Els meus autors preferits (2)

Baltasar Porcel i la seva “Mediterrània”.

 

Porcel és el novel·lista més important que ha donat la literatura catalana des de Joanot Martorell i cap lector no se l’hauria de perdre

Harold Bloom 2007

Baltasar Porcel (Andratx, Mallorca, 1937-Barcelona, 2009) és segons els experts un autor fonamental de la literatura catalana contemporània. Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, les seves obres han estat traduïdes  a una desena de llengües. La seva literatura, immensa, comprèn setze novel·les, quatre reculls de contes, diversos assaigs i llibres periodístics, en  què sobresurt com a entrevistador, reporter i columnista.

A banda de les seves novel·les amb prosa esplèndida, de llum única i vigorosa, caldria remarcar l’assaig  “Mediterrània. Onatges tumultuosos”  escrit l’any 1998 i guardonat amb el premi Boccaccio Europa a Itàlia. Segons Emili Rosales, aquesta obra representa “un obert i apassionat recorregut per la història de les dues ribes d’aquest mar”.  El mateix autor  ressalta en el pròleg que “el volum parteix de la prehistòria, continua fins els segles XVI-XVII, malgrat que  a partir de llavors s’encongeix per tornar a remuntar als nostres dies, de renovat dinamisme mediterrani. Així, el Mare Nostrum, que construeix el món segons l’entenem positivament –el de l’home com a centre de totes les coses, el de la democràcia i del dret que regeixen l’existència col·lectiva, el de les religions monoteistes– és el que consumeix la majoria de les meves pàgines”.  En el primer capítol l’autor  remarca intencionadament una de les característiques físiques essencials de la Mediterrània : “Aquesta meravella de cel, aquesta lluminositat atmosfèrica, obeeixen en part a un factor: el Sàhara. El qual, juntament amb l’Atlàntic, compon i unifica el clima mediterrani, dolç al cap i a la fi, malgrat les extremoses sacsejades”.

Ara si. Ara tothom en parlarà bé i fins i tot molt bé. Aquest és un país en què cal que els millors es morin perquè la seva excel·lència sigui reconeguda

Miquel Colomer 2010

Si us voleu endinsar i capbussar-vos una mica més en el coneixement global de la nostra Mediterrània, amb una perspectiva històrica, amb una plena i sòlida visió conjunta, juntament amb el plaer de la lectura clara i de la formació sense aturada, en teniu la clau.

En el nostre museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, hauríem de tenir de primera mà i a l’abast de consulta, aquesta imprescindible obra, aquest singular i savi assaig, per altra banda massa poc conegut i que porta textualment el nom del nostre museu. Com un homenatge mutu, com una balança equilibrada, complementaria amb escreix el coneixement i les ganes de saber-ne més, a part de ser font de gaudi, d’inspiració i d’instrucció elevada. Paraula.

Bibliografia

  1. Porcel B. Mediterrània. Onatges Tumultuosos. Enciclopèdia Catalana 2002 , 483 pp.
  2. Porcel A, Rosales E. Nota de l’Edició. El cel i la terra segons Baltasar Porcel. Destino  2009, pp. 9-12.
  3. Colomer M. Tot el que tinc. Acontravent 2010, pp. 256-257.