu l’aprovà definitivament.

Pressupost 2014. Aprovat el divendres 22 amb el vot de CiU i ERC. Es manté la despesa pública i compleix el dèficit mitjançant nous ingressos.

CiU i ERC ajornen la petició de referèndum.Al Parlament, el dimarts 26 els dos partits van ajornar la petició al Congrés espanyol, fins que s’acordi data i pregunta, per evitar desavinences.


ESPANYA

Cas “Noos”. El jutge va donar ordre d’embargament d’immobles d’Urdangarin i Cristina, inclosa la meitat de la casa on vivien a Pedralbes.

Banca i crèdits. Segons el Banc d’Espanya, el volum de préstecs atorgats per la banca a empreses i famílies s’ha continuat reduint els últims dotze mesos.

Ràdio televisió del País Valencià. El dia 5 el govern valencià va anunciar el tancament definitiu de RTVV, mesura que afectava 1.200 treballadors. 60.000 manifestants van sortir als carrers en contra.

Sense terceres vies. Rajoy diu al Senat que la Constitució no es canviarà.

L’enfonsament del petroler “Prestige”. Onze anys després, són absolts tots els acusats.


MÓN

Xarxa d’espionatge internacional. Després de revelacions, escàndols i desmentiments d’Estats Units i dels seus aliats, el govern d’Obama reconeix excessos de l’agència d’espionatge NSA.

Emigrants morts al Sàhara. A primers de mes es van trobar 92 cadàvers al desert, la majoria dones i nens, que van morir de set.

Quatre milions de filipins afectats per un tifó.El nombre de víctimes mortals va superar les 10.000 a la regió central de Filipines.

La Comissió Europea avisa. Va assenyalar a Espanya l’excessiu nivell d’atur i de deute i a Alemanya el d’exportacions-importacions.

Itàlia. Les tempestes ocasionen morts, ferits i inundacions a Sardenya i a Calàbria.

Iran. Acord amb el Consell de Seguretat de l’ONU per frenar el programa nuclear.

Alemanya. El dia 26 Merkel i els socialistes arriben a acord, i per als pròxims quatre anys tornarà la gran coalició de govern.

Vaticà. El Papa Francesc, en document fet públic el dia 26, afirma que vol tornar a l’essència de l’Església, diu que el sistema econòmic mata, i nega canvis en l’avortament.

ESPORTS

Motociclisme. Triplet històric de Marc Márquez, Pol Espargaró i Maverick Viñales. L’any 2013 ha estat històric per al motociclisme català. El diumenge 10 tots tres pilots catalans es van proclamar campions del món en les tres categories.

Futbol. Messi, dos mesos de baixa. Al partit contra el Betis, el millor jugador del món es va lesionar per tercera vegada aquesta temporada.