Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça:consellredaccio@emporion.org

La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.

Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.

PER A AQUEST MES D’AGOST
          Festival Torroella de Montgrí ……………………..  fins al dia 20
Jazz Festival l’Estartit ………………………………….. fins al dia 12
Festa Major de Sant Genís

 

NOTÍCIES DE JULIOL

TORROELLA I L’ESTARTIT

Festival Torroella de Montgrí. El preàmbul i el primer concert del Festival es va programar per al divendres 28 a la nit amb les “Variacions Goldberg”. Per al dissabte 29, el Concert Inaugural, amb Joaquín Achúcarro i l’Orquestra Simfònica del Vallès. El Festival segueix fins al 20 d’agost.

Jazz Festival l’Estartit. Les primeres sessions es van fer el divendres 14, el dissabte 15 i divendres 21 a la nit. El Festival segueix fins al 12 d’agost.

Fringe 2017
Fringe 2017

Fringe 2017-Talent Musical Emergent. Els dies 27 a 30, a diferents espais de la vila, es van celebrar 25 concerts gratuïts a càrrec de 100 joves talents.

Atrium Torroella”, 20 anys. La galeria d’art de Joan Carles Roca Sans ha programat un seguit d’activitats a les tardes a partir del dia 15 de juliol fins al 20 d’agost.

Empordà canta. La segona edició d’aquest festival s’inicià el 26 de juny. El dissabte 1 de juliol al matí es va fer la Gran Gala Empordà Talent a can Quintana, hi va haver audicions de sobretaula, al vespre Concert Jove i a la nit el cor Geriona actuà a l’Auditori Espai Ter. El diumenge 2 al matí, 11 cors van participar al Cercasons per diferents indrets de la vila; a la tarda a l’Auditori Espai Ter cantà l’Orfeó Valencià Veus i somnis d’altres ports.

Els Gegants a la República Txeca. Els dies 30 de juny, 1 i 2 de juliol van formar part de la delegació catalana al 30è Aplec Internacional d’Ostrava.

Havaneres a l’Estartit. El grup Terra Endins va fer una cantada el dissabte 1 a la nit a la plaça de la Llevantina.

Concerts de guitarra a l’Estartit. Es van programar per als dilluns 3, 10, 17, 24 i 31, al vespre, a l’Església de Santa Anna, a càrrec de Tono Blasi.

Concert de trompeta i orgue. Va tenir lloc a l’Església de Sant Genís el divendres 14 a la nit.

Sardanes a l’Estartit. Es va fer una audició a la plaça de l’Església amb la Principal de Banyoles el dimarts 4 i el dimarts 18 a la nit.

Sardanes a Torroella. Es va fer audició al vespre del dimarts 11 amb la Cobla Bisbal Jove.

Jazz d’Equinox Trio. El dijous 6 va tenir lloc a la Platja Gran de l’Estartit un concert de “jazz amb banyador”.

Orquestra de Fresno University. Joventuts Musicals i l’Ajuntament van organitzar un concert a la plaça de la Vila el diumenge 16 al vespre.

Requiem” de Mozart a l’Estartit. El va interpretar el Cor i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, dirigit per Carles Coll, el dijous 20 a la nit, a l’església de Santa Anna.

Il trovatore” de Verdi. Es va oferir al Cinema Montgrí el divendres 21 a la nit a l’espai “Liceu a la Fresca”, que va presentar l’òpera a moltes poblacions de tot Catalunya.

Beatles Film Festival a l’Estartit. Del dimarts 4 al dijous 6 es van passar pel·lícules a la sala d’actes de l’EMD.

Beatles Weekend, 12a edició. Del divendres 7 al diumenge 9 van tenir lloc concerts, Medes tour, vermut-tertúlia, dinar commemoratiu, tallers, repartiment de premis, etc., en diversos indrets de l’Estartit.

Cinema a la fresca a l’Estartit. Amb el film “8 days a week”, el dijous 6 a la nit l’àrea de turisme va inaugurar les sessions a la plaça de la Llevantina. Les sessions van continuar el dimarts 11 i el dimarts 25.

Cinema Etnogràfic. Es van fer sessions al pati de can Quintana els dimecres 12, 19 i 26 a la nit.

Fira del Petit Botiguer. El dissabte 1 es va fer aquesta fira al passeig de Fora Portal.

Tot Circ. El diumenge 2 a la tarda, a la plaça de l’Església de l’Estartit, es va presentar un espectacle de circ i pallassos.

Biblioconcurs de l’estiu. El dilluns 3 començà el concurs de preguntes de la mascota duc Peric de la Biblioteca Pere Blasi.

Construint el territori. El dijous 6 es va inaugurar una exposició amb aquest títol sobre arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya.

Mulla’t per l’esclerosi múltiple.  El diumenge 9 al matí es van fer a la platgeta de l’Estartit diverses activitats esportives i populars.

