Noticies

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. El decret de creació de la junta rectora està en exposició pública fins al 4 d’abril.

Plaça de Salvador Espriu. L’Ajuntament va començar obres de neteja, adequació i millora d’aquesta plaça i solar, situats al capdavall del carrer Garbí, prop del passeig Vicenç Bou. L’actuació respon a la petició dels veïns i a la necessitat de sanejar i dignificar l’espai.

La neteja altre cop a concurs. Es van reiniciar els tràmits per concedir la gestió d’escombraries, neteja de carrers i platges, i clavegueram.

Protecció en cas d’infart o angina de pit. S’ha iniciat la instal·lació a diferents punts de la vila de sis aparells desfibril·ladors que tindrà el nostre municipi en el marc del programa «Girona, territori cardioprotegit».

Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya 2013-2016. L’Ajuntament va decidir de presentar-hi sis projectes: construcció d’un nou col·lector al sector sud-est, remodelació de la Pineda de l’Estartit, renovació de l’enllumenat públic, millora del ferm del Camí del Rec Vell i del Camí Vell de l’Estartit, i construcció d’un nou pou d’abastament d’aigua potable per als veïns de la Bolleria i Sobrestany, aquest finançat conjuntament amb Bellcaire.

Pas del Ter Flaçà – Sant Jordi. Va estar tancat uns dies pel cabal del riu. Se’n projecta la millora però hauria de ser a càrrec dels dos ajuntaments.

Enplater consolida l’exportació. Actualment l’empresa torroellenca exporta el 30% de la producció. Aquest any entra al Nord d’Àfrica i al Brasil.

Robatoris. Operació “Cabina”. Darrerament s’han produït molts robatoris a particulars i establiments. Els mossos d’esquadra, en combinació amb la policia municipal i nacional han realitzat actuacions conjuntes dins de l’Operació Cabina, amb registres a locutoris, detencions.

El gelater Angelo estrena obrador. Angelo Corvitto ha estrenat un espai nou equipat amb les tècniques més innovadores. “He muntat obradors arreu del món, a Suïssa, Portugal, Mèxic… i aquest obrador, el somni de tota una vida, és el més important d’Europa”, diu Corvitto. Al costat té el seu fill Hervé.

“Acció” ha tret el seu segon disc ‘On sóc ara’. El formen músics de Torroella, Bellcaire, Palau-sator, Verges, Tor i l’Escala. El videoclip del primer single, Ser diferent, gravat en paratges naturals de les Medes, Bordils i el Montgrí, va rebre més de 10.000 visites en una setmana.

La cantant torroellenca Cèlia Pallí treu primer disc. Cèlia Pallí, que resideix a Toronto, Canadà, va néixer a Torroella l’any 1984, filla de Ramon Pallí i de Titon Monguilod. El seu avi era Agustí Monguilod, tenora dels Montgrins, que va morir l’any 2005.

XIX campanya de teatre a les escoles. El divendres 1 es va representar al Cine Petit “El País del Pa amb Tomàquet”, de la Companyia del Príncep Totilau.

Espai cultural Aenigmàlia. Al llarg del dissabte 2 es va fer la inauguració amb música, begudes, tapes i ‘performance’ d’aquest nou local de Fora Portal (Quintana i Combis, 7), amb cafè, jardí i biblioteca de la família del poeta Gabriel Ferrater. Es presenta com una associació per fomentar la creativitat, la iniciativa i l’aprenentatge de les Arts, i per connectar persones, a l’estil d’un club social.

Temps de dona. Amb aquest títol general les Xibeques del Montgrí varen presentar diverses propostes per commemorar el Dia de la Dona Treballadora.

—  El divendres 1 Antònia Guerrero, psicòloga, va parlar sobre “Ser dona en temps de crisi” a Casa Pastors.

—  El divendres 8, Dia Internacional de la Dona Treballadora, al vespre, a la capella de Sant Antoni, es va inaugurar l’exposició de l’Institut Català de les Dones “Violència dins la parella. Trenquem mites?”.

—  El mateix divendres 8, i també organitzat per les Xibeques, hi va haver al Recer el Sopar de Dones, amb animació de DJ Pollo.

