Quins beneficis pot tenir l’aprenentatge de les emocions en els més petits? Si aprenem a viure les emocions sense prejudicis, ens ajuda a no jutjar-nos i no jutjar els altres.
En una conversa amb Dari Muñoz, especialista en educació emocional en infants i adolescents, em diu que les emocions no s’eduquen, les emocions es viuen, s’experimenten i es transiten. Com diu Muñoz, l’educació ha de ser una suma de tot, hem d’educar la ment però també hem d’educar el cor, sinó no és educar.
Per exemple, amb el Mindfulness (presa de consciència) es millora la capacitat d’atenció i concentració en el rendiment acadèmic, disminueix l’ansietat, promou la capacitat d’escolta i també incrementa la motivació dels infants. Els beneficis d’aquesta pràctica són beneficiosos per l’infant però també pel seu entorn.
La clau per començar a coneixe’s un mateix és reconèixer què ens està passant aquí i ara. Identificar a quina part del cos sentim l’emoció. Un cop identificada, expressar-la o compartir-la amb algú i llavors preguntar-nos què necessitem en aquell moment, que és diferent que preguntar el “per què”. Si necessitem una abraçada, fer un crit, anar a caminar, companyia… Hem d’aprendre a reconèixer i demanar o donar-nos permís per cobrir el que necessitem.
I com es poden educar les emocions? Tal com ens va dir Muñoz, les emocions no s’eduquen, les emocions es viuen, s’experimenten i les transitem. El que s’aprén són les paraules i l’autoregulació, com gestionar-les o no quedar-nos enganxats a l’emoció. Ningú no ens pot ensenyar com posar-nos tristos, la nostra funció com a adults és acompanyar els infants a gestionar i sostenir les emocions que estan sentint en el moment present.
Els infants imiten tot el que veuen a casa i és quan comencen a integrar i/o a aprendre que si els progenitors ploren i expressen la tristesa, ells la viuran com quelcom natural i així ho faran; si s’expressen cridant, evitant, rebutjant o verbalitzant, els petits ho viuran com a quelcom natural i així s’expressaran.
L’especialista Dari Muñoz ens apunta que la importància d’educar les emocions en el infants rau a no arribar mai a comunicacions de caire agressiu, per evitar l’assetjament o bullying, per evitar ferides… És importantíssim que els infants des de ben petits aprenguin a escoltar-se, a ser honestos amb ells mateixos per ser-ho en les relacions amb el seu grup d’iguals; a sostenir situacions i/o sentiments desagradables; a no rebutjar el dolor i a cuidar-lo; que aprenguin a respectar el seu propi cos i el dels altres; que s’adonin del que necessitin, i no siguin contradictoris ni es deixin portar per pressions socials o les pors de les manipulacions.
Tenint en compte que les emocions formen part de nosaltres, de la nostra personalitat i de les relacions interpersonals, es pot començar a treballar al si de les famílies, a dins les aules i a les extraescolars amb els més petits. Per ajudar-los en la identificació de les emocions, una bona eina és fer-ho a través del joc i el moviment lliure.
De fet, avui dia, l’educació emocional forma part del currículum de moltes escoles. Aprendre a pensar abans d’actuar, a controlar l’agressivitat o saber indentificar quan estem tristos o contents, només s’aconsegueix amb una educació emocional apresa des de petits per part de les famílies i dels centres educatius.
A través del joc, podem fer que l’infant aprengui a controlar les seves emocions. És per aixó que m’agradaria fer recomanacions de jocs i activitats per treballar la intel.lgència emocional dels infants.
JOCS I ACTIVITATS
Per exemple, si estan nerviosos podem fer activitats de relaxació amb el joc Eduioga, on es pot començar a introduir els infants al món del ioga jugant. Cada carta ens diu el benefici corporal que té la postura a realitzar però també com afecta el nostre humor. És un bon recurs per jugar en família.
Amb aquesta activitat que proposaré ara, podeu fer primer una manualitat amb els més petits i després començar a jugar, tant a casa com en una aula. Feu un dau gran de cartolina amb una emoció dibuixada a cada cara. Normalment triarem les emocions més bàsiques, per tal que siguin de fàcil reconeixement per als més petits: tristesa, admiració, por, amor, sorpresa, ràbia, vergonya, alegria, nerviosisme… Una persona tira el dau i explica una ocasió on va sentir l’emoció que li ha sortit. Si es juga amb un grup d’infants, ajuda a identificar les seves emocions amb les de la resta de participants i facilita el desenvolupament de l’empatia.
Una altra recomanació és el joc Emotio. Amb aquest joc us convertireu en uns experts en intel.ligència emocional. Podeu jugar amb Emotio de diferents maneres. Per començar, les cartes estàn classificades per colors, associats a diferents tipus d’emocions: felicitat-verd, alegria-groc, amor-rosa, ira-vermell, tristesa-blau, por-gris i sorpresa-lila. Convideu els nens a classificar les emocions segons aquests colors i descobriu junts quines hi ha dins de cada grup. En podeu llegir la descripció al llibret i plantejar alguna de les preguntes de reflexió que hi trobeu.
Amb les activitats de moviment lliure posem a prova les capacitats psicomotrius dels nadons, infants i adolescents. El moviment lliure es treballa a nivell motriu però també a nivell emocional, però aquest tema dona per un article. Amb aquest tipus d’activitats motrius (com un circuit) donarem l’oportunitat als infants de saber on són els seus límits, el valor de l’esforç i també creem valors com la col·laboració entre iguals i el respecte.
I per acabar, a tots ens agrada que ens diguin coses boniques. Un joc senzill però molt efectiu és EL PROTAGONISTA. Cada dia, si es juga en una aula, un infant és el protagonista i es posa un paper a la paret on els seus companys han d’escriure coses bones d’aquesta persona. Si juguem a casa, podem deixar el paper i fer-ho més profund. Es posa un paper de cada membre de la família en una paret. Tots escrivim coses bones i coses que creiem que pot millorar l’altre.