Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça:consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista no ens permet recollir les notícies dels quatre darrers dies de cada mes, però són publicades el mes següent si la seva importància ho aconsella.


PER A AQUEST MES DE JULIOL

Pintura espanyola a la col·lecció Mascort (1800-1950) ………… 4 de juny a 16 d’octubre
Arxiu de fotos de Miquel Grells. Can Quintana …………………… 18 de juny a 12 desembre
Concert d’Estiu Cor Anselm Viola ……………………………………….. Espai Ter – dia 3
Beatles Weekend ……………………………………………………………….. L’Estartit – dies 8 al 10
Jazz Festival Estartit …………………………………………………………… L’Estartit – 16 juliol – 13 agost
Saint Rémy de Provence a Atrium Torroella ……………………. a partir del 2 de juliol


NOTÍCIES DE JUNY

TORROELLA I L’ESTARTIT

Canvis al govern municipal. El dimecres 22 els quatre regidors del grup municipal d’ERC-Junts van comunicar formalment la seva voluntat de deixar de formar part de l’equip de govern. L’alcalde Jordi Cordon signà el decret de reorganització; ell i dos regidors més assumeixen totes les competència que portaven els regidors d’Esquerra.

ulladaNeix “Ullada difusió”. Aquest mes va sortir el primer número de “la revista de Torroella, l’Estartit i el Baix Ter”, en format A5 i 68 pàgines plenes d’imatges, suggeriments, articles, entreteniments i publicitat. Anuncia l’edició de 5.000 exemplars que es distribueixen de franc. El seu objectiu és “la difusió i dinamització cultural, turística i comercial” del nostre municipi i subcomarca. Li desitgem llarga vida.

Submergeix-te…”. Submarinistes pujant al castell del Montgrí o ballant sardanes a la plaça de l’Església de l’Estartit… van ser estampes d’una publicitat del nostre municipi “Submergeix-te a Torroella i a l’Estartit” que aconseguí un gran ressò a les xarxes socials.

XXI Jornades Gastronòmiques de la Clova. L’Estació Nàutica les organitzà tot el mes a diversos restaurants de Torroella i l’Estartit.

Neteja del torrent soterrat. La primera quinzena d’aquest mes l’Ajuntament va fer la neteja del tram final del torrent soterrat que duu les aigües per sota el passeig de Catalunya fins al rec de molí. L’acumulació de fangs l’havia obstruït de forma considerable.

1Pintura espanyola 1800-1950. Es va inaugurar el divendres 3 a la casa Galibern la nova exposició de la temporada (4 juny a 16 octubre) amb exhibició d’obres de Gimeno, Fortuny, Mayol, Sorolla, Meifren, Mascort, Pitxot, etc. de la col·lecció Mascort. En aquest mateix número d’Emporion el nostre col·laborador Josep Pericot la comenta sota el títol “La joia de l’art”.

Èxit del Festival Internacional de Màgia (FIMAG). Els dies 3, 4 i 5 va tenir lloc la cinquena edició del FIMAG amb un magnífic balanç de públic assistent i una excel·lent valoració de les actuacions programades. S’estima que durant aquest intens cap de setmana van passar per la nostra vila més de 20.000 persones, una afluència superior a la de l’any passat. L’únic problema va ser la pluja del dissabte a la tarda, que va caure durant tres hores i obligà a anul·lar els espectacles de carrer. Els dies 4 (nit) i 5 (matí i tarda) es van fer a l’Espai Ter les Grans Gales Internacionals.

VIII Triatló Medes Montgrí. Va tenir lloc el diumenge 5 al matí, sota l’organització de Diversport i la col·laboració de l’EMD de l’Estartit.

Beatles weekend, fotografies. A la sala d’exposicions de l’EMD de l’Estartit s’exhibeixen fotografies de The Beatles de Joana Biarnés des del 10 de juny fins al 10 de juliol.

Setmana de l’Energia. Es va commemorar els dies 16 a 18. Amb debats sobre les preguntes: Quin model energètic volem? (La Sala, dia 11), Què puc fer per estalviar energia? (Casa Pastors, dia 15) i el documental “Això ho canvia tot” (Cinema Montgrí, dia 16).

