Homenatge a Màrius Torres

Poeta i metge (Lleida, 1910-Puig d’Olena, Sant Quirze de Safaja 1942)

 

Resum de frases, pensaments i epigrames a partir del llibre “Les coses tal com són” (editorial Acontravent, 2011) referits a una selecció de la seva prosa (cartes, dietaris i articles) feta pels professors Jordi Julià i Pere Ballart.

“La posició horitzontal, la sobrealimentació, la comoditat física, l’oci, són uns tòxics poderosos per a l’intel·lecte”

“L’ombra és llum, una menor quantitat de llum”

“Continuo creient que aquesta vida, que pot semblar trista als tristos, és bella i bona. Només cal no demanar-li res i agrair-li-ho tot”

“De tot allò que se’n diu pecats capitals, l’Enveja és el que em sembla més repugnant, més baix i més fastigós”

“Cal ser fidel al passat, però en tant que passat. Estimar els records en tant que records. Però és contra natura de voler viure en el passat, i alimentar-se de records és com aquell que viu només de conserves”

“Si Déu no existia, el Mal no podia existir, car una presència era incompatible amb l’altra, com el gel amb el foc, o la llum amb la tenebra”

“Res no engrandeix tant una ànima com acceptar el dolor que comporta el compliment del deure, res no l’enforteix tant com vèncer el dolor, si no ser més fort que ell. El dolor és en certa manera la selecció natural de les ànimes”

“Si Catalunya deixés d’ésser una Nació esclava sospito que jo deixaria d’ésser nacionalista”

“L’esclavitud més irremeiable – la de l’esclau que ni sap que ho és”

“M’agrada agafar, de tant en tant, un diari d’alguns mesos enrere. La sensació de frivolitat que procura la revisió d’una actualitat marcida és reconfortant”

LA SARGANTANA

Ella no em veu.
Passeja al meu entorn amb confiança
com si jo fos un roc. S’atansa.
Quasi em fa por – oh cocodril pigmeu!
Si ara mogués el braç, o el peu,
com fugiria!
Però no em mouré pas.
Jo penso en tu, Senyor. Perquè algun dia
jo no t’he vist de tant quiet que estàs.
— O Déu méu! en quin cau m’amagaria
si moguessis el braç?