Taula rodona sobre la consulta del 13 de desembre
Al Cine Petit va tenir lloc la taula rodona sobre la consulta per la independència feta a Torroella de Montgrí i organitzada per la coordinadora local.
Hi intervingueren Carles Mora, Josep Manel Ximenis, Jordi Bilbeny, Pep Cruanyes, Uriel Bertran, Jordi Fàbrega, Elisenda Paluzie i Enric Canela, els quals, finalitzades les seves intervencions, donaren resposta a les preguntes formulades pel públic.
Consulta sobre la independència
Dels 36 municipis que hi ha al Baix Empordà, el 13D estaven cridats a la consulta popular 10.939 electors de Torroella de Montgrí, Verges i Jafre.
Als tres municipis el «sí» va ser l’opció majoritària de llarg.
Torroella, el municipi més gran de la comarca, va registrar la participació més baixa dels tres municipis (Torroella 22,76%, Verges 48,16, Jafre 62,02) .
A l’Estartit, nucli essencialment turístic, va votar el 10,81%, amb una majoria clara del «sí». (dinou estartidencs van emetre vots nuls per afegir-hi L’Estartit independent). A Torroella –sense l’Estartit- la participació va pujar fins al 28,18%. En el conjunt del municipi la participació va ser del 22,76%, amb un 94,61% en favor de la independència.
L’escrutini a Torroella, amb 9.543 habitants empadronats que reunien les condicions per exercir el dret a vot, va reflectir els següents resultats:
Padró | 9.543 | |
Vots | 2.172 | (22,76%) |
Nuls | 19 | (0,87%) |
Blancs | 32 | (1,47%) |
Sí | 2.055 | (94,61%) |
No | 66 | (3,04%) |
Cicle de cinema i medi ambient La Lengua de las mariposas
La pel·lícula va ser presentada per Jordi Bellapart. Està dirigida per José Luis Cuerda i el guió parteix d’un relat de Manuel Ribas.
Fernando Fernán Gómez i Manuel Lozano protagonitzen un film d’aire costumista, però amb un important contingut polític. L’acció se situa a les vigílies de la Guerra Civil, amb un mestre rural i un nen de set anys que descobreix una natura meravellosa i les lluites fratricides entre els homes; com en la poesia que el mestre li fa recitar: “Es la clase. En un cartel se representa a Caín fugitivo y muerto Abel...”
Recordant Salvador Dabau
A Can Quintana tingué lloc un acte en memòria del mestre i músic Salvador Dabau amb motiu del centenari del seu naixement.
Joan Surroca va desgranar la seva vida, marcada per la guerra fratricida del 36. Antoni Roviras va parlar del Dabau músic i Jordi Plaja sobre el mestre i la seva àmplia dedicació a l’ensenyament. L’acte finalitzà amb l’actuació de Pepita Bruguera, que de molt jove fou membre d’un grup de música dirigit per Salvador Dabau. Acompanyada per Frederic Coll, va interpretar un recull de cançons tradicionals catalanes que foren molt aplaudides.
Homenatge a Isaac Albéniz. Concert de música clàssica al Cine Petit.
Organitzat per Joventuts Musicals, el pianista Daniel Ligorio va presentar Homenatge a Isaac Albéniz, en la commemoració del centenari de la seva mort i el 150è aniversari del seu naixement.
Va interpretar els Valsos poètics d’Enric Granados, la Suite del amor brujo de Manuel de Falla i els Cants d’Espanya i la Suite Ibèrica del propi Albéniz.
Bicampiona de sopes
Cada any, per la Fira de Sant Andreu, es fa a Torroella un concurs de sopes. L’Anna Camós ha estat la guanyadora en dues ocasions.
En la primera, va presentar una sopa de pobre, una recepta tan antiga com gustosa. En la segona, una sopa que sorgí del menjar que li prepara al seu net, La sopa de la padrina, que, a parer del jurat, té les millors essències de les sopes més antigues. Detallem seguidament ingredients i preparació:
Sopa de la padrina
4 litres d’aigua
½ kg de cebes
½ kg de patates
1 porro
2 pastanagues
100 gr mongetes
1 col petita
¼ pollastre de pagès
25 gr sagí blanc no ranci
20 gr de farina
100 gr botifarra del perol
100 gr botifarra negre
Sal
Tallar tots els ingredients a trossos petits, excepte les botifarres. Fer-los bullir a foc viu fins a reduir casi a la meitat. Treure el pollastre i la bola de sagí
Triturar la resta d’ingredients. Passar per la paella les dues botifarres per desfer-les i afegir-les a la sopa.
Anna Camós
Pessebre i concert de Nadal
El Museu de la Mediterrània va organitzar un acte molt especial: la inauguració del pessebre realitzat per Josep Mir, de grans dimensions, amb el naixement, un riu amb aigua, cases de suro i, fins i tot, una reproducció del castell del Montgrí, i de l’infern!Seguidament el grup vocal Estudi XX-COR va oferir un magnífic concert de Nadal, amb obres de J. Rutter, F. Poulenc i G. Holst. Concert que varen concloure interpretant quatre nadales El desembre congelat, El rustic Villance, El bon Jesuset i Santa nit, corejades pel públic assistent.