11a. Festa dels Indiketes. Va tenir lloc el dissabte 11, amb espectacle infantil, sopar i concert a l’Espai Barraques.

Visita als arrossars ecològics del Parc. Una vegada més Gent del Ter organitzà per al diumenge 12 una visita als llocs d’interès del nostre territori.

Albons i Sant Grau. El Museu de la Mediterrània, sota la consigna “Apropem-nos al Baix Ter”, organitzà per al mateix diumenge 12 la visita al poble d’Albons i a l’ermita de Sant Grau. Es realitzà amb el guiatge de Joan Badia.

La festa del Voluntarietat per la llengua. L’Oficina de Català la va programar per al dilluns 13, amb motiu de la cloenda de curs, amb música i un berenar sopar.

Festival Ítaca a l’Espai Ter. Va tenir lloc el divendres 17 un concert amb Ramon Mirabet: “Home is where the heart is”.

Inauguració de l’exposició de fotografies de l’Arxiu de Miquel Graells. El dissabte 18 es presentà al Museu de la Mediterrània, amb assistència de nombrós públic, una selecció d’imatges d’entre les més de tres mil que Graells ha donat al Centre de Documentació. Feren la presentació el mateix Miquel Graells, el tinent d’alcalde Josep Rufí, i Narcís Coll, president del Parc Natural, entitat col·laboradora per l’interès de l’evolució del territori reflectida a les fotografies al llarg dels anys. S’exposarà fins al 12 de desembre.

Aula de Teatre. Els alumnes van fer una representació al Cine Petit el dissabte 18.

Sant Cristòfol. Es va celebrar a l’Estartit amb un recorregut al matí del diumenge 19.

Fons marí de les Medes. El Parc Natural organitzà una sortida en vaixell i snorkel d’exploració del fons marí el diumenge 19.

Gran Fi de curs de l’Escola Municipal de Música. El dimarts 21 es va celebrar amb concert de tarda a l’Espai Ter “Cantata Boix el Bruixot i la Ciutat de Meravella”  i  al vespre, a la plaça de la Vila, amb “Això no és Broadway”, muntatge de gran format amb cançons dels musicals més singulars i coneguts de Broadway; dalt de l’escenari, 200 alumnes i els professors de l’escola.

FogueraRevetlla de Sant Joan. A Torroella el dijous 23 es va rebre la Flama del Canigó, es llegiren els manifestos, s’encengué la foguera i es feu un sopar popular als jardins John Lennon. A l’Estartit també rebuda de la flama del Canigó, foguera, castell de focs i concert dins de Festival Ítaca.

Sant Joan. El divendres 24 es va celebrar amb cercavila, exhibició dels Castellers de Figueres a la tarda a la plaça de l’Església de l’Estartit i cantada d’havaneres i cremat a la nit al Molinet.

L’Aventura del Nautilus, 25 anys. La tarda del dissabte 25 a la plaça del Port de l’Estartit es va programar la celebració amb tallers, jocs, inflables i l’actuació de Quim Masferrer.

Festival Ítaca de Sant Joan. A la nit del dissabte 25 va tenir lloc a l’Estartit un concert amb Acció i Teràpia de Xoc.

La porta dels Somnis” a l’Espai Ter. El diumenge 26, tarda i vespre, el Club Gimnàstic i el cor Anselm Viola van programar l’espectacle amb els cors infantils Mondeveus i Niudenotes.

Aniversari del Bell Racó. La llar de jubilats de l’Estartit va programar per al dimarts 28 Missa solemne, sardanes i dinar de germanor.

Resultats de les eleccions 26 J. Al nostre municipi el recompte de vots va donar aquests resultats: ERC 1.237, CDC 1.050, ECP 579, PSC 424, PP 366, C’s 344, PACMA 68.

En percentatge, ERC va aconseguir el 30% dels vots i CDC el 25%.


CATALUNYA

Compareixença del director de l’Oficina Antifrau. La Comissió d’Afers Institucionals del Parlament va obrir el dijous 23 un procés de destitució arran de greus acusacions de conjura contra Mas, Junqueras i altres polítics sobiranistes l’any 2014, dies abans del 9N.

La CUP tombà els pressupostos. El dimecres 8 va votar NO als pressupostos del 2016, trencant l’acord de no alinear-se amb l’oposició contra el Govern.

Puigdemont se sotmetrà a una moció de confiança. Davant el que anomenà “acord mutant” de la CUP, el mateix dimecres 8 el president anuncià la presentació de la moció per al mes de setembre.

Dissensions a la CUP. El divendres 17 van dimitir 6 dels 15 membres del secretariat nacional per “inoperativitat del secretariat i actituds sectàries i maquiavèl·liques”.

TV3 no va atendre els “blocs electorals”. Per primer cop, a la informació diària sobre les eleccions espanyoles, TV3 va prescindir dels blocs informatius imposats per la Junta Electoral, que sempre provocaven la protesta dels informadors. Es va seguir l’interès periodístic i cap partit no se’n va queixar.

Resultats de les eleccions 26 J. Els escons aconseguits a Catalunya per cada partit van ser: ECP 12, ERC 9, CDC 8, PSC 7, PP 6, C’s 5.

Mas, Ortega i Rigau seran jutjats. El jutge ho decidí el dimarts 28.

Destitució del director de l’Oficina Antifrau. Ho acordà el Parlament el dimecres 29.


ESPANYA

Campanya electoral. La política espanyola es va polaritzar tot el mes al voltant de les eleccions del dia 26, mentre el govern de l’estat continuava “en funcions”.

Incendis simultanis al País Valencià. A mitjans de mes van cremar milers d’hectàrees, un d’ells molt intens va afectar especialment la zona de Carcaixent.

Revelacions de la conspiració del ministre Fernández Díaz i el director de l’Oficina Antifrau. Un diari esbombà el dimarts 21 que el ministre d’Interior en funcions hauria conspirat per trobar escàndols a ERC i CDC pocs dies abans del 9 N. Demanaren la seva dimissió els partits catalans ERC, CDC, CUP, PSC i En Comú Podem i també els candidats del PSOE, Podemos i C’s.

Resultats de les eleccions 26 J. Els escons al Congrés aconseguits per cada partit van ser: PP 137, PSOE 85, Podemos 71, C’s 32, ERC 9, CDC 8, PNV 5, Bildu 2, CC 1.

Al senat el PP va aconseguir majoria absoluta amb 130 escons, seguit del PSOE amb 43; dels partits catalans ERC 10 i CDC 2.


MÓN

Gran Bretanya decidí marxar de la UE. Al referèndum del dijous 23 gairebé un 52% de britànics es van decantar pel “Brexit”. El divendres 24 Cameron anuncià la seva dimissió. Els mercats es van enfonsar, l’Ibex-35 va perdre 12,35%, la pitjor caiguda de la història. El Partit Laborista es ressentí del resultat i s’hi produïren dimissions.

Hillary Clinton, camí de la candidatura. Després de triomfar a Califòrnia, s’assegurà la nominació demòcrata, sense però que el seu rival Bernie Sanders abandonés.

Tragèdia a Orlando, EUA. El diumenge 12 un jove nord-americà de 29 anys, de pares afganesos, suposadament en nom de l’Estat Islàmic, va matar a trets 50 persones en una discoteca gai; ell va ser abatut per la policia.

Itàlia. Noves alcaldesses a Roma i a Torí. A les eleccions municipals del diumenge 19 van ser elegides en aquestes ciutats dues dones candidates del Moviment 5 Estrelles de Beppe Grillo.

Refugiats, més gent que Itàlia o el Regne Unit. L’ONU xifra en 65 milions els refugiats a causa de les guerres.

Metges sense Fronteres es planta. Renuncia als fons de la UE per la seva política migratòria.

Pau a Colòmbia. En un acte solemne a l’Havana, el dijous 23 es ratificà l’acord de pau entre el govern del país i la guerrilla de les FARC.


ESPORTS

Futbol. El Girona no puja a Primera. Per tercera vegada a la seva història no ho aconseguí, després de perdre davant l’Osasuna per 2-1 a Pamplona i per 0-1 a Girona.

 Indrets desconeguts de Menorca

El Barranc d’Algendar