“La irrupció de la intel·ligència artificial obliga les universitats catalanes a repensar la docència” 18/01/2023.
Per a la redacció d’aquest article he comptat amb l’ajut d’un xat d’IA, concretament de https://chat.openai.com/chat, que és qui ha escrit la major part de l’article, un cop formulades per part meva les preguntes pertinents.
La Intel·ligència artificial està tenint un impacte significatiu en molts àmbits, incloent-hi l’educació. En l’educació secundària i universitària, la IA està transformant la manera com es fan l’ensenyament i l’aprenentatge. Els seus principals impactes en l’educació són:
- Personalització: La IA permet ajustar l’educació a les necessitats individuals dels alumnes, oferint una educació més personalitzada i efectiva.
- Avaluació automatitzada: La IA està ajudant a avaluar automàticament els alumnes, cosa que estalvia temps i recursos als docents.
- Ensenyament a distància: La IA està fent possible l’ensenyament a distància més eficient i accessible, cosa que pot ser especialment útil per a aquells alumnes que no tenen accés fàcil a una escola/institut/universitat.
- Millora de la qualitat de l’ensenyament: La IA està permetent aprofundir en la recerca sobre l’educació i desenvolupar noves estratègies d’ensenyament, cosa que està millorant la qualitat de l’educació en general.
En l’entorn universitari català, moltes universitats estan adoptant la IA per millorar l’educació i l’aprenentatge a més d’ensenyar-les als professionals que l’han d’emprar (vegeu bibliografia al final). Algunes universitats estan utilitzant la IA per personalitzar les recomanacions de cursos i materials d’estudi, mentre que altres estan desenvolupant aplicacions per a avaluar automàticament els alumnes.
Alguns exemples de l’ús de IA a les aules
- Com a font de documentació: Es podria interrogar la IA pels principals esdeveniments de la Guerra Civil espanyola, per posar un exemple, o només pels ocorreguts en un determinat moment o lloc.
- Pe resoldre dubtes que sorgeixin a l’aula i valorar les respostes que dóna l’eina. El xat oferirà una resposta més adequada a allò que volem aconseguir si som capaços de fer-li la pregunta adequada. Aprendre a fer-li les preguntes correctes és també un tipus de tasca interessant.
- Fomentar el pensament crític: Emprar la IA com una font més d’informació i una eina amb què podem treballar i ens ajudarà, però no per a suplir altres processos cognitius igualment necessaris. D’aquesta manera, el contrast de la informació que ofereix la IA amb qualsevol altra font (llibre, article científic, Internet, converses amb altres companys, docents o professionals) pot fomentar la reflexió i potenciar el pensament crític.
- Proposar exercicis i activitats: es pot demanar a la IA que proposi diferents activitats per a una matèria i nivell concret. Per això té gran potencial perquè els docents hi acudeixin per proposar exercicis pràctics al seu alumnat.
- Correcció de textos: A més de generar textos per si mateixa, les eines de IA també són capaces de corregir els escrits en funció de diferents criteris. El més interessant és que, juntament amb les correccions, explica exactament què ha corregit, facilitant l’aprenentatge i la millora a la redacció. Té en compte tant les faltes ortogràfiques com la redacció o el tipus de llenguatge segons sigui un text formal o informal.
- Practicar idiomes: A més de generar exercicis per practicar altres idiomes, posseeix moltes altres aplicacions en aquest sentit: des de buscar vocabulari de temàtiques i nivells concrets fins a corregir textos i exercicis, o recomanar recursos per aprendre. A més, ajuda a practicar gràcies a la seva capacitat per mantenir converses a l’idioma establert, fins i tot en català!!!. Simplement canviant l’idioma en què et dirigeixes a l’eina, et respon en aquesta mateixa llengua.
- Altres usos: les opcions són infinites. Podem preguntar al xat sobre com funciona alguna cosa o com fer un experiment i dur-lo a terme a la pràctica per veure si realment funciona el que ens diu. Igualment per a simular situacions que fomentin la capacitat de resolució de problemes i la presa de decisions, coneixent-ne els resultats.
Tant els alumnes com els docents haurien de desenvolupar noves estratègies d’aprenentatge per adaptar-se al món del treball en constant evolució. Les estratègies pedagògiques i d’aprenentatge que es poden utilitzar per adaptar-se a la IA inclouen:
- Aprendre a treballar amb dades: Desenvolupar la capacitat de treballar amb dades incloent-hi les funcions de recopilar, netejar, analitzar i interpretar-les.
