Ens trobem en ple procés d’una epidèmia que ens afecta a nivell mundial, el coronavirus, però malgrat la greu situació en la qual la pandèmia ens té immersos, els auguris que ens presenten les autoritats sanitàries i polítiques són que, malgrat les dificultats, en un termini encara imprevist, ens en sortirem. Però hi ha veus competents que comencen a profetitzar que aquesta no serà la darrera gran epidèmia que la humanitat pot patir. Dos científics especialistes han començat a plantejar el que pot esdevenir en el futur si alguns animals salvatges continuen essent utilitzats a la Xina, com a aliments o com a objectes d’experiments més o menys científics, ja que poden ser causa de més malalties d’abast mundial.
Dos eminents científics, Jored Diamond, autor d’Armes, gèrmens i acer, entre altres llibres de contingut biològic i Nathan Wolfe, viròleg i fundador de Metabiota, una plataforma que es dedica a estudiar i controlar les malalties infeccioses causants de greus perjudicis per a la salut humana, han posat al descobert, en un minuciós article científic publicat ara pel diari El País, les possibles causes d’epidèmies que han sacsejat la humanitat en aquests darrers anys, com el coronavirus SARS de l’any 2004 i, anteriorment, la sida i l’èbola. La seva teoria és clara: un microbi evoluciona per adaptar-se a l’entorn químic intern del portador. Per això li és fàcil saltar a un altre portador si l’entorn químic intern és similar al del portador d’origen.
El primer virus Co-2V va ser el SARS-CoV que fa uns 16 anys va sorgir a la Xina a la regió de Hubei i va infectar a més de 8000 persones i es va poder comprovar que aquesta infecció és va originar als mercats d’animals salvatges a Xina. En aquest país hi ha molts mercats d’aquest tipus, en els quals es venen animals capturats, vius o morts, que es fan servir com a aliment o per a altres finalitats. L’origen del SARS es troba en les civetes, un omnívor nocturn d’uns 15 a 18 cm que a molts llocs de l’extrem orient es considera una plaga, ja que habita i es reprodueix a les teulades dels habitatges. El greix extret de la seva carn s’utilitza com a remei de la sarna. El Kopi Luwak, el cafè més car del món, es prepara usant grans de cafè que han estat ingerits per la civeta palmera asiàtica, parcialment ingerits i recol·lectats d’entre els seus excrements. Encara que no és normal que una persona hagi estat en contacte amb una civeta, aquest és un animal cercat pels caçadors que com altres mamífers salvatges son portats als mercats. Els mercats xinesos són propicis a produir epidèmies per la manca de control i en un món modern cada vegada més fàcilment connectat per trens, avions i automòbils, els seus productes poden arribar més fàcilment a la resta del món.
El CoV-19 es va veure per primera vegada el desembre de 2019 a Wuham i de seguida es va sospitar que el seu origen estava en els mercats. Aquest és produït per un coronavirus molt relacionat amb les epidèmies anteriors i sembla ser que tots aquests virus provenen dels ratpenats i són capaços de saltar a altres animals que tenen contacte més fàcil amb els humans, com les civetes.
Algú es pot estranyar que el totpoderós govern xinés, capaç de confinar milions de persones en pocs dies, no s’atreveixi a posar fi al comerç dels animals salvatges. Per algunes regions xineses, aquests animals constitueixen una part de la seva cultura i només una valenta, ferma i ràpida actuació de la Xina i altres Governs de tot el món que l’eliminés, pot acabar amb aquest comerç.
Fins que no ho facin, podem estar segurs que els SARS i la Covid -19 no seran les darreres epidèmies mundials d’aquest tipus. No caldria que el Govern Xinés ho fes en benefici de tot el món. Ho podria fer tan sols en benefici dels propis xinesos, que de ben segur seran les primeres víctimes del proper virus sorgit d’aquest comerç.
Aquest article és un petit extracte informatiu del més extens que els autors esmentats, científics de solvència reconeguda, han fet públic i que el diari El País ha publicat el dia 22 de març de 2020.