Miscel·lània de notícies
Fomento de Construcciones i Contratas pagarà el cost dels serveis externs utilitzats durant la vaga de neteja i escombraries. FCC, empresa concessionària de la recollida d’escombraries, neteja viària, de platges i deixalleria, pagarà el cost que facturaran les empreses externes contractades. També l’import de les hores extres abonades per l’Ajuntament amb motiu de la vaga. L’Ajuntament deixa sense efecte l’expedient obert per a la rescissió del contracte de la concessió
.
Presentació del llibre La llum i la norma , de Joan Carles Roca Sans, al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas. Amb una concurrència que omplia l’Auditori del Palau Solterra, tingué lloc la presentació del llibre de l’artista Joan Carles Roca Sans. El contrapunt el va donar el filòsof i crític d’art Arnau Puig que, fent gala de la seva capacitat i autoritat, analitzà, comentà i disseccionà l’excel·lent obra del pintor.
Commemoració del centenari de la Costa Brava. El 12 de setembre de 1908, Ferran Agulló va publicar un article a La Veu de Catalunya en què la definia com «brava i rienta, fantàstica i dolça treballada pels temporals a cops d’onades com un alt relleu». Nombroses seran les activitats que es desenvoluparan: exposicions, concerts (el Festival de Músiques de Torroella i el de la Porta Ferrada n’hi dedicaran un), edicions de llibres, l’actualització de la Guia de la Costa Brava de Josep Pla…, entre molts d’altres. Objectiu: millorar la difusió i el coneixement de la nostra Costa Brava.
Primer premi del Concurs de Fotografia convocat per la Fundació Vila Casas a Judith Vizcarra. Dotat amb 6.000 euros, va guanyar amb un autoretrat de la sèrie Els dolors. El segon premi, dotat amb 3.000 euros, va ser per a Gemma Nogueroles per l’obra Cossos de textura, textura 2-Home. El premi comporta també la incorporació de les obres al fons de la Fundació Vila Casas i una exposició de l’artista guanyadora.
Torroella de Montgrí i l’Estartit han obtingut tres guardons que certifiquen la seva qualitat com a destinació turística. Un és la certificació de Turisme familiar que atorga Turisme de Catalunya, marca de qualitat i de compromís pels serveis i les activitats adaptades a les famílies: allotjament, restauració i serveis. Entre d’altres, la platja Gran de l’Estartit disposa de servei de biblioteca (periòdics i llibres per a nens i adults), guarderia i zona de jocs per a nens de 4 a 10 anys.
També s’ha obtingut la Bandera Blava, que acredita la seva alta qualitat a nivell europeu. I, també, la distinció de Bandera Blava, una de les 20 concedides, al port esportiu de l’Estartit.
28è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí. L’inaugurava L’Esturm und Drang -fi del barroc i inici del preromàntic- a càrrec de l’ACADÈMIA 1750 (Orquestra Històrica del Festival) sota la direcció d’Alfred Bernardini. Interpretà Don Juan ou le Festin de Gluck, La simfonia en Re Major de Bach i la Simfonia núm. 25 de Mozart. I, juntament amb la soprano Isabel Rey, la Lamentació 1a de Dimecres Sant de Jommelli, l’ària Viens Hymen de Rameau i les àries Si promete facilmente i Vorrey punirti indegno de Mozart. Foren totes elles molt aplaudides. L’orquestra va correspondre amb un bis els aplaudiments del públic que omplia l’església gòtica de Torroella.
Segon concert: l’espectacularitat del duo de pianos. Les germanes Katia i Marielle Labèque posaren a prova la sonoritat de l’edifici gòtic de l’església de Torroella. I respongué a les exigències que llur virtuosisme en la interpretació reclamava. Debussy amb En Blanc et Noir, Schubert amb La fantasia en Fa Menor Op 103 i Ravel amb Ma mère l’Oye i Rapsòdia espanyola foren les obres amb les quals feren seu el nombrós públic. Públic que aplaudí l’espectacle total de música i d’interpretació, personalíssima. Una vegada i una altra, fins a aconseguir dos bisos. Fragments extensos d’obres de Bernstein, en les quals l’ovació no cessava.