— “Yentl”. El dijous 14 al vespre al Cinema Montgrí, es va projectar “Yentl”, amb Barbara Streisand. Una història dramàtica que combina humor i música per relatar l’odissea d’una noia jueva asquenazí a Polònia, que decideix vestir-se i viure com un home per poder rebre educació en la llei talmúdica després de la mort del seu pare. Amb aquest film, la polifacètica Barbra Streisand va aconseguir el reconeixement no només per la seva interpretació de la jove jueva, sinó per ser la primera pel·ícula de la història produïda, dirigida, escrita i interpretada per una dona.

— El diumenge 17 a la tarda, al Cine Petit, es va representar “Laia, memòria històrica”, amb Alba Valldaura.

—  El dimecres 20 al vespre, a la Capella de Sant Antoni, amb la col·laboració de la llibreria Cucut, es va fer una taula rodona “Recuperem la història de les dones”, amb Mercè Amorós (Associació de dones de Palafrugell) i Maria Concepció Saurí (autora del llibre “Àngela Clos Batlle, la primer regidora”).

     — Finalment, el dissabte 23 a la tarda, també a la Capella de Sant Antoni i amb la col·laboració de la llibreria Cucut, es va fer la presentació i lectura de “Tot lament és fang” i  “Matèria congènita”, la poesia de Maite Muns, amb participació de Mariona Comelles.

 “Dues mirades”, d’Anna Serrat i Teresa Fargas. El dissabte 2 de març es va inaugurar al Museu de la Mediterrània l’exposició de fotografies sobre Barcelona (segons les autores: idíl·lica, dura, emblemàtica, oberta al mar i en constant moviment), dins d’un nou cicle “Ancoratges”, que al llarg de l’any oferirà quatre propostes de creadors que desenvolupen el seu treball artístic a l’Empordà i que utilitzen disciplines que complementen o justifiquen la seva creació. Varen fer la presentació Eugeni Prieto, impulsor d’Ancoratges, les dues artistes i la regidora de cultura.

Revistes “Gavarres” i “Alberes” al Cucut. Maria Teresa Calabús va fer-ne la presentació, també el dissabte 2, amb la llibreria plena de públic. Va presidir l’acte l’alcalde Jordi Cordón, i hi varen participar la biòloga Anna Maria Oliva, l’historiador Joan Badia-Homs i els responsables de les publicacions. Com és habitual al Cucut, la presentació va acabar amb una petita festa.

Cercavila de cavalls i carruatges. Es va fer amb motiu de la festa de Sant Antoni la cercavila el diumenge 3, amb sortida des de l’Espai Ter. Ho va organitzar l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament.

XI Talaia del Ter. El diumenge 3 Gent del Ter va fer una nova sortida matinal, en aquesta ocasió a la Conca del Brugent-Ter, al Castell d’Hostoles i La Salut de Sant Feliu de Pallarols.

Hora del Conte. La Biblioteca Municipal Pere Blasi va continuar els dijous 7, 14 21 “La rotllana d’en Peric”.

Presentació a la Biblioteca Pere Blasi. Es va presentar el llibre “Pequeñas historia para gente sin edad” el dijous 7, a càrrec de l’autora Lola Martin.

Donants de Sang. Tot el dia 9 va tenir lloc donació de sang a can Quintana.

Vicenç Bou, de la Plaça al Paral·lel”. El diumenge 10 es va inaugurar aquesta exposició al Museu de la Mediterrània, que es podrà visitar tot l’any. Un viatge per redescobrir un torroellenc il·lustre, patrimoni musical de Catalunya. Es presenta el seu triomf a totes les places de Catalunya fins arribar al Paral·lel barceloní. Amb aquest motiu hi va haver una ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona i una exhibició de l’Associació Sardanista Continuïtat.

Concert al Cine Petit. També el diumenge 10, dins de la temporada de concerts organitzats per Joventuts Musicals, es va presentar el Duo pianos Moreno Gistaín, amb obres de Gershwin, Ravel i Stravinsky.

La casa del silenci” a la llibreria Cucut. Va presentar el llibre l’autora Blanca Busquets el divendres 15 en una de les habituals i acollidores presentacions tertúlia. Blanca Busquets havia rebut el Premi Llibreter amb la novel·la “La nevada del cucut”. La tertúlia va anar seguida d’un tast especial de la casa.

