Narcís Costa i Bofill

Torroella, espai d'art

Costa

“Caix-caix”
Empordà (2007)
Narcís Costa i Bofill (n. 1949)
Fusta i ferro
96 x 36 x 15 cm
Col·lecció particular

Narcís Costa, nascut a Girona, és fill de Jaume Costa, de professió fuster, i de Teresa Bofill de Torroella de Montgrí. Va estudiar disseny gràfic a l’escola d’Eina, a Barcelona. Com molts artistes es va evadir a París als anys 70, on va completar els estudis a  l’École de Beaux Arts. Té un clar antecedent en la generació d’escultors dels anys 50 també coneguts com a “generació del mig”, que després de la postguerra van intentar recuperar les avantguardes artístiques a Catalunya. Artistes com Jaume Cubells, Josep  Subirà-Puig o Moisés Villèlia van utilitzar la fusta com a nou material, amb un interès per les línies que  eliminaven el concepte de volum tancat en l’escultura.

Un dels trets més significatius dels artistes plàstics contemporanis és la recerca i experimentació amb nous materials, sovint pobres, que despullen l’obra d’art del seus mites i de les seves accepcions tradicionals. L’obra Caix-caix, de Narcís Costa i Bofill,  conté cert gust per l’estètica d’allò que és obsolet. Igual que l’art pobre, l’artista hi revalora elements desusats i senzills com ara la fusta o el ferro. A més a més, com a creador actual, atorga a aquesta annexió dels dos materials el seu propi concepte del que és art.

Amb aquesta idea d’art conceptual, Costa també evoca, a través de les línies, la imatge geomètrica d’un cub embolcallat o encaixat, depèn com es miri, i que ell mateix subratlla com “un punt que no es mou crea una línia i la línia que no es mou crea un volum, és a dir, l’ideal de la creació del volum a través d’un moviment.”

 1. Bibliografia
  Diversos autors (1998). Art de Catalunya. Vol. 7. Escultura Moderna i contemporània. Barcelona: Edicions L’Isard, SL.
 2. Viñas, A. Emocions, sentiments, sensacions. Pintors i escultors de l’Alt Empordà,
  1839‐1959
  . Figueres: Institut d’Estudis Empordanesos.
 3. Empordà
  http://oci.emporda.info/agenda/noticias/nws-64220-lespai-mas-den-dorra-obre-temporada-lescultor-narcis-costa.html [Consulta: 20 d’abril de 2014]