Notícies

Lliurament d’un premi a Joan Surroca i Sens
Ens complau, com a components d’Emporion i com a torroellencs, encetar la miscel·lània de notícies amb la reproducció del text del premi amb què ha estat guardonat:
"Premi destinat a prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries més destacades desenvolupades en el camp de la museologia a Catalunya 

A Joan Surroca i Sens
Per la seva trajectòria professional, ja que ha estat director del Museu del Montgrí i del Baix Ter, del Museu d’Art de Girona i del Museu de l’Art de la Pell de Vic, i com a membre de l’equip directiu del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Per la seva tasca en l’estudi i la difusió de la museologia i especialment en relació als museus de la pau. I per la seva actitud envers el reconeixement de la professió de museòleg, així com dels museus i del patrimoni i de la seva importància en l’educació i en el foment dels valors humans. Per la seva defensa de manera viva i constant dels museus i dels seus professionals, reivindicant el seu reconeixement i la seva presència des de tots els àmbits culturals, socials i polítics i especialment en el temps que exercí com a diputat en el Parlament de Catalunya. Per la seva aposta i lluita per una millora de la societat des de la cultura i des dels museus."

La Variant de Verges.

Aquesta variant que havia de formar part de la millora de la C-31 entre la Tallada i Torroella de Fluvià, ha topat amb la oposició de l’ajuntament de Verges. El projecte de la Generalitat preveu fer una carretera enlairada, per la banda est, que passaria sobre una rotonda de 80 m. i que donaria servei a 8 carreteres.El conseller Nadal va exposar que les negociacions estaven avançades. Creiem que el nostre ajuntament ha estat consultat sobre el projecte, donada la importància que té, la seva solució, per a Torroella de Montgrí.Les variants de Verges i de Parlavà són fonamentals per a les comunicacions de la nostra Vila.

Point.P, empresa dedicada a la distribució de materials de la construcció, traslladarà la seu de Torroella de Montgrí a l’antiga Panasonic de Celrà.L’empresa, dedicada a la distribució de materials de la construcció, vol ampliar les instal·lacions i millorar la logística.  Té previst traslladar, cap a la primavera, la seva part administrativa i logística, actualment a la antiga Robert Mercader, a un dels espais de lloguer de l’antiga Panasonic de Celrà. Està adequant, també, una nau a Ullà on hi ubicarà la part comercial.Poden ser les cada dia més difícils comunicacions de Torroella el principal motiu d’aquest trasllat?

El Consorci Alba-Ter ha demanat  a la Generalitat que en sis anys es restableixi el 50% del cabal previst per al riu Ter.
El consorci, que agrupa 46 municipis i cinc consells comarcals, va fer una crida a tots els ajuntaments, des de Setcases a Torroella de Montgrí, perquè aprovin una moció en què es reclama el retorn urgent del cabal mínim.El text qualifica d’inassumible la reducció que proposa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ja que suposaria la mort biològica del Ter. Va demanar, així mateix, entrevistar-se amb José Montilla i comparèixer al Parlament.

Carnestoltes a Torroella i l’Estartit. Dins ja de la Quaresma, es van celebrar els carnavals de Torroella de Montgrí i el de L’Estartit.A Torroella, el dissabte 9,  varen concursar a la plaça de la Muralla, 7 grups amb notable èxit tant pel l’assistència de públic com per la qualitat de disfresses i d’actuacions. Prosseguí la festa amb la rua pels principals carrers de la vila i finalitzà, a la plaça de la Vila, amb un ball de carnestoltes pel conjunt Chapó i la corresponent entrega de Premis a les comparses.
La Sardinada al port de l’Estartit.
Com cada any i amb animació creixent, any rere any, es celebrà la popular Sardinada al port de l’Estartit. El públic va degustar les sardines a la brasa amb un bon allioli. Els cuiners no paraven de coure-les i les cues tardaren en minvar. Tots quedaren satisfets.    

Carnaval i rua l’Estartit. El diumenge 10 es va celebrar el concurs de grups de comparses a L’Estartit. Hi varen participar 8 colles també amb notable èxit tant pels que ja ho havien fet, a Torroella, com pels que participaven per primer cop a l’Estartit.El passeig marítim fou un marc incomparable per la rua. L’entrega de premis es va realitzar a la sala polivalent.

El Bar Aida del carrer del Roser ha estat objecte d’atracament.
Dos homes encaputxats i armats amb una pistola van irrompre al Bar Aida, ja a la nit, i abans de tancar. Van aconseguir endur-se’n  un botí d’uns 3.000 euros. Parlaven en castellà i obligaren a l’amo i a quatre clients,  a tirar-se a terra. S’endugueren la recaptació del dia i la cartera d’algun dels clients.Per les notícies que s’han anat rebent sembla que aquests mateixos delinqüents haurien fet tres atracaments més, en pocs dies de diferència, per aquestes contrades

Inauguració de l’exposició de Kiku Auquer a Can Quintana.
L’exposició Més enllà de la Mediterrània recull l’obra de l’artista i metge empordanès Kiku Arquer. Realitzada a un costat i a l’altra de la mediterrània, fou inaugurada el passat dia 9. Les seves teles mostren una clara diferenciació entre les que reflecteixen el costat europeu i les que ho fan des de la vessant africana, continent del que venim i origen de la nostra vida. Entre els parlaments d’Antoni Roviras, Eugeni Prieto, Josep M. Rufí i el propi autor, tingué lloc, també, una càlida felicitació a un dels assistents, Joan Surroca i Sens, recentment guardonat.

