L’embolic del corredor mediterrani

Fa tres mesos va tenir lloc a la seu de la Comissió i Parlament europeus, a Barcelona, una conferència debat sobre el corredor mediterrani, en el qual varen participar experts en la matèria i també eurodiputats. Es va aprofundir en la necessitat d’establir sinergies en el corredor mediterrani que permeti la millora de les comunicacions i de les relacions empresarials, des d’Algesires fins ben bé al nord d’Europa.

De la mà de l’associació internacional Ferrmed, que dirigeix Joan Amorós, s’ha impulsat una important activitat i accions per aconseguir la viabilitat de la proposta. Fa un parell de mesos, amb una presentació nombrosa, tant quantitativament com per la qualitat dels presents, a Brussel·les es va fer saber a la seu comunitària la necessitat de concretar amb realitats el corredor mediterrani. L’objectiu és donar a conèixer les mancances reals per a l’economia i el desenvolupament de la zona, pel fet de no disposar de comunicacions i infraestructures adequades al món on vivim, que ens permetin competir per igual amb altres zones que, per ser properes a capitals d’estat, han tingut més fàcil el finançament d’infraestructures. Es tracta que les institucions europees i els governs dels estats prenguin consciència de la necessitat d’impulsar, invertint en infraestructures, en el corredor mediterrani. Sembla que ara el ministre de Foment, José Blanco, ho té clar, després de pronunciar-se en altres ocasions.

S’ha reunit amb els responsables de les comunitats autònomes que formen part del corredor mediterrani i hi ha exposat que farà el possible per potenciar-lo. De fet, però, des de Brussel·les aposten per una solució intermèdia que dibuixa un corredor que va del sud fins a Madrid i després a València i cap a la frontera, deixant de banda Almeria, Múrcia i Alacant.

Una solució que no satisfà ningú o, tal com expressen alguns analistes, sí que li agrada al govern central. El cert, però, és que aquesta opció no cobreix la potenciació de tot l’eix mediterrani que suposaria dinamitzar una àrea que aporta el 45% del PIB de l’estat. Ja comença a ser hora que les recents paraules del ministre Blanco, que diuen que s’han de potenciar les obres d’infraestructura que aportin rendibilitat i no fer, com s’ha fet durant anys, inversions que han resultat ruïnoses com algun trajecte de l’AVE o algun aeroport. Doncs cal que el govern de l’estat sigui valent d’una vegada i aposti pel que aporta més valor afegit que, en el cas que ens ocupa, seria el corredor mediterrani des d’Algesires fins a la frontera passant per la costa. Segur que en sortirien beneficats els ciutadans i les empreses de tot l’estat, a més del de la zona que passi el corredor. Veurem com acaba, però no serà fàcil.

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/usr/home/empor...', 'saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52