Ció Abellí

Torroella espai d'art

Ci Abell

“Foc i brot”
Fornells de la Selva (2012)
Ció Abellí (n. 1963)
Terra cuita
45 x 12 x 10 cm
Col·lecció particular

Al setembre de 2012, després del malaurat incendi que va patir l’Alt Empordà, la galeria d’art El Claustre de Figueres va organitzar una exposició i subhasta per ajudar els damnificats. L’escultora Ció Abellí va crear i donar aquesta obra, Foc i brot, per participar en el projecte. Es tracta d’una peça única, realitzada en argila refractària i cuita al forn de Joan Raventós a la Bisbal d’Empordà. L’autora no només va vincular l’obra al tema del foc, sinó que va intentar transmetre un missatge esperançador.

Com es pot apreciar, l’obra mostra la figura d’una dona nua que estira els braços a l’aire. El cos, que comença des de la part inferior amb formes ondulants que imiten les flames del foc, es va transformant en un tronc que reverdeix en un brot, i no a l’inrevés. Això denota que després del foc, encara que sembli impossible, el sotabosc reneix dins del cicle vital de la natura i es renova la relació de la comunitat amb el bosc; es creen nous vincles de responsabilitat i de protecció.

Així doncs, l’escultura de Foc i brot enllaça amb els corrents simbolistes catalans dels començaments del segle XX, que sentien predilecció per l’Art Nouveau, en què potenciaven el cos femení per suggerir idees vinculades a un món més espiritual. En aquest sentit, aquest obra s’identifica amb el regust deixat per l’experiència de l’incendi, deixant de banda el tema anecdòtic, intentant apropar-nos a la conducta dual de l’esser humà, que d’una banda és potenciador de la desforestació i, d’altra, ens mostra el seu intent per esmenar l’abandó en què s’ha deixat el bosc.

En definitiva, l’obra no deixa d’ésser un símbol a l’esperança, que, malgrat tot, tindrem l’habilitat de corregir els nostres errors vers la natura, que serem capaços de desenvolupar un creixement personal ecològic com la branqueta tendra que sobresurt als braços d’aquesta escultura.

Bibliografia
Ció Abellí – Escultora
http://www.cioabelli.com/pag4bo.php   [Consulta 20 de març de 2014]