Eleccions municipals

 

Per vuitena vegada d’ençà de l’any 1979 estem convocats a participar en unes eleccions municipals. Hi ha el risc de convertir l’acte de votar en una rutina i, per desinterès o comoditat, deixar de dipositar el nostre vot. Tenim la sort de poder col·laborar en l’elecció del futur que volem; això ens ha de moure a actuar amb la mateixa responsabilitat amb què actuaríem si del nostre vot en depengués el resultat final. Votar és un dret, però també un deure cívic que ens implica i ens convida a escoltar les opinions de les candidatures, a estudiar els seus programes, tot valorant les actuacions passades.

El municipi de Torroella de Montgrí és afortunat i la participació en aquest tipus d’eleccions sempre és prou satisfactòria. Considerem igualment positiva l’actuació dels diferents equips de persones que han governat el municipi en aquests 28 anys d’ajuntaments democràtics. En no menor mesura aplaudim aquelles que han estat a l’oposició; la seva tasca és de poc lluïment, però primordial. A diferència d’altres poblacions, tret d’episodis puntuals, no hi ha hagut experiències desagradables que hagin compromès la cohesió social. Aquesta evidència és encara més satisfactòria si tenim en compte que el nostre municipi és d’una gran complexitat ja que és un territori extens i amb diversos nuclis de població.

Les votacions del proper diumenge 27 de maig ofereixen una novetat: per primera vegada, en superar el nostre municipi els 10.000 habitants, elegirem 17 regidors en lloc dels 13 de què disposàvem fins ara. Aquest fet incorpora un nou atractiu perquè, a més de la variable del nombre de candidatures presentades, pot fer canviar les possibilitats del joc d’aliances per governar.

El debat i el clima electoral no ha de significar enrariment de les relacions ciutadanes. Des d’Emporion fem una crida a la sensatesa, al diàleg i a la concòrdia. Les diferències dels programes són compatibles amb el respecte i fins i tot amb l’amistat entre els diferents candidats i candidates. Els votants valorem els projectes creatius, més que no pas la fressa per distreure de les buidors de continguts. El període de campanya només pot esdevenir positiu amb la plena complicitat de la ciutadania; aquesta ha de saber apreciar i afavorir la bona entesa dins de la diversitat. Confiem que entre tots renovarem aquest compromís cívic per anar cercant vies de millora per al nostre municipi, per al benestar dels seus habitants. Cal que mantinguem desperta la nostra solidaritat, el nostre compromís envers la pau i la voluntat d’oferir la joia de viure a qui ens visita.