Notícies

PER A AQUEST MES DE SETEMBRE

Festa dels Masos …………………………………. 8 de setembre
Diada Nacional de Catalunya ……………… 11 de setembre

NOTÍCIES D’AGOST

TORROELLA I L’ESTARTIT

Dolors Bassa, Medalla del Montgrí 2018. El divendres 24, a l’Espai Ter, totalment ple, es va lliurar la Medalla a la germana i fills de Dolors Bassa, exconsellera torroellenca de Treball, Afers Socials i Família, absent pel seu injust empresonament. Li van dedicar record i homenatge l’Alcalde de la vila, el seu successor al Departament de Treball i el president del Parlament.

Llibre de la Festa Major. L’Associació del Llibre de la Festa Major va presentar el dissabte 11 el Llibre de l’any 2018. Va parlar el president de l’Associació Joan Vinyes, Francesc Batlle va llegir un escrit de Jaume Bassa en nom del consell de redacció i com a familiar de Dolors Bassa, per agrair els espais de suport que conté el Llibre, i va cloure l’alcalde Rufí amb comentaris sobre els articles.

Festa Major de Sant Genís El tret de sortida l’havia donat el dissabte 11 la presentació del Llibre de la Festa Major i la inauguració de l’Exposició d’Art Local. En dies successius van tenir lloc els habituals tornejos. El dissabte 18 es va fer el Correfoc i el diumenge 19 el Correfoc dels Petits.

El divendres 24, després del lliurament de la Medalla del Montgrí, es va fer el Pregó i Sopar Popular.

El dissabte 25, dia de Sant Genís, es va fer la tradicional Cercavila, amb una destacada actuació de Gegants i Grallers a la casa del metge Martí Vidal i esposa Laurence. A l’església, Missa solemne acompanyada per la coral del Recer. La festa va continuar amb el Ball de Gegants i Ball de l’Àliga a plaça, seguits de tres sardanes. En tots aquests llocs es va recordar i homenatjar Dolors Bassa. A la tarda es va fer audició de sardanes, amb estrena d’una obra d’Eduard Font. A la tarda i a la nit, concert i ball a càrrec dels Montgrins, i a l’espai Barraques. El dies 26, 27 i 28 continuà la programació amb les activitats tradicionals, sardanes, futbol, concert de tarda i ball de nit amb l’Orquestra Metropol, i també a l’espai Barraques. Teatre de Festa Major a l’Espai Ter i l’espectacle “Trentadansa” del grup Montgrí Dansa i Cobla Mil·lenària.

Dolors Bassa, unes hores de permís. L’exconsellera torroellenca empresonada va poder sortir per veure durant dues hores la seva mare de 87 anys, acabada d’operar.

Fons documental de l’arquitecte Joan Baca Reixach. L’Arxiu Municipal ha incorporat part del fons documental de l’arquitecte Joan Baca Reixach, que va exercir les funcions d’arquitecte municipal entre els anys 30 i finals dels 70 del segle passat. La cessió s’ha pogut formalitzar gràcies a l’interès mostrat per Joan Baca Pericot, fill de l’arquitecte.

Festival de Torroella. Les sessions del Festival de música van tenir lloc del dia 1 fins al 19, la majoria a l’Espai Ter, i el grup Tenebrae a l’església de Sant Genís, amb actuacions de gran qualitat i notable assistència de públic.

Fotografia. El dia 2 es va presentar a l’Hospital l’exposició de l’Associació d’Amics de la Fotografia.

Cinema al carrer a l’Estartit. Se’n van ver projeccions a la plaça Llevantina.

Biblioteca Pere Blasi. Varen continuar les habituals presentacions de l’Hora del Conte.

Sardanes a plaça. El dimarts 7 hi va haver audició, amb la cobla Vila La Jonquera.

Música al Museu. Els dimarts 7 i 14 es van organitzar a la Terrassa del Museu els Capvespres Musicals d’estiu.

Exposició d’Art Local i Sardanes. Organitzats també per L’Associació del Llibre de la Festa, el mateix dissabte 11 va tenir lloc la inauguració de l’Exposició d’Art Local a la capella de Sant Antoni i Sardanes a càrrec de la cobla Foment del Montgrí.

Havaneres. Hi va haver cantada a Montgó el dimarts 14.

Mare de Déu d’Agost. El dimecres 15, a l’Església de Santa Anna hi va haver missa cantada, amb Les Veus de l’Estartit.

Documental 20-S al Cinema. La sala es va emplenar de gom a gom per veure la projecció sobre el 20 de setembre de 2017 i escoltar els comentaris de Roures, Alonso-Cuevillas i Montse Bassa.

Dinar groc a l’Estartit. Es va fer el dimarts 21 a la sala polivalent, en suport als polítics empresonats i exiliats, precedit de caiacs que van formar a l’aigua de les Medes un gran llaç groc, i parlaments.

Visites guiades i tallers familiars. Durant tot el mes es van fer diverses activitats, amb visites reiterades a la Mina d’aigua, la Pletera, el Parc Natural, la guerra de l’arròs, la Base Loran i el descobriment d’espais naturals del nostre municipi.

 

CATALUNYA

Sopars grocs i tractorades al Puig de les Basses. Els dimarts es van convertir en tradició, amb assistència multitudinària de persones vingudes de punts molt diversos del país per protestar, just al costat del centre penitenciari, solidàries amb Dolors Bassa. També geganters, grallers i castellers. I el dimecres, tractorada. Fets semblants es van produir en els altres centres amb presos polítics.

Record del 17 d’agost. La commemoració de l’aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils va anar acompanyada d’informació i debat sobre la seva preparació, implicats i víctimes. Hi va ser present el rei, a qui Torra va presentar la dona del conseller Forn empresonat, que el representava.

Cops de calor. La primera setmana del mes, la rigorosa temperatura va ocasionar vint-i tres morts a diferents punts del país.

ESPANYA

Emigrants. Després d’un acord amb cinc països més, Espanya es va comprometre a acollir 60 emigrants transportats pel vaixell Aquarius. A més, en van continuar arribant en diversos punts de la costa andalusa.

El jutge instructor i la justícia belga. Davant una querella presentada per Puigdemont, el jutge del Tribunal Suprem instructor de la causa dels presos polítics va obtenir empara del Govern espanyol per possibles perjudicis que se li poguessin derivar del judici a Bèlgica el 4 de setembre.

MÓN

Itàlia. El dimarts 14 es va esfondrar un tram d’un pont a Gènova, a sobre d’una autopista i va ocasionar 40 morts, nombrosos ferits i famílies desallotjades de molts habitatges afectats.

EUA-Turquia, guerra d’aranzels. La pujada d’aranzels promoguda per Trump a l’acer i alumini turcs va fer trontollar l’economia turca, i va ser contestada amb aranzels a automòbils i altres productes.

 

ESPORTS

Els Dragons Catalans fan història. Van guanyar la Challenge Cup de rugbi, la primera vegada que ho aconsegueix un club no anglès. Els jugadors van ser rebuts a Perpinyà com uns herois i amb el cant d’Els Segadors.

Supercopa d’Espanya. La va aconseguir el Barça en batre al Sevilla, a Tànger, per 1-2.

Supercopa d’Europa. Se la va endur l’Atlético de Madrid, en vèncer al Real Madrid per 2-4.

Torneig Joan Gamper. El Barça va guanyar-lo en vèncer al Boca Juniors per 3-0.

Canvis a la copa Davis. El format del campionat canviarà radicalment, seguint una proposta de l’empresa de Gerard Piqué.

 

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.