Exposició fotogràfica de l’Hospitalitat de Lourdes.En la festa del 25 anys de l’Hospitalitat de Lourdes es va inaugurar, a la capella de Sant Antoni, una exposició fotogràfica plena de records de tots aquells que en el transcurs d’aquests 25 anys han participat com a voluntaris, acompanyants, bracandiers, infermeres i mossens en les peregrinacions de malalts a Lourdes. La feina no era ni és fàcil, però els moments dolços, les anècdotes, i els bons records sorgien i sorgien en la ment de tots.

El Recer de Torroella de Montgrí celebra els seus 25 anys. En els mateixos dies es celebraven també els 25 anys de la constitució de La Llar de Jubilats el Recer de Torroella de Montgrí. Entre els actes programats destacà la festa en el Cine Petit en què s’entregaren el guardons als homenatjats i es representà un Playback simpàtic graciós i molt aplaudit. El diumenge, missa amb la cobla El Foment del Montgrí, sardanes a plaça de la vila i dinar de germanor. Felicitats Recer!!

Concert de música de cambra pel quintet de corda Pro Arte Antiqua Praga. Aquest quintet, que  és un conjunt de cambra pertanyent a l’Orquestra Filharmònica Txeca, interpretà a l’Esglesia de Sant Genís Un gran Beethoven a cinc, que inclou els arranjaments de C. Friederich Ebers de la simfonia núm. 5. op. 67 i de la simfonia núm. 6 op. 68. La interpretació fou molt aplaudida i corresposta amb una peça de Mozart, fora de programa.

Concert de música de cambra al cine Petit.
El Quintet Elea Sono de piano i corda va presentar La música centreeuropea al Segle XIX: Dvorâk i Brahms. En la primera part interpretaren el Quintet per a piano i cordes en fa menor, Opus.34, de Johannes Brahms del que es va dir: “el quintet més bell del que es pugui expressar en paraules”  i, a la segona, el Quintet en La Major. Op. 81 B.155 de Antonin Dvorâk del que és una poderosa mostra lírica. L’assistència va omplir el Cine Petit i les interpretacions foren molt aplaudides.

Conferència La guerra del Francés al Baix Ter a Can Quintana.La conferència anà a càrrec del Jordi Bohigas i Francesc Xavier Morales, guanyadors de la beca de recerca sobre la guerra del francès del patronat Francesc Eiximenis. L’exposició fou dividida en dos apartats. El primer, a càrrec de Jordi Bohigas fou una exposició dels fets de la guerra del francès, revolucionària-napoleònica, en la que les guerrilles i els sometents lluitaven contra l’exèrcit de Napoleó. En el segon apartat, a càrrec  d’en Francesc Xavier s’incidí més en la absorció de Catalunya per l’imperi francès, les noticies que dels fets que es succeïren en el Baix Ter (Torroella fou cap de Cantó en la organització administrativa de la Catalunya Francesa) i el seu final, amb el govern absolutista de Ferran VII.

Sentència en el judici contra la fleca Gusó de Torroella de Montgrí.
Ha finalitzat el llarg procés. I, una vegada més el titular de la noticia ha aparegut en la primera pàgina de El Punt. I no deixa de ser molt explícit quan la seva redacció és: El pastisser de Torroella se’n surt amb una multa de 900 €. Les indemnitzacions a 400 dels 1500 afectats, molt menors que les previstes, aniran a càrrec de la companyia d’assegurances.Els abocats dels perjudicats han anunciat la seva intenció de recórrer contra la sentència.

SONS D’ÀFRICA, un documental de Jordi Bellapart. Tanquem la miscel·lània de notícies, amb la corresponent a la projecció, al Cinema Montgrí, de la pel·lícula en la que Jordi Bellapart relata, amb poesia en els texts, qualitat en les imatges, música ben escollida i molta feina ben feta en el muntatge, el seu viatge. Casa Museu de Karen Blixen,  Parcs naturals d’Aberdare Nakuru, Llac Navasha, i Massai Mara de Kenya, i de Tanzania: Manyara i Ngorongoro. Sense oblidar el fet que diferències tribals i interessos espuris, poden enrunar avui un país com Kenya.En la presentació de la projecció anuncià al propi temps la intenció de crear un punt de trobada per a tots els cineastes amateurs que pretenguin fer, amb imatges, quelcom més que un record d’un episodi familiar.