La temuda menopausa

Salut

La paraula menopausa ve del grec mens, que significa mensualment, i pausi, que significa cessament. És a dir, el cessament de la menstruació permanent i les correlacions fisiològiques que té amb la declinació de la secreció d’estrògens. Les hormones, un cop més, ens afecten físicament i emocional.

Les hormones no determinen, però condicionen, i la seva variabilitat durant l’etapa reproductiva ens fa lleugerament inestables.

Alguns símptomes d’aquesta etapa són característics per les seves molèsties i incomoditats, com les suors, les sufocacions o xafogors, la sequedat de la pell, la disparèunia, la falta de lubricació vaginal, les palpitacions, els canvis emocionals, entre d’altres.

Què fer? Com afrontar aquesta nova fase de la nostra vida?

Si tenim informació i estem preparades, disminuirem molt les molèsties i acceptarem el canvi del nostre cos amb naturalitat.

No hem de permetre comentaris de l’estil: “Està menopàusica, la pobreta”; “Són coses de dones”;  “Ni ella mateixa s’aguanta.” No. No. No. Hem d’acabar amb aquestes etiquetes que menyspreen les dones

Hem de buscar la informació per decidir i ser autònomes del nostre cos. Els símptomes de dolor en els ossos, la irritabilitat, el cansament, les suors, etc., tenen solució. La medicina ha fet molts avenços  i ens hem d’estimar prou com per consultar  sobre aquestes molèsties i no permetre que ens diguin: “Has de viure amb això, ets una dona.”

Quan desapareix la menstruació, guanyem amb seguretat, estabilitat i harmonia interna i les dones sexualment actives poden deixar els tractaments anticonceptius. Amb la menopausa tenim el cos una mica més al nostre favor. Així ho afirma la Dra. Carmen Valls Llobet en el seu llibre Dones invisibles.

Ara comença el millor moment de la nostra vida, ens diu la Dra. C. Northrup, ginecòloga i obstetra amb més de 30 anys d’experiència en malalties de la dona,  en el seu llibre Los placeres secretos de la menopausia.  Ella ens anima a trobar la força vital de la menopausa.

L’exercici físic, la bona alimentació, l’actitud mental adequada i el cultiu del plaer augmenta la producció d’òxid nítric, fonamental per al  benestar físic, mental i emocional.

Us imagineu que ara comenci la millor etapa de les vostres vides? Per què no?
La que podia haver estat una vivència desagradable i trista pot ser, gràcies a una bona actitud, la millor de totes.

Aquest és el repte.

Bona i saludable maduresa!