Cantada de Nadales pels carrers de Torroella
El Cor Anselm Viola, com es tradicional de cada any, va interpretar un seguit de nadales pels carrers de la nostra vila.
I, com també és tradicional, els seus components foren obsequiats pels comerciants de la vila amb els seus presents. En aquesta ocasió varen estrenar una nadala de J. L. Ortega Monasteio, amb arranjament de Ramón Manent, titulada Nadala marinera.
Concert de música clàssica al Cine Petit
Organitzat per Joventuts Musicals, va actuar el Quintet Frontela, jove agrupació que dedica una particular atenció a la música del classicisme, especialment del segle XX, i ha obtingut una sèrie de premis recentment.
L’integren P. Sansó, flauta travessera, V. Salvador, oboè, J. Casadellà, fagot, M. Moragues, trompa, i A. Villanueva, clarinet. Interpretaren obres de G. Fauré, G. Briccialdi, J. Françaix i S. Brotons.
Un reguitzell d’actes tingueren lloc per les diades de Nadal a Torroella.
L’Agrupació Sardanista Continuïtat ha celebrat un any més la seva diada, ballant una sardana a l’interior de l’església de Sant Genís, on es commemoraren les noces d’or i d’argent del torroellencs que havien arribat a aquestes fites en el seu matrimoni. I en la mateixa església es va inaugurar un pessebre que aquest any ha realitzat el pessebrista Josep Mir.
Organitzaren també, davant de l’església, una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Foment del Montgrí.
Una cantada de Nadales interpretada pels més menuts a la plaça de la Vila, que va resultar petita per acollir infants i familiars.
Un cagatió organitzat per Indiketes del Montgrí i l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes, per a tots els nens i nenes, amb Oriol Canals. El cagatió fou acompanyat per una xocolatada popular per a tota la quitxalla.
I hem de fer referència especial al Concert de Nadal del Cor Anselm Viola i l’Orquestra de Cambra de Torroella, dirigits per Ramón Manent i Jordi Molina, respectivament, que es va fer a l’església de Sant Genís, que s’ompli de públic i d’aplaudiments.
En la primera part, el cor cantà a Cappella i a vàries veus, cançons tradicionals catalanes, occitanes, valencianes i franceses. En la segona part, ja amb l’orquestra de cambra, peces de Haendel, Wade, Bach, Hume, dues tradicionals catalanes –El noi de la mare i Fum, fum, fum- i acabà el concert amb Santa Nit.
La Festa de l’Home dels nassos
I va acabar el mes i l’any 2009 amb la Festa de l’Home dels nassos.
Amb cercavila i final de festa amb pica-pica a la plaça de la Vila, plena d’infants que gaudien amb l’home que tenia tants nassos com dies li restaven a l’any 2009.
Actes a l’Estartit – La Festa Major de Santa Llúcia
L’Estartit va celebrar la seva Festa Major d’hivern en honor de Santa Llúcia, amb una sèrie d’actes que començaren amb una missa cantada per la Coral Vergelitana, a l’església de Santa Anna, seguida d’un concert de cançó tradicional catalana i nadales, a càrrec de la mateixa coral.
Com a obertura oficial, a la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit es va presentar la tercera edició del Llibre de la festa major de Santa Llúcia, es va inaugurar la VIII Mostra d’art local, en què es va rendir homenatge a Consol Parera. I, organitzat per la Colla Gegantera Xiscu i Remei, es presentaren els Caganers dels gegants estartidencs, obra d’Anna Maria Pla.
Prosseguiren els actes amb l’espectacle de titelles El receptari, dedicat especialment al públic infantil, i a la sala d’exposicions es va presentar l’Associació Mans Solidàries Vora Mar, i es va fer entrega de la recaptació anual a la Fundació Oncolliga; després es va fer un homenatge a la vellesa i el dinar de germanor. Va concloure la diada un ball de tarda amb el conjunt Blue Moon.
I el diumenge 13 de desembre, missa solemne de Santa Llúcia, amb l’Orquestra Selvatana; Pregó a càrrec de Tomàs Molina; aperitiu popular i sardanes amb la Selvatana; a la tarda, concert de música clàssica i catalana, i al vespre ball de festa amb la mateixa cobla orquestra.
La festa d’hivern va concloure el cap de setmana següent amb Contes de Nadal a la Biblioteca Municipal, Concert de Nadal amb la coral Els Passarells i funció teatral amb l’estrena de Flying Flying, a càrrec dels Penjats pel Teatre.
El 125è aniversari de la fundació de la cobla Els Montgrins
La cobla orquestra Els Montgrins, de Torroella de Montgrí, va celebrar el 125è aniversari de la seva fundació, la més antiga de Catalunya, encara en plena activitat.
La jornada va començar al Museu de la Mediterrània, amb parlaments de Josep M. Rufí, Eduart Font i Martí Camós. I una xerrada de Joan Radressa sobre els músics de Torroella i dels Montgrins en particular.
Seguidament, a la plaça de la Vila, els Montgrins van tocar Torroella vila vella de Vicenç Bou.
Un dinar de germanor i un concert i ball de fi de festa a l’envelat de la Fira de Sant Andreu culminaren els actes d’aquesta celebració. El bar, al recinte firal, va anar a benefici de la Marató de TV3.
125è aniversari Els Montgrins