Aquest passat 27 de maig hem tingut l’oportunitat de tornar a dipositar el nostre vot lliurement per elegir els candidats destinats a regir el nostre Ajuntament en els propers quatre anys. Des d’aquell llunyà tres d’abril de 1979, quan per primera vegada podíem participar democràticament en l’elecció del que seria el nostre alcalde i els nostres regidors, han passat 28 anys i hem tingut l’oportunitat de fer-ho, dins d’aquest període, vuit vegades. Les diferents majories que s’han pogut formar segons la distribució de vots dels diversos grups que s’han anat presentat han permès que tres alcaldes diferents hagin presidit el consistori del municipi de Torroella de Montgrí.
Com ja dèiem en la nostra anterior editorial, per primera vegada s’han elegit 17 regidors, que és el nombre que per llei ens toca després que els habitants del municipi haguem superat les deu mil persones censades. El nombre de votants que composen el cens electoral ha passat a ser 6.991.
Cal ressaltar, primerament, que la participació en la votació ha estat prou satisfactòria: un 66,03% (4.616 votants), xifra molt superior a la de la majoria de municipis de tot Espanya, especialment de les grans ciutats. Tot plegat demostra l’interès de la gent d’aquest complex i variat municipi per expressar la seva democràtica voluntat.
Els resultats obtinguts suposen un empat entre les dues formacions majoritàries: CiU, amb 1.482 vots (32,27%), obté sis regidors i UPM, amb 1.464 vots (31,88%), obté també sis regidors. Esquerra Republicana, amb 754 vots (16,42%), obté tres regidors i L’EI, amb 648 (14,11%), es queda amb dos regidors.
Com ve essent normal en un municipi divers com el nostre, d’entrada els resultats, tal com actualment es presenten les diferents formacions, no donen mai un clar vencedor amb majoria suficient per aconseguir l’alcaldia. Cal formar pactes entre els grups que propiciïn aquesta majoria. Estem davant d’unes eleccions municipals i els pactes creiem que no tenen perquè seguir el mimetisme d’altres eleccions (estatals o autonòmiques), però tampoc han de fer-se pensant només en l’interès polític del grup o sigles que es representa. Entenem que els votants del municipi han dipositat la seva papereta expresant una voluntat. Els pactes que netament i democràticament es facin haurien de respectar i reflectir aquesta voluntat. En qualsevol cas, no dubtem de la responsabilitat dels nous elegits perquè així sigui. Tampoc dubtem del seu compromís de treball honrat des del govern o des de la noble tasca d’oposició. Des d’aquí els felicitem, els encoratgem i els desitgem molta sort en la seva tasca.