Els gegants de Torroella a Navarra. Els dies 16 i 17 van viatjar a Arróniz, convidats a la “Fiesta joven” del municipi, acompanyats pels geganters i grallers del Montgrí. Èxit total.

V Orquestrada de les comarques gironines. El dissabte 16, a l’Auditori de Girona, hi van participar 250 joves músics, entre ells un bon nombre d’alumnes de l’Escola de Música de Torroella.

Windy Hoppers – Associació Lindy Hop Empordà. Van actuar el dia 16 a La Sala del Cinema. Aquesta formació rememora els grans clàssics del swing dels anys 30. Gran espectacle de música i de ball amb participants d’arreu.

Torroella a Escena. Organitzat per l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes, el dissabte 16 va actuar Lindy Hop, amb  HOP’S TRIO a La Sala.

Llegim? Club de lectura. El dimarts 19 a la Biblioteca Municipal Pere Blasi. L’autor Jaume Fabra va conduir la lectura de “La presó també era fora”.

Fira de Màgia al carrer. Sota el concepte “Màgia educativa amb les escoles”, Ecodiver (Mag Selvin) va actuar el divendres 22  a la plaça de la Vila.

Curs d’Història de l’Església. Dins d’aquest cicle, el divendres 22 al vespre es va fer una sessió a l’auditori de Casa Pastors organitzada per la Confraria del Roser.

VII Jornada de Política Internacional. Va tenir lloc el dissabte 23 al matí, al Museu de la Mediterrània, presentat pel nostre company d’Emporion Xavier Ferrer, economista, professor de la UB. Aquest any, sota el títol “L’ampliació interna de la UE”, hi varen participar Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, Anton Gasol, doctor en economia, Lluís Falgàs, Periodista de RTVE i articulista de El Punt-AVUI, Josep Martinoy, periodista. El tema de debat: Catalunya, Escòcia, Flandes…són viables com a estats europeus?

Xarxa de Músiques a Catalunya. El diumenge 24 es va fer un nou concert del Cicle Tardor-Hivern, primer trimestre 2013, al Cine Petit, organitzat per Joventuts Musicals.

Berenar literari al Cucut. Un cop més el dijous 28 va tenir lloc a la llibreria la trobada anual d’escriptors, editors i lectors, amb signatura de llibres.

Torroella a Escena. El divendres 29 a la nit, en concert de veu i instruments, Eduard Font va presentar “30 milions d’anys llum”.

Els racons de les Illes Medes. El Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter va organitzar una sortida en caiac pel Parc Natural el diumenge 31.


L’ESTARTIT

Griells i Molinet. Destrosses de la llevantada. Les llevantades de la primera quinzena del mes van afectar greument els passejos dels Griells, que es va ensorrar, i el del Molinet, amb grans esvorancs. El cost de les reparacions serà molt elevat, i si bé el finançament correspon al Ministeri, Costes diu que el poble hi hauria de contribuir, la qual cosa ha aixecat oposició, que en culpa la urbanització irracional de zones sotmeses a tempestes o inundacions.

Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya 2013-2016. La sol·licitud de l’Ajuntament inclou, per a L’Estartit, la remodelació de la Pineda i la millora del ferm del Camí Vell.

El perfil del turista tipus que visita l’Estartit. A partir de 500 enquestes realitzades a l’oficina de turisme, un equip de la UdG format per Lluís Mundet, Berta Ferrer i Ying Ying dibuixa el perfil del turista tipus que ha passat per l’Estartit l’any 2012. És una dona francesa de renda mitjana, que s’allotja en un apartament llogat i que allarga la seva estada unes dues setmanes.

Corallers i contrabandistes”. Aquesta exposició, del Museu de la Sal i l’Anxova de L’Escala, es va inaugurar el divendres 1 a la sala d’exposicions del Consell Municipal.

VIII Mostra de Teatre. Amb l’organització a càrrec de l’Associació de Teatre Medes-Montgrí, el diumenge 3 es va representar a la sala polivalent “Els ben trobats”, amb la companyia “Penjats pel teatre”, i el diumenge 10 “Una casa de cuento”, amb la companyia “Jahisomtots”.

