Al nou consistori

El 30 d’octubre de 2006, un grup de torroellencs va enviar una carta a l’aleshores alcalde de Torroella de Montgrí que anunciava la promoció d’una nova publicació a la vila.  S’intentava engegar la tercera època d’una memorable revista torroellenca: EMPORION. Es volia retornar a Torroella i al Baix Ter el mitjà de relació i comunicació local civilitzat que va néixer fa cent anys, que es va perdre amb la dictadura dels anys vint del segle passat, que va renéixer en una segona època, per perdre’s altre cop víctima de la violència dels anys trenta, i que ja va ser impossible de recuperar després de la guerra civil. Es va adoptar el format web, tal com permetien els mitjans tecnològics i possibilitats modernes de difusió, tot mantenint la capçalera antiga, i així es va posar a l’abast no solament dels lectors residents a la vila, sinó també de tots els d’arreu del nostre país i del món.

Hem acomplert fins ara allò que anunciàvem. Hem mantingut durant cinc anys, sense cap interrupció, l’esperit de la vella EMPORION. Hem procurat fer una revista de comunicació i de pensament, d’actualitat i d’opinió, local i global. Hem procurat fer una revista lliure, responsable, oberta, dialogant, respectuosa i tolerant, amb rebuig només de la intolerància, la injustícia o l’abús de poder. Hem constituït l’Associació Emporion per donar continuïtat al nostre ideari i al nostre afany.

Aquest esforç, que vol contribuir no solament a la informació, la formació o la cultura, sinó també a molts aspectes materials de la vila, l’hem plasmat principalment en dos espais de la revista. Un d’ells té principalment caire crític: “A l’aguait del nostre patrimoni”, que consisteix habitualment en fotografies de racons urbans millorables, i cal reconèixer, amb satisfacció, que moltes de les deficiències que s’hi han plasmat han estat en general ateses.  L’altre és “Espai de participació”, que sota el lema de “Tots tenim alguna cosa a dir per millorar el municipi de Torroella i el territori del Baix Ter” invita els lectors a enviar escrits al Consell de Redacció. Si s’escau, aquests escrits són posats en coneixement de l’Ajuntament tot demanant resposta. La nostra vocació per millorar la vila no acaba aquí. Val la pena de recordar un bon grapat d’editorials que hem dedicat al nostre urbanisme, a les nostres comunicacions, als nostres museus i fundacions, a les nostres festes, al nostre festival. O les modestes accions de millora del nostre paisatge, els nostres arbres –el replantat xifrer d’en Navarro–, les nostres pedres.

Ara que la vila estrena el Consistori tot just constituït, EMPORION el saluda esperançat. Ja hem sostingut fins ara relacions amb dos ajuntaments i tres alcaldes de formacions polítiques diferents, i tot i que en algun moment hàgim pogut manifestar algun punt crític,  amb tots ells hi ha hagut un magnífic esperit d’entesa dins de la nostra independència de criteri. Desitgem que aquesta entesa es mantingui. Si tots treballem de cor pel bé del municipi, per nosaltres no quedarà.