Les notícies d’Emporion i el seu context

Des de fa gairebé cent anys, Emporion és un periòdic torroellenc, fet al nostre municipi, per a la gent del nostre municipi. Per extensió, considerem que Emporion és una revista del Baix Ter. I des de sempre el nostre objectiu, com hem dit molts cops, és ser un mitjà local de comunicació i de pensament, culte, lliure, responsable, obert, dialogant, respectuós i tolerant. Es comprèn que, amb aquests antecedents i aquests objectius, les Notícies d’Emporion s’hagin referit sempre essencialment a Notícies del Baix Ter, i molt especialment, a Notícies de Torroella i Notícies de l’Estartit. Tanmateix, sempre hem dit que, des de la perspectiva local, tot el que ens envolta ens interessa, i per això els articles dels nostres col·laboradors se solen referir a tota classe de temes, locals o globals. A més, els nostres lectors han pogut observar que, a cada número d’Emporion, després de les notícies locals, també fem referència molt resumida a notícies de Catalunya, d’Espanya i del Món, i potser aquest fet mereix un comentari.

És evident que tots els nostres lectors tenen actualment mitjans sobrats d’informació i d’opinió, premsa diària, ràdio, televisió, Internet…, per estar al corrent del que passa cada dia al nostre entorn. ¿Per què els cal, doncs, que Emporion els en faci un resum mensual, si a més les Notícies d’Emporion esdevindran velles al cap de pocs dies de la seva publicació?

Al Consell de Redacció ens hem plantejat també la pregunta, com és lògic, ho hem debatut, i hem pensat que era bo de mantenir al nostre espai de Notícies unes breus referències al que passa al voltant nostre. Imaginem un lector hipotètic que en un futur més o menys llunyà llegís les nostres pàgines. Només amb les notícies de Torroella, entendria difícilment en quines condicions polítiques, socials, o fins i tot anímiques, els autors escrivien els seus articles, quin era l’esperit de l’entorn, les il·lusions, les frustracions, les dificultats. Doncs bé: pensem que amb les notícies més rellevants del que passava en aquell moment al Món, a Espanya, a Catalunya, el lector es pot fer més el càrrec de l’ambient que envolta i potser inspira els autors dels escrits.

Creiem, doncs, que és bo anar deixant constància que, mes darrere mes, mentre passen determinades coses a Torroella, al nostre entorn es van produint esdeveniments que en molts casos tenen caràcter històric i que Emporion pot recollir com a referència del context: mentre nosaltres escrivim, la Unió Europea imposa als Estats mesures dràstiques de contenció de la despesa; l’atur assoleix nivells catastròfics; el poble surt al carrer per protestar contra els desnonaments o els abusos del sistema bancari; hi ha cua al carrer per una mica de menjar i alguns, desesperats, se suïciden; les institucions assoleixen els més baixos nivells de prestigi a causa de la corrupció; el govern català està sotmès a pressió econòmica asfixiant mentre intenta el procés cap a la sobirania; el Papa de Roma renuncia i el substitueix un argentí jesuïta que adopta el nom Francesc…