Tercer Concert. Una nit amb el Botifarra i Amics. Josep Gimeno i Montell “Botifarra” és un autèntic coneixedor de la música folk i un dels millors cantaors valencians actuals. Amb la seva veu o fent duo amb Lola Tortosa, Miquel Gil, Feliu Ventura o Eliseu Parra, bordà una actuació per recordar. Acompanyat per La Rondalla: bandúrries, guitarres, llaüts, guitarró i veus i les col·laboracions especials de la Colla de Dolçainers i Tableters, parella de dansa, percussió i veus. I amb la seva gràcia, un xic múrria en les presentacions, va fer-se seu el nombrós públic que omplia la plaça de la Muralla. Al final diversos bisos coronaven la seva actuació.
Quart concert. Cants tradicionals de l’antic imperi mandinga. Mah Damba, una de les grans dives del Mali actual, interpretà una sèrie de cants tradicionals que constituïren la part essencial de la seva actuació. Acompanyada per l’ngomi, instrument de 4 a 7 cordes que conserva avui una forma molt semblant a la dels antics instruments de l’Egipte faraònic. Un evident contrast amb la música dita clàssica i no per això menys aplaudida.
Cinquè concert. L’arc de Sant Martí. Aquest any es celebra el 100è aniversari del compositor francès Oliver Messiaen. L’Ensemble Méditerrain l’ha dedicat a aquest compositor interpretant el Quartet per la fi dels temps. Aquesta obra mestra fou escrita per Messiaen en condicions delicades, excepcionals, quan es trobava presoner al camp de concentració nazi de Görlitz. Compartí captivitat amb un clarinetista i un violoncelista, fet que determinaria l’heterogènia formació d’aquest quartet.
Festival OFF. Paral·lelament, es celebra el Festival OFF de música tradicional i popular FESTCAT, que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat. Hi participen els professors residents i els alumnes del curs, que es celebra cada any a Torroella. El primer concert, gratuït com tots els del Festival Off, anà a càrrec dels professors i es celebrà a Can Quintana.
Segon concert del Festival OFF. Tingué lloc a Can Quintana i anà a càrrec de Música Nostra, un conjunt mallorquí que treballa en la recerca i difusió de la música tradicional de ses illes. El públic que omplia el pati de Can Quintana seguí i dedicà forts aplaudiments per l’actuació de Miquela Lladó, veu, i de tot el conjunt, en la interpretació de jotes, parados, fandangos… Un autèntic plaer sentir cantar amb la nostra llengua, amb aquestes variacions, que es conserven en conrades ben properes i que la fan tan especial.
Tercer concert del festival OFF. El Cine Petit fou el seu escenari. Constava de dos parts diferents i, així i tot, complementàries. Va actuar primer un conjunt format per 10 dolçainers, 2 tambors i piano. La interpretació fou sorprenent per la seva qualitat i sonoritat. Molt aplaudida. A la segona part, un cor de professors de la FestCat interpretaren una selecció de cançons en català i en llengües properes: occità, alguerès, italià i basc. Forts aplaudiments. Realment unes joies a mantenir i difondre.
Quart concert del Festival OFF. Can Quintana fou l’escenari del quart concert protagonitzat per professors i alumnes del curs organitzat per Festcat i el Festival de Músiques de Torroella. Tingué dues parts ben definides. En la primera, actuaren dues formacions que interpretaren temes populars i un “paisatge musical” en el qual, partint d’una curta melodia, reflectien les diverses sonoritats “paisatgístiques”, des de l’acompanyament dels nans en la festa major, al brogit d’una discoteca a la matinada següent. Entre una i l’altra, ens varen demostrar la possibilitat de fer música amb qualsevol estri, des d’un con de senyalització del tràfic a altres menys identificables. A la segona part, la capacitat de l’escenari es posà verament a prova; estava quasi sobrepassada pel número de músics: 75? 8O?… Impossible el seu recompte. Interpretaren una suite que el públic assistent premià amb una forta ovació (estava ben ple en una nit molt agradable d’estiu).
Un festívol mes de juliol a l’Estartit. El mes de juliol és el més fester de tot l’any. Si concentren dues diades ben importants: la festivitat marinera del Carme i la de Santa Anna, festa gran, Festa Major de l’Estartit, que ha sabut mantenir les velles tradicions d’un poble mariner. Les resumim seguidament:
Dues audicions de cançons populars amb l’agrupació coral Els Passerells.
Dues animacions infantils amb Quina Xirinila i Els Farsants.
