Dissabte, dia 26 de gener, es va fer una assemblea al mas Badia, a la Tallada d’Empordà. Convocats per les diferents comunitats de regants del Baix Ter i el Consorci Alba Ter, vam acudir-hi tota una colla de gent preocupada pel nostre riu. Hi havia els alcaldes dels pobles veïns: Torroella, Ullà, Verges, Colomers…, el grup Gent del Ter i moltes altres persones a títol particular i sense representar cap partit polític que, coincidint amb els convocants, tal com van reflectir en les seves intervencions, tenen plena consciència que cal actuar ràpidament per aconseguir un cabal ecològic que permeti recuperar els aqüífers, les lleres del riu i tenir aigua suficient per poder regar els cultius.
El grup de Naturalistes de Girona va presentar una informació que ens va deixar clar com n’és de preocupant la situació actual i que l’única solució passa per retornar el cabal del riu al nivell que permeti la vida al seu voltant.
L’any 1959 l’Estat espanyol va fer la llei del riu Ter, cosa que va significar que la seva aigua va començar a transvasar-se cap al Llobregat i així cap a la província de Barcelona. Aquesta llei també deia i diu que cal garantir un cabal ecològic mínim de 3 m3/s al seu pas per Girona i les necessitats per als regadius del Baix Ter, cosa que ara no es respecta en absolut, ja que alguns dies dels últims mesos el cabal ha estat de 0,82 m3/s (24 de novembre 2007. Dades de l’ACA).
El més preocupant és que, davant la sequera actual i per poder garantir l’aigua a les zones transvasades, la comissió de desembassament del Ter de l’ACA va acordar el 9 de gener tallar el cabal destinat als regants.
En aquesta assemblea vàrem decidir fer públic un manifest en defensa del riu que, amb l’aportació de diversos participants, va quedar a disposició dels assistents que van voler signar-lo. També es van demanar persones voluntàries per crear la Plataforma per al retorn de l’aigua del Ter.
Els punts més importants del manifest són:
- Després de la derogació del Pla hidrològic nacional i de la no realització dels transvasaments d’aigua de l’Ebre o del Roine, cal exigir el mateix per al riu Ter per finalitzar aquest transvasament.
- El mateix sector de la conca es compromet a fer un ús eficient de l’aigua.
Demanem:
- El cabal suficient per al seu correcte funcionament, ompliment d’aqüífers i subministrament als municipis de la conca per a usos cívics, activitats agrícoles i econòmiques dels seus pobles i ciutats.
- Compliment de les directrius de la directiva marc de l’aigua de la Unió Europea per al Ter.
- . Que el Parlament de Catalunya aprovi una llei per reduir el cabal transvasat a la meitat d’aquí a 6 anys com a pas previ per anul·lar-lo en un termini màxim de 12 anys.
- Garantir immediatament un cabal ecològic mínim de 3 metres cúbics per segon al seu pas per Girona i les necessitats per als regadius.
- Un reconeixement institucional al paper del riu Ter, amb la seva aigua, al desenvolupament social i econòmic a les comarques barcelonines i a gran part de Catalunya.
Cal afegir que en aquest moment ja hi ha diversos ajuntaments que han aprovat, amb el suport de tots els partits polítics, mocions amb objectius semblants als que es demanen en aquest manifest i que, properament, se n’hi sumaran més.
No es van descartar mobilitzacions per demostrar el nostre rebuig a aquesta situació, per deixar clar a l’Administració que no ens quedarem asseguts a esperar, i per conscienciar les persones que, com que a casa l’aixeta va rajant, no tenen percepció de la gravetat del problema amb la nostra aigua.
Estigueu atents per si cal tornar a la plaça, igual que al 1976, a defensar el nostre riu!