Donació de Sang. Va tenir lloc al Consell Municipal, el dilluns 4 a la tarda, sota l’organització de l’Associació de Donants de Sang de Girona i Banc de sang i teixits de Girona.

Hora del conte a la Biblioteca Municipal. Va continuar les seves sessions els dimecres 6, 13, 20 a la tarda, amb “Els tresors d’en Roc”.

Presentació de “L’últim abat”, de Martí Gironell. Organitzada per la llibreria Elias, va tenir lloc el dissabte 16 als locals del Consell Municipal.

Festa sopar al restaurant Alauda. Magnífica festa de sopar el dissabte 16, amb música en viu de rock & roll. Organitzada pel L’Estartit Club de Baile, 120 persones es van concentrar per gaudir de la banda de rock de Calonge RollaCosta.

Cantada de Caramelles. Un any més, amb motiu de la Pasqua, el diumenge 31 al matí hi va haver la tradicional cantada de Caramelles pels carrers, a càrrec del Cor Anselm Viola. 


 CATALUNYA

Immersió lingüística. Sentència favorable definitiva del Tribunal Suprem. El ministre Wert manté la seva llei.

La sobirania, sotmesa al Tribunal Constitucional. El govern espanyol impugna la declaració del Parlament català.

Economia. Montoro reclama més retallades. Junqueras (ERC) insta CiU a explicar que es deuen al tracte fiscal injust. Mas obre la porta al diàleg amb Madrid.

Llei catalana de consultes. Es constitueix la ponència, que treballarà amb la màxima celeritat.

Cessa el fiscal de Catalunya. El Fiscal General de l’Estat l’hi obliga per haver dit que una consulta s’hauria de poder fer.

Sánchez Camacho rebutja els mossos. Es fa escortar per la policia espanyola, per suposat espionatge.

L’endemà”, sobre la independència. La campanya de micromecenatge del nou film d’Isona Passola ha batut el rècord d’Europa i és entre els cinc del món (més de 8.000 mecenes i prop de 350.000 euros).

Benet i Jornet, premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Per primer cop es concedeix a un autor de teatre.

Oriol Pujol imputat pel cas ITV. Delega totes les seves funcions al Parlament i al partit.


 ESPANYA

El PSC vota al Congrés a favor del dret a decidir.  Es desmarca del PSOE i Chacón no vota. La direcció del grup socialista al Congrés cessa el representant del PSC José Zaragoza.

Casos de corrupció. Connexió entre els casos Gürtel i Bárcenas, que esquitxen el PP.

Intoxicació de les eleccions catalanes 25 N. El banc suís nega haver tingut comptes de Mas o els Pujol com havia publicat “El Mundo” durant la campanya.

Apropament de Montoro i Mas-Colell sobre nivell de dèficit. Al Consell de Política Fiscal i Financera, però sense dades concretes.

 Reunió secreta Mas–Rajoy. Acord per un dèficit més flexible, desacord sobre un referèndum


MÓN

Nou Papa. El dia 28 de febrer Benet XVI va deixar el Vaticà. El conclave començà el dia 12 de març, i el 13 en sortí elegit Papa l’arquebisbe de Buenos Aires, argentí, jesuïta. Es dirà Francesc, en record del pobre d’Assís.

Veneçuela. Mor Hugo Chávez, pare de la revolució social al seu país i a Sud-Amèrica, controvertit pel seu autoritarisme legitimat a les urnes.

Xipre. La UE vol fer pagar el rescat als estalviadors. Els xipriotes ho reben  amb estupor, ràbia i cues als caixers automàtics. El parlament hi vota en contra. Alarma en altres països. 


ESPORTS

El Barça elimina el Milan a la Champions. S’imposa en un gran partit de remuntada (4-0).

Torneig internacional de futbol base. Els dies 27, 28, 29 i 30 els camps de futbol de Torroella i de L’Estartit van ser marc del MIC 13 (Copa Mediterrània Internacional 2013), amb la intervenció dels equips Ajax Amsterdam, FC Barcelona i Manchester United, entre d’altres.

esportiusesportius-2