Dos espectacles de danses populars amb l’Esbart Montgrí i l’Esbart Fontcoberta.
Cinema al carrer: projecció de la pel·lícula La Búsqueda – El diario secreto.
XII trobada gegantera, cercavila amb grallers i ballada amb les colles geganteres de Banyoles, Castelló d’Empúries, Corçà, Flaçà, l’Escala, Sarrià de Ter, Vidrà, Vilafant i l’Estartit.
Hem de destacar el mullat a la platja Gran de l’Estartit per l’esclerosi múltiple.
Festa dels Pescadors. Mare de Déu del Carme. Al matí, ofici solemne, sardanes i processó marinera de la Verge del Carme; a la tarda, sardanes amb la cobla Foment; i a la nit, a la platja, ball amb Empordà Fusió.
Espectacle piromusical. El mar i les estrelles 08 – Memorial Carme Ribot i Roig, a la platja Gran i concert amb Apache.
Inauguració de l’exposició de pintura de Joana Trill i Anna Burgués.
Festa Major de Santa Anna. Al matí: cercavila i ofici solemne; matí i tarda sardanes. I a la nit cantada d’havaneres i cremat amb els grups Port Bo, Voramar i Cantaires del Montgrí.
Es celebrà també la 42a Travessa nedant de l’Estartit a les illes Medes. A la nit ball de festa amb el grup El Tren de la Costa.
Tornen les visites comentades a Torroella de Montgrí. L’estiu d’enguany tornen a fer-se les visites comentades, en diversos idiomes i amb tres itineraris diferents:
I – Visita a l’entorn medieval del naixement de la vila.
II – Passeig pel nucli antic de Torroella per poder conèixer la seva història i les seves llegendes i
III – Una visita, a l’Estartit, al cap de la Barra, per conèixer les constel·lacions a través de les nits d’astronomia.
Inauguració de l’exposició Sedentaris. Els primers poblats a Catalunya. Inauguraren l’exposició el delegat de la Caixa, Sr. Rafel Garcia, l’alcalde, Sr. Joan Margall, i Antoni Roviras, director de Can Quintana. La seva temàtica, com explicà en la visita comentada Lluís Batista, arqueòleg, es refereix al neolític, moment en què es començà a desenvolupar l’agricultura i la ramaderia. L’arribada de nous pobladors, procedents de l’est, aportaren els coneixements i les varietats de cereals i d’animals que permetien la no dependència de la caça. I l’home començà a viure en poblats, deixant les coves. A Catalunya són importants els jaciments trobats recentment (la Draga, la Fonollera…) així com els llocs i la forma dels enterraments. Acaba en el moment del descobriment del coure, l’època dels metalls. Una visita molt recomanable.
El Mercat del Món a Torroella. L’últim cap de setmana de juliol tingué lloc el Mercat del Món. En el seu escenari tradicional (el passeig de l’Església, la plaça de la Muralla i el carrer del Mar), ple de gom a gom, amb taules i gent degustant els productes d’una cuina diferent a la de cada dia. L’organitzen el Festival de Músiques, conjuntament amb el Grup de Recerca i Actuació amb Minories Culturals (GRAMC). Juntament amb els dos concerts, el de Pep Gimeno “Botifarra” i el de la Mah Damba, oferiren unes trobades interculturals amb música, artesania i cuines d’arreu.
Presentació a l’empresariat gironí de la Fundació Privada Pasqual Maragall contra l’Alzheimer. L’expresident Pasqual Maragall va presentar a l’empresariat gironí la seva fundació. Es va fer en un acte commemoratiu del grup Fausto en el qual es premiaven treballadors, clients i proveïdors fidels a la empresa. Joan Fausto Martí és també president de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona. Va tancar l’acte l’expresident, apel·lant a la implicació de l’empresariat i va “recordar que entre tots es pot vèncer aquesta malaltia actualment incurable”.
Un nou estiu i els accessos a Torroella per carretera segueixen igual sense cap millora. Un any més i les cues per entrar a la vila es repeteixen. El 27 de juliol de l’any passat, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va anunciar que abans de final d’any es publicaria l’estudi informatiu de la variant de Torroella de Montgrí, a la C-31, que inclouria la construcció d’un nou pont sobre el riu Ter i que la voluntat és que, entre un any i mig o dos, ja s’hagin iniciat les obres d’aquesta variant. CONTINUEM ESPERANT.