Cultura i tradició dels Fula Kunda

És totalment pobre un poble?

Recordem que els Fula Kunda viuen al sud del Senegal. Si parlem de la seva economia, sí que es pot dir que els Fula Kunda són pobres. Per contra, són dels pocs pobles del món rics per la seva cultura, les seves tradicions i una hospitalitat incomparable. És un poble que us dóna la benvinguda amb els braços oberts, el somriure als llavis i un cor joiós.

Tingueu en compte que entre els Fula Kunda, el foraster és el rei. De quina forma és rei? Això és el que tractaré d’explicar en poques paraules.

La seva arribada: a Fuladu, quan hi arriba un foraster, és rebut pel pare o la mare de la família. Se li dóna la millor cadira per seure. Se li dóna aigua per beure. Els membres de la família passen per torn a saludar-lo i li donen la mà dreta.

El seu habitatge: entre els Fula Kunda, hi ha famílies que tenen una cambra de pas o, si no, un membre de la família és desallotjat per allotjar el foraster tot sol en una habitació, perquè sigui lliure i pugui descansar quan ho necessiti.

El seu menjar:

  • L’esmorzar d’un foraster consisteix en grans dosis de cereals locals, llet o cafè amb llet i pa.
  • El dinar es compon d’arròs amb peix o pollastre, xai, cabra, vaca o ànec.
  • El sopar ofert al foraster és a base de cuscús de cereals locals amb salsa de fulles o cuscús amb llet de vaca.

El seu desplaçament: quan un foraster va d’una casa a l’altra o d’un poble a l’altre, va acompanyat, no pas per falta de seguretat, sinó per respecte, cortesia i perquè tingui un guia que el condueixi.

La seva partida: quan un foraster ha de marxar, se li donen regals simbòlics (teixits, cereals, pollastre, cabra o xai). Es posa a la seva disposició un mitjà de transport (bicicleta, motocicleta) per acompanyar-lo al seu poble d’origen.

Vols ser rei un cop a la teva vida? Doncs vine a Fuladu.