- Aprendre a programar: Desenvolupar la capacitat de programar, ja que en una gran part dels entorns laborals moltes tasques estan basades en la programació.
- Aprendre sobre les limitacions ètiques de la IA: Desenvolupar una comprensió profunda de les limitacions ètiques de la IA, incloent-hi les preocupacions sobre la privacitat, la discriminació i la seguretat de les dades.
- Aprendre a través de la col·laboració: Desenvolupar la capacitat de col·laborar i treballar en equip.
- Aprendre a través de la solució de problemes: Desenvolupar la capacitat de solucionar problemes de manera efectiva. Vegeu l’Aprenentatge basat en projectes i l’Aprenentatge basat en problemes.
- Aprendre a través de la innovació: Pensar de manera creativa i innovadora, per poder aprofitar o crear noves oportunitats de negoci.
- Aprendre a través de la resolució de conflictes: Resoldre conflictes de manera efectiva, atesos els canvis en les relacions entre les persones i les empreses.
- Aprendre a través de la comunicació: Comunicar-se de manera efectiva per tal de millorar la interactuació entre totes les persones.
- Aprendre a través de la gestió del coneixement: Gestionar eficaçment el coneixement, ja que les noves tecnologies i la pròpia IA estan transformant la manera com les persones accedeixen i utilitzen la informació.
La Gestió del coneixement
El coneixement és un recurs limitat que ha de ser identificat, obtingut, processat, aplicat i compartit de manera efectiva. Això implica una combinació de coneixement tècnic, coneixement social i coneixement personal. Per una efectiva gestió del coneixement cal tenir en compte dos vectors:
- La importància de la cooperació i la col·laboració per a la gestió efectiva del coneixement, ja que aquest recurs no és estàtic, sinó que està en constant evolució
- La importància de la tecnologia per a la gestió efectiva del coneixement, ja que permet la recopilació, el processament i la distribució del coneixement de manera més ràpida i eficient (un cop digitalitzat) així com la millora de la seva qualitat, ja que permet la revisió i la validació del coneixement de manera més eficient.
Això és especialment important per a les empreses, ja que el coneixement és un recurs crític per a la seva competitivitat i supervivència a llarg termini, però també ho és cada cop més per als individus, que han de mantenir-se competents en els seus àmbits d’especialització i adquirir noves competències, per a les quals esdevé imprescindible gestionar el propi coneixement.
Bibliografia
https://www.getsmarter.com/blog/market-trends/the-role-of-artificial-intelligence-in-the-future-of-education/
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_6338
Pajuelo, Laura. 5/2/2023: https://www.educaciontrespuntocero.com/tecnologia/chatgpt-en-el-aula-ideas/?utm_source=pocket_saves
Sharples, M i Pérez, R. (2022) Story Machines: How Computers Have Become Creative Writers. 5 July 2022. Routledge, London.
https://www.routledge.com/Story-Machines-How-Computers-Have-Become-Creative-Writers/Sharples-Perez/p/book/9780367751975
https://www.upf.edu/web/focus/noticies/-/asset_publisher/qOocsyZZDGHL/content/l-impacte-de-la-intel%C2%B7lig%C3%A8ncia-artificial-en-l-educaci%C3%B3-i-l-avaluaci%C3%B3-centren-un-debat-a-la-upf-amb-un-dels-majors-experts-en-el-tema/10193/maximized?utm_source=pocket_saves
https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/mike-sharples-defiende-chatgpt-pero-advierte-que-democratiza-plagio-20230124_2512417?utm_source=pocket_saves
https://education.ec.europa.eu/es/news/call-for-participants-online-squad-on-artificial-intelligence-in-education?utm_source=pocket_saves&etrans=es
Alguns exemples de docència universitària de la IA a Catalunya:
https://universitats.gencat.cat/ca/detalls/oferta/2429-Intelligencia-Artificial-docencia-en-angles
https://universitats.gencat.cat/ca/detalls/oferta/4911-Intelligencia-Artificial—Artificial-Intelligence-docencia-en-angles
https://www.tauli.cat/institut/docencia/postgrau/inteligencia-artificial-en-salud/
https://doctorat.upc.edu/ca/programes/intelligencia-artificial
https://estudis.uoc.edu/ca/assignatures-lliures/assignatura/informatica-multimedia-telecomunicacio/intel%C2%B7ligencia-artificial/presentacio
https://www.udg.edu/ca/catedres/OEIAC