El teletreball ha vingut per quedar-se.
En els temps que corren, emmarcats per aquesta pandèmia del virus Covid-19, moltíssimes coses estan canviant. Molts són els nous convidats a casa nostra, tot i que no són precisament les persones que voldríem rebre. I d’aquests nous convidats és de qui voldria parlar-vos al llarg d’uns quants articles: la incertesa, la solitud, la hiperinformació, l’estrès davant la pèrdua de control i la reorganització de la vida quotidiana que ens era prou còmoda… Però avui i aquí seré més pràctica –donat que encara no ens coneixem prou per parlar-vos d’emocions- i encetaré la meva col·laboració a Emporion amb una nova formalitat que ha entrat a casa nostra per quedar-s’hi: el teletreball.
Un any enrere, eren poques les persones que podien treballar des de casa (un 8% segons estudis; ara més d’un 16%) o deslocalitzats de l’oficina. Avui, jo i potser tu i moltes persones que abans no ho feien, treballem des de casa. A la primavera de 2020 vam estar tancats i enganxats a l’ordinador, improvisant racons i organitzant els temps per poder complir amb aquest nou sistema laboral. Segur que alguns ja n’heu après, després de molts mals de cap i de cos. Com que jo ja ho practicava abans d’aquests temps de pandèmia, comparteixo amb vosaltres alguns consells per sortir-ne més ben parats. És experiència personal, afegiu o canvieu el que us sembli. I aprenem dels errors del primer confinament!
Per poder rendir satisfactòriament a la feina i fruir del teu dia a dia, comencem per aspectes personals bàsics:
- Segueix un horari. Fer teletreball no vol dir estar tot el dia disponible. Tampoc vol dir combinar professió amb les feines de casa i tot el que vagi sorgint. Si no et marques un horari, estaràs treballant tot el dia, no faràs bé ni una cosa ni l’altra, no rendiràs bé i t’estressaras més. Les estones que treballis, fes-ho com si no fossis a casa.
- Procura fer un horari similar al que feies a la teva feina, si és que l’empresa no et marca l’horari a seguir. Coincidiràs amb els teus companys de feina, i en acabar la jornada laboral tindràs la llibertat total de dedicar-te a la família, a altres obligacions o als teus plaers.
- Si treballes pel teu compte, més que mai és important que et marquis un horari, i fes-lo saber als teus clients i col·laboradors. Pots decidir en funció de les hores en què et sentis més productiu o de les necessitats de la família. Però procura que sigui estable.
- Respecta la teva rutina matinal: si et llevaves aviat, fes-ho igual, encara que no hagis de dedicar temps al desplaçament, troba un terme mig i aprofita per esmorzar amb més calma, o meditar un xic si sempre ho havies pensat i no trobaves el moment, o moure un xic el cos abans de seure davant l’ordinador…
- Un tema molt important, que sembla absurd de tan bàsic: Vesteix-te! No treballis en pijama. No cal que et posis americana i corbata, o vestit de “mudar”, ni sabates rígides. Si t’agrada arreglar-te fins i tot per estar per casa, perfecte. Si no, posa’t còmode, però amb una roba amb què poguessis rebre una vista o sortir al carrer.
- Jo no acostumo a maquillar-me, per tant tampoc ho faig quan teletreballo, però sí que quan m’assec davant de l’ordinador m’he dutxat, posa’t crema hidratant, estic senzillament pentinada i, si tinc alguna reunió virtual programada, em poso màscara de pestanyes. Tu saps com et presentes al món!
Entrant en la qüestió de la gestió del temps:
- Restringeix les xarxes socials, que són lladres del temps! Procura tenir actituds similars a les que tens al teu lloc de treball (on possiblement no pots estar consultant el mòbil a cada moment). El món no canviarà en les hores en què tu estiguis treballant. Si hi ha res molt urgent, ho sabràs! Reserva les consultes personals al mòbil per al teu temps de pausa.
- Una eina molt pràctica de gestió del temps és la tècnica Pomodoro. Consisteix a fer blocs de treball de 25 minuts i una pausa de 3-5 minuts. Organitzar-se prèviament requereix un temps, sí, i si no hi estàs acostumat et semblarà que perds el temps, però poc després l’hauràs guanyat!
- És difícil posar exemples perquè els lectors tindreu feines molt diverses! Un bon consell per a tothom és començar amb aquelles feines que són més feixugues o us fan més mandra.
- És bo tenir una planificació setmanal i una de diària, flexibles i realistes. I marcar els que s’anomenen “objectius roca”: els imprescindibles a assolir! Hi ha moltes aplicacions mòbils per ajudar en la gestió del treball, des del calendari de Google o l’Outlook, Evernote, Trello…
- Molts de vosaltres treballeu en equip, i segurament feu servir eines per fer reunions virtuals, trobades amb clients, webinars… Invertiu un xic de temps a conèixer bé les eines, hi ha molts tutorials gratis i us estalviareu maldecaps.
Pel que fa a l’espai de treball i a la teva salut:
- Procura’t un espai adequat per treballar: la millor opció és que tinguis el teu propi estudi o que reservis un espai a casa per poder destinar-lo al teletreball. Millor si no has de muntar i desmuntar cada dia, però si has de treballar a la taula del menjador o en un espai que has de compartir, tingues un lloc on guardar el teu material de treball.
- Escull un lloc amb bona llum, tan natural com artificial.
- Situa la pantalla de l’ordinador a l’alçada dels ulls, si treballes amb portàtil alça’l amb un suport (una caixa ens serveix), afegeix-hi un teclat addicional i un ratolí. Així tindràs els braços i colzes en angle de 90 graus. Una cadira ergonòmica és una gran opció, una pilota de Pilates o fitball també, ja que allibera la pelvis i la base de l’esquena. I tinguis la cadira que tinguis, aixeca’t uns minuts cada hora, estira’t, mou-te!
- No treballis des del sofà! La teva esquena t’ho agrairà.
- Per la salut ocular, aplica la regla 20-20-20: deixar de mirar la pantalla cada 20 minuts, dirigir la mirada cap a un objecte a 6 metres (20 peus) i durant 20 segons.
Per acabar, si vius amb parella o amb fills, hauràs de pactar quin és el teu espai i el temps que necessites. El teletreball et permet atendre també la teva família, però organitza’t per no tenir massa distraccions, així podràs separar el temps de treball, el temps familiar i el temps lliure.