GabrielMare de Déu del Carme. El diumenge 16 es va celebrar la tradicional festa marinera de l’Estartit amb diversos actes i acompanyament de la Cobla Foment del Montgrí: al matí Missa solemne, al migdia sardanes, a la tarda processó marinera de la Mare de Déu del Carme i a la nit sardanes.

Jazz en banyador. Es va fer un concert a la platja el divendres 21 al vespre.

Mitologies contemporànies. El dissabte 15 es va inaugurar a can Quintana l’exposició de Clara Pallí Monguilod.

XXa Trobada Gegantera a l’Estartit. El dissabte 22 a la tarda va tenir lloc pels carrers de la població.

L’Esbart Marboleny a l’Estartit. Amb música i balls, el diumenge 23 l’esbart es va desplaçar amb un magnífic espectacle itinerant fins a la plaça de l’Església.

Festa de Santa Anna. El dimecres 26 es va celebrar la Festa Major de l’Estartit: al matí Missa solemne i al migdia i a la nit sardanes, amb la Cobla Foment del Montgrí.

40a. Cantada d’Havaneres. Aquest any la Penya barcelonista va organitzar per al dissabte 29 a la nit la seva tradicional cantada a l’Estartit.

51a. Travessa nedant a les Medes. El Club Nàutic Estartit les programà per al diumenge 30.


CATALUNYA

Llei del Referèndum. El dimarts 4 es presentà, al matí al Parlament i a la tarda en un acte públic al Teatre Nacional de Catalunya. L’esborrany de la Llei preveu la secessió en 48 hores si guanya el sí l’1 d’octubre.

Nova estructura del Govern. El dimarts 4 el president Puigdemont cessà el conseller Jordi Baiget per declaracions que suggerien dificultats per celebrar el Referèndum, assumí el càrrec el conseller Santi Vila i fou nomenat conseller de Cultura Lluís Puig. El dissabte 14 completà la reestructuració amb la substitució de Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruíz per Jordi Turull (Presidència), Joaquim Forn (Interior) i Clara Ponsatí (Ensenyament). Oriol Junqueras assumí les competències en processos electorals, fins ara en mans de Governació.

La posició de “Catalunya en Comú”. El dissabte 8 l’executiva dels comuns va decidir que només participaria en el referèndum 1-O entès com una “mobilització” i que no faria una crida a la participació. Aquesta postura poc compromesa rebé crítiques de totes dues bandes, tant dels defensors com dels detractors del referèndum.

Puigdemont i el TC. El dilluns 24, en unes declaracions a la premsa, el president va advertir que no acataria una inhabilitació del Tribunal Constitucional, que només el Parlament el podia destituir.

Desconnexió exprés. El dimecres 26 el Parlament aprovà el reglament que permet avalar el referèndum per lectura única.


ESPANYA

Referèndum català. Durant tot el mes s’ha anat enfortint les accions de l’Estat per impedir-lo, el Govern central advertí que podia paralitzar en 24 hores la Llei catalana del Referèndum i el Tribunal Constitucional, per unanimitat, anul·là les partides destinades a finançar-lo.

Mort violenta de l’expresident de Caja Madrid. Miguel Blesa, condemnat per les targetes “Black”, i amb altres causes pendents, morí el dimecres 19 en disparar-se un tret en una finca on caçava.

Las cloacas del Estado“. Coincidint amb el desenvolupament de sessions de la Comissió sobre l’anomenada “Operació Catalunya”, va causar impacte la presentació a TV3 d’aquest documental, tot i que no va ser emès pels canals públics ni privats d’àmbit estatal.

Rajoy va declarar pel cas Gürtel. El dimecres 26 el president del Govern va ser cridat a declarar per la trama Gürtel de finançament irregular del PP. Rajoy va defugir tota responsabilitat.


MÓN

Iraq. El diumenge 9 el govern iraquià va proclamar la derrota d’Estat Islàmic a Mossul.

EUA. Durant aquest mes s’ha accentuat la sensació de caos a l’entorn del president Trump, sobretot en relació amb els contactes amb Rússia, amb nous cessaments, últimament el portaveu de la Casa Blanca, que va tenir lloc el divendres 21.

França. El “fenomen Macron” s’ha traduït en una major presència de França a l’escenari internacional, un reforç del pacte amb Alemanya i un enfortiment d’Europa.

Regne Unit. En contrast amb França, la posició internacional del Regne Unit apareix debilitada i amb dificultats pel Brexit.


ESPORTS

Àngel Maria Villar detingut per corrupció. El que durant prop de trenta anys ha estat president indiscutible de la Federació Espanyola de Futbol va ser detingut el dimarts 18, conjuntament amb el seu fill.

Òscar Cadiach va coronar el Broad Peak. El dijous 27 es va convertir en el primer català que ha  completat els 14 “vuit mils” sense oxigen artificial.

Mireia Belmonte medalla d’or a Budapest. El mateix dijous 27, al mundial de natació, la badalonina es proclamà campiona del món dels 200 papallona. Ja havia guanyat la plata en els 